Унікальна виставка в Луцьку: показали стародавні віньєтки

Унікальна виставка в Луцьку: показали стародавні віньєтки
У Луцьку триває виставка, на якій представлені стародавні шкільні віньєтки та підручники.

Експозицію з історії шкільництва «Волинська віньєтка» розгорнули у Музеї історії Луцького братства, - повідомили в обласному краєзнавчому музеї.

У фокусі виставки – фотопортрети випускників та викладачів двох волинських гімназій – приватної російської в Луцьку (1906–1936 рр.) і державної польської імені Коперника у Володимирі (1931 р.). «Віньєткова» експозиція доповнена підбіркою шкільних підручників, найстаршому з яких виповнилось 250 років.

Більшість фігурантів експонованих світлин, на жаль, залишились інкогніто для сучасників.

В одному із експонованих фотоальбомів збережено кілька рідкісних світлин подружжя Бєляєвих кінця XIX століття. Молода дружина на фото – Марія Биковська, в юності луцька товаришка Лесі Українки.

Серед підручників привертає увагу відвідувачів хронологічно найстарший – латиномовний курс лекцій з вивчення цивільної і фортифікаційної архітектури, виданий в Римі у 1762 році.

Що цікаво, саме конкуренція з боку прийшлих єзуїтів змусила свого часу православних пришвидшити організацію власних навчальних закладів. Такою була і школа при Луцькому братстві.

Російський імперський слід міцно «в’ївся» і у віньєткові узори шкільних документів. Декоративне обрамлення свідоцтв і похвальних грамот 1888-1918 років пістрявіє переважно російським великодержавним контентом.

Виставка експонуватиметься протягом лютого – березня.

Адреса музею: Луцьк, вулиця Йова Кондзелевича, 5.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.