На Волині прикордоннику-герою патріотичної виставки не хочуть продовжити контракт

На Волині прикордоннику-герою патріотичної виставки не хочуть продовжити контракт
Старшому сержанту Луцького прикордонного загону, учаснику АТО із села Ветли Любешівського району Олександру Дишку не хочуть продовжувати контракту. Військовослужбовець впевнений – керівництво діє неправомірно і хоче позбутися його через особисту неприязнь.

Про це стало відомо 27 січня під час презентації альманаху «Герої – серед нас» у Волинській обласні держадміністрації.

Олександр Дишко є героєм однієї зі світлин виставки, яка зафіксувала волинян, які героїчно воювали на Сході. Проте у військовослужбовця наразі проблеми – у Луцькому прикордонному загоні йому не хочуть продовжувати контракту.

За словами керівника ГО «Волинська спілка ветеранів антитерористичної операції» спілки Вадима Ваврищука, Дишко став добровольцем у 22, 5 років та пішов воювати ще під час першої хвилі мобілізації. Хлопець витягнув із поля бою 13 поранених військовослужбовців. Проте зараз, за словами Ваврищука, той не потрібен прикордонним військам.

Олександр Дишко підписав контракт із прикордонним загоном ще у квітні 2012 року. За професією він фельдшер –акушер, тож у травні 2014 року зголосився йти на передову через нестачу медиків. У складі бойової прикордонної застави вирушив на Схід, де ніс службу за 12 км від Савур-Могили – на пункті пропуску «Маринівка», де на лінії а лінії держкордону пробув 20 днів. Після численних обстрілів прикордонників відвели у Василівку, а згодом - на Маріуполь у Донецький прикордонний загін.

Після повернення на Волинь Дишко продовжив служити у пункті пропуску «Дольськ». Проте із травня 2016 року, за ствердженням бійця він стикнувся із упередженим ставленням та отримав декілька доган. На час же проходження переатестації дружина Дишка народжувала у пологовому будинку.

«Я здав тільки тести, а від проходження фізичних випробувань відмовився, бо 5 днів перебував біля дружини. Повторна здача мала б відбуватися через 2 місяці, а мене викликали вже за тиждень», - розповідає військовослужбовець. Наприкінці травня 2016 року Дишку вручили висновок службового розслідування у кому було вказано – звільнити з лав ДПСУ за службову невідповідність через не здачу КПЗ.

Проте хлопець знайшов адвоката та подав у суд.

«Суд визнав, що мене звільнили незаконно, постановив скасувати це рішення та раніше накладені догани», - розповідає Дишко. Зрештою, представники загону подали на апеляцію, а згодом звернулися у касаційний суд, які визнали рішення суду першої інстанції правомірним. Тож бійця поновили, та виплатили кошти за вимушений прогул.

Проте восени, за словами військовослужбовця, до нього знову виникли претензії, він вирішив звернутися до керівника загону за поясненнями. Проте на адвокатський запит захисника військового і досі немає відповіді. Дишко переконаний, що у загоні до нього упереджене ставлення - свідченням цього є й те, як його викликали здавати тестування.

«У листопаді у мене була операція на правій нозі. У загоні прекрасно знали, що мене оперували, але після госпіталю, хоч я мав мати 1,5 місяці реабілітації, мене постійно викликали на тестування», - повідомив прикордонник.

Тож за словами бійця, на нього чинять тиск, та намагаються «вижити» із військової служби.

Контракт був дійсний до 2015 року 20 квітня, далі згідно із доповненням він дав згоду служити до завершення особливого періоду. Згідно із новими правилами, ті у кого контакт завершився понад 18 місяців тому, можуть за бажанням звільнитися. Проте Дишко такого бажання не виявляв. Тож у небажанні продовжувати йому контракт після поновлення військовослужбовець вбачає упередженість керівництва та працівників загону – мовляв, рідко кому вдавалося поновитися на службі. Тож і досі він знаходиться у «підвішеному» стані: зі свого боку контракт він підписав, проте підпису начальника загону на документі немає.

«Минуло вже 20 днів, у відділі кадрів мені кажуть, що контракт не підписали, а керівник загону мені надіслав лист. Проте я й досі не отримав ніякого листа. Більше цього, мене не відправляють у відпустку», - повідомив Дишко.

Боєць хвилюється за свою подальшу долю – мовляв, у селі роботи більше не знайде, а на забезпеченні у нього дружина, 10-тимісячна дитина та теща–інвалід 2 групи. Тому прикордонник запевняє, що готовий до кінця боротися за справедливість.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині прикордоннику-герою патріотичної виставки не хочуть продовжити контракт
28 лютий, 2017, 15:32