Перші результати виборів обіцяють оприлюднити вранці 29 жовтня

Перші результати виборів обіцяють оприлюднити вранці 29 жовтня
Громадянська мережа ОПОРА планує провести швидкий статистичний підрахунок голосів виборців, аби вже на ранок, 29 жовтня, повідомити перші результати.

Про це під час підсумкової прес-конференції 26 жовтня розповів координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

Швидкий статистичний підрахунок голосів виборців (ШСПГ) або quick count не є екзит-полом, тобто опитуванням виборців після голосування чи офіційним результатом виборів. Остаточні результати виборів повідомить Центральна виборча комісія.

Головні відмінності від екзит-полу полягають у тому рахувальники опираючись на фактичні дані, задіюють більшу кількість дільниць та бюлетенів.

Методика ШСПГ передбачає підрахунок голосів на виборчих дільницях та опирається на фактичні офіційні результати. Зі слів Шелепа, вона дозволяє з мінімальною похибкою оцінити якість процесу та максимально точно спрогнозувати результати виборів.

Наприклад, під час минулої президентської виборчої кампанії похибка між даними отриманими завдяки ШСПГ та офіційними результатами ЦВК становила 0,6% голосів.

Аби провести підрахунок з 33653 дільниць по всій Україні завдяки комп’ютеру вибрали 2 тисячі ДВК. На них і працюватимуть «опорівці». Інформація, яку оприлюднять 29 жовтня, стосуватиметься лише результатів виборів у загальному багатомандатному окрузі. Тобто, результати стосуватимуться підтримки певної політичної сили. Інформації конкретно по Волині чи депутатам-мажоритарникам підрахунок не дасть.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вранці, то і ЦВК попередні результати вивісить
Відповісти
Останні новини
Перші результати виборів обіцяють оприлюднити вранці 29 жовтня
26 жовтень, 2012, 15:35