Парки, сквери та додатки: що нового пропонують для конкурсу громадських ініціатив

Парки, сквери та додатки: що нового пропонують для конкурсу громадських ініціатив
У Луцьку пропонують визначити пріоритетні напрямки для подання пропозицій у рамках Програми підтримки ініціатив мешканців у 2017 році. У міській раді пропонують відмовитися від реалізації підтримки ініціатив щодо закладів освіти чи фінансування облаштування прибудинкових територій, адже їх і так фінансують із міського бюджету.

Про це йшлося 2 лютого під час відкритого звіту про виконання Програми підтримки ініціатив жителів міста Луцька на 2015-2017 роки у 2016 році.

На зустрічі зібралися представники органів місцевого самоврядування та люди, які минулоріч перемогли у конкурсі ініціатив чи подавали заявки. Цьогоріч програму проводитимуть вже втретє. Загальні підходи залишать такими ж, аби мати змогу надалі залучати громаду до часткового співфінансування проектів для розвитку міста.

Начальник відділу інвестиційної політики департаменту економічної політики міської ради Сергій Омельчук розповів про втілення кращих минулорічних ініціатив. До участі подавали 73 проекти, 20 з яких відхилили через невідповідність. Тож кожен мешканець міг проголосувати за три ініціативи, які найбільше припали до душі.

Зрештою, у конкурсі перемогли 12 ініціатив. Серед них - встановлення дитячого майданчика у Дитячому садочку №9, 60-річчя у музичному залі, ремонт в ДНЗ№8, «Подаруй дитині мрію» в ДНЗ №32, «Здорова дитина- здорова нація», облаштування студії друку шрифтом Брайля, облаштування спортзалу для людей з обмеженими можливостями, проект збереження та відновлення історичної спадщини міста, реконструкція квітників та створення рокарію, велодоріжка та веломайданчик біля ЗОШ №11, забезпечення зовнішнього освітлення та відеоспостереження на вулиці Чорновола, 2а , облаштування спортивно-ігрового майданчика у чаші фонтану біля ПУМу та облаштування дитячого майданчика для дітей з особливими потребами у парку імені Лесі Українки. Таким чином, на їх втілення з міського бюджету спрямували 540 тисяч.

За словами першого заступника міського голови Тараса Яковлева, значних проблем під час втілення проектів не було, адже фахівці Луцькради навчилися співпрацювати з ініціаторами. Тож він висловив сподівання на розширення співпраці у 2017 році. Цьогоріч планують зосередити увагу ініціатив на кількох конкретних напрямках.

«Я б відійшов від ініціатив щодо закладів, які і так фінансуються з бюджету», - зазначив заступник мера. Натомість увагу треба акцентувати на культурно-мистецьких заходах та роботах загальноміських проектів, які не мають «конкретних» власників.

Тож, для обговорення та затвердження громадськістю пропонують такі напрямки: озеленення міста (висадка дерев, кущів, облаштування скверів та паркових зон), облаштування публічного простору міста та розробка веб-програм, сайтів, мобільних додатків, спрямованих на популяризацію міста серед туристів тощо.

Більшість присутніх на зустрічі представників громадськості підтримали такі прагнення. Активіст Михайло Шелеп зауважив, що «не варто обмежуватися парканом, які побачать 100 людей». Він пригадав про програму підтримки парків та скверів. Мовляв, минулоріч їх створено багато, але коштів на облаштування - обмаль. Проте ці місця є дуже популярними для відпочинку, тож, там можна встановлювати лавочки чи тематичні експозиції.

Секретар міськради Юлія Вусенко зауважила, що актуальним є й питання облаштування місць для вигулу собак. Окрім того, за невеликі суми можна облаштувати туристичні «фішки». Вусенко пригадала, як неодноразово бачила туристів, які фотографуються біля лавочок у Бандера-сквері.

Зрештою, учасники зустрічі обдумають запропоновані напрямки та, можливо, внесуть додаткові пропозиції. Наступне обговорення планують повести за декілька тижнів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Парки, сквери та додатки: що нового пропонують для конкурсу громадських ініціатив
02 лютий, 2017, 12:46