Водохреще у селі під Луцьком: купання та відганяння чортів під салюти

Водохреще у селі під Луцьком: купання та відганяння чортів під салюти
У селі Баїв поблизу Луцька відзначають Водохреще. Зранку зі священиком люди ідуть до джерела, щоб освятити воду і самим скупатися.

Про це повідомляє Громадське. Волинь.

Після освячення води запускають в небо феєрверки, щоб, за словами місцевого жителя Володимира Поліщука, «відігнати чортів». Раніше стріляли з гармат, потім – з мисливських рушниць, а сьогодні в небо над водоймою летить святковий салют.

Далі починається саме святкування. На березі джерела збираються люди. Розмовляють, діляться чаєм і пірнають у холодну воду. Вода у джерелі не замерзає, бо, як кажуть місцеві, має чудодійну силу.

«У нас вода незвичайна. Джерела б’ють круглий рік. Температура води що влітку, що взимку однакова. Взагалі не шкідливо купатися у таке гарне свято, тому що ніхто не захворіє, і всі будуть здорові», – каже жителька Баєва Іванна Кривич.

На березі на тих, хто щойно пірнув, чекають гарячий чай, куліш та медовуха. Пірнути у особливу баївську воду приїжджають і лучани.

Актор театру «Гармидер» Петро Дмитрук купається в Баєві вже вчетверте. «Коли ти саме пірнаєш, нічого такого не відчуваєш. А коли виходиш з води, от тоді такий приплив адреналіну… Кров починає по всьому тілу ганяти», – каже лучанин.

Купаються у джерелі зранку і до пізньої ночі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Водохреще у селі під Луцьком: купання та відганяння чортів під салюти
19 січень, 2017, 13:48