У Шацькому районі обурені роздаванням ласих ділянок землі

У Шацькому районі обурені роздаванням ласих ділянок землі
Жителі Шацького району, які мешкають на територіях біля озер, обурені діями головного управління Держгеокадастру у Волинській області.

Мовляв, найбільш привабливі і цінні землі масово роздають жителям області, в тому числі і підставним особам, - повідомляє Мирослава Цюп’ях на шпальтах газети Шацький край.

За інформацією видання, проблема, про яку раніше згадували в поодиноких випадках, нині набула великих масштабів. Шацька об’єднана територіальна громада, Світязька, Пульмівська, Піщанська сільські ради – на цих багатих рекреаційних територіях скоро не залишиться землі ні для нащадків, ні для інвестора.

Особливо накипіло жителям Світязької сільської ради, які разом із сільським головою Миколою Цвидом ініціювали нараду в РДА.

За словами Цвида, головне управління Держгеокадастру у Волинській області без погодження депутатів у три етапи роздало на території Світязької сільської ради землі площею 40, 42 і 188 га іногороднім громадянам. З’явилися претенденти і на землі, начебто незаконно введені у межі села Світязь ще 2012 року, на даний час повернені в державну власність рішенням суду.

«Чиновники з Держгеокадастру, які хочуть нажитися на нашій землі, доходять у своїх рішеннях до абсурду. Депутату Шацької районної ради Тетяні Черняковій з села Світязь не надали у власність ділянку за межами населеного пункту, яку вона обробляє як город, вимагаючи надати документ, що депутат … дійсно використовує цю землю! Цікаво, підставні особи Любомльщини і Ковель¬щини, які отримали в Світязі землю, теж надавали в Держгеокадастр такі документи?» - обурився Микола Цвид.

Подібна ситуація і в інших селах.

Прокоментував усе почуте начальник відділу Держгеокадастру в Шацькому районі Віталій Юрчук. Він наголосив, що головне управління, задовольняючи заяви жителів області, діє відповідно до законодавства. Обов’язковим є запит Держгеокадастру до сільської ради щодо висловлення пропозицій про надання чи ненадання земельних ділянок у власність. Єдиною законною підставою для відмови заявнику є норми, визначені статтею 118 Земельного Кодексу України, зокрема невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Після цих слів Світязький сільський голова попросив Віталія Юрчука прокоментувати лист-відмову, яку Держгеокадастр надіслав Тетяні Черняковій, а саме фразу «… рекомендуємо надати підтверджуючі документи, на підставі яких ви користуєтеся цією ділянкою». Той відмовився від коментарів.

Голова Шацької РДА Василь Голядинець пообіцяв звернутися до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика з проханням ініціювати зустріч громади Шацького району з начальником головного управління Держгеокадастру у Волинській області Василем Василенком.

«Це неправильно, коли одна людина в місті Луцьку розпоряджається землями Шацького району, – наголосив він.

Керуюча справами районної ради Ольга Сахарук запропонувала зібрати всі факти порушень з боку Держгеокадастру, звернутися в правоохоронні органи, зокрема в управління захисту економіки у Волинській області, і не гаяти даремно часу, пишучи офіційні звернення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Роздати 250 га землі з обласного центру чужим для громади людям - це така у нас децентралізація від нової "української" влади? І у той же час перекинути фінансування закладів освіти на місцеві бюджети? Ви вже геть подуріли, панове начальники з Луцька?
Відповісти