У Волинському центрі зайнятості підбили підсумки року

У Волинському центрі зайнятості підбили підсумки року
У Волинському обласному центрі зайнятості підбили підсумки роботи в 2016 році та розповіли про нові напрямки роботи.

Про це йшлося під час прес-конференції у п’ятницю, 20 січня.

Як розповіла заступник начальника Волинського обласного центру зайнятості Світлана Корецька, наразі на ринку праці досить непроста ситуація. Так, із 86 тисяч зареєстрованих юридичних осіб-роботодавців на 1 січня 2016 року на Волині офіційно мають найманих працівників тільки 13 тисяч, тобто 15%.

За її словами, станом на 1 січня 2017 року на Волині в 112 населених пунктах відсутні робочі місця крім бюджетної сфери. Також додають проблем на ринку праці процеси оптимізації міліції та прокуратури. В області близько 4 тисяч службовців, для яких є менше 400 вакансій.

Протягом 2016 року із 54 тисяч людей, які стояли на обліку в центрах зайнятості Волині, 53% отримали довідки на різні соціальні виплати. Працевлаштувати змогли 24 тисячі волинян, тобто на 1,6% більше, ніж у 2015 році. Також обласному центру зайнятості вдалося вдвічі збільшити кількість наявних вакансій. Зараз їх на Волині 1648. Також за 2016 рік вдалося організувати громадські і тимчасові роботи для 7,1 тисячі людей, професійне навчання для 3,7 тисячі.

Серед роботодавців, які працюють із центрами зайнятості на Волині, найбільше затребувані вакансії продавців, касирів у торгові зали, кухарів, підсобних робітників, швачок, пекарів, охоронців, листонош, офіціантів, кондукторів, слюсарів-ремонтників, електромонтерів, прибиральників, вантажників, барменів та бухгалтерів.

Натомість найбільше охочих знайти нову роботу зверталися у центри за професіями військовослужбовців, підсобних робітників, продавців, водіїв, продавців непродовольчих товарів, бухгалтерів, прибиральників, спеціалістів державної служби, трактористів, кухарів тощо.

Статус безробітних станом на 1 січня 2017 року на Волині мали 9200 людей (рік тому – 11739), а 7492 отримують допомогу по безробіттю.

Також планують реорганізацію структури центрів зайнятості на Волині. За словами, Світлани Корецької, в рамках реформи центри зайнятості втратять статус юридичних осіб, натомість створять 14 філій та 4 відділення. Також планують частину адміністративного персоналу перевести на посади, де вони зможуть надавати послуги з просвітництва, консультування, доступу до електронних сервісів, проводити дослідження та прогнозування тощо.

Як розповіла Корецька, новими напрямками їх роботи стало надання можливості записати відео-резюме, яке публікують на Youtube-каналі для роботодавців, освітні проекти щодо ОСББ, «Зимова агрошкола», «Школа підтримки культури та туризму», електронна черга, яка дозволяє зареєструватися у будь-якому Центрі онлайн, співпраця із найпопулярнішими українськими сайтами з пошуку роботи, центри кар’єри, проведення дослідження щодо потреби області в робітничих кадрах тощо.

Проте вона визнає, що через проблеми законодавства, робота центрів більше спрямована на підтримку безробітних, а не пошук роботи. Так, у 2016 році на виплати з єдиного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття становили для Волині 167 мільйонів гривень, а витрати на активні програми підтримки зайнятості – 4,3 мільйона.

Як розповідає Корецька, у Польщі на активні програми витрачають близько 60% бюджету аналогічного фонду, а в Україні – лише 4,5%. Тому вона активно підтримує прийняття змін закону «Про зайнятість населення», який передбачає більшу відповідальність майже всіх міністерств, інших держорганів, органів місцевого самоврядування та роботодавців за активну підтримку зайнятості на Волині. У нинішньому вигляді він, мовляв, вже застарілий.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Волинському центрі зайнятості підбили підсумки року
20 січень, 2017, 13:36