Кібершахраї «позичили» гроші від імені лучанки

Кібершахраї «позичили» гроші від імені лучанки
На Волині інтернет-афери за кількістю зареєстрованих випадків уже переважають над звичайним шахрайством.

Про це повідомляє ВРД НСТКУ.

До журналістів звернулася лучанка Ольга, яка нещодавно стала жертвою кіберзлочинців. За словами дівчини, шахраї отримали доступ до її сторінки в одній із соціальних мереж. Після цього зловмисники почали розсилати друзям Ольги повідомлення, що їй потрібні гроші. Як наслідок — кілька людей переказали певні суми на банківську карту шахраїв. А листування з проханням про допомогу зі сторінки дівчини зникло.

«Соціальними мережами я користуюся більше шести років, але жертвою шахраїв стала вперше. Одного разу мені написала подруга з проханням повернути кошти. Я кажу: «Які кошти?», і почала розбиратися, думала, може, якась помилка сталася. Але друзі почали писати й писати з проханням повернути гроші», – розповідає Ольга.

Як виявилося, Ольга — не єдина жертва кіберзлочинців. Інтернет рясніє повідомленнями тих, хто потрапив у таку ж ситуацію.

Прес-секретар прокуратури області Наталії Мурахевич розповіла, що кіберзлочинність за кількістю зафіксованих випадків уже перевищує звичайні шахрайства: «Торік на Волині близько 800 шахрайств здійснено. І переважна більшість із них – це інтернет-шахрайства. Пишуть «SOS», «Help», «Допоможіть, мені необхідна допомога, позичте гроші». Звісно, люди йдуть на це, звісно, люди допомагають, тому що люди у нас добрі».

Захистити свою сторінку в соціальній мережі можна, задіявши всі можливі способи перевірки пароля. Тоді під час кожного входу користувача на його мобільний телефон приходитиме СМС-повідомлення з кодом, без якого зайти в профіль неможливо. Однак проблема в тому, що далеко не всі користувачі соцмереж знають про ці функції, – розповідає директор асоціації «Луцький ІТ-кластер» Віктор Левандовський.

«Соціальні мережі давно захищені від злому, в них є інструменти, просто про них треба знати. Наприклад, якщо ми говоримо про Facebook і «Вконтакте», то там є двухступенева аутентифікація по телефону. Тобто без СМС-ки не зайдеш», – повідомив Віктор Левандовський.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
лєвандос - це той що ддосив волинь24 відмазуючи обпісяного побратима?
Відповісти