На Волині впровадять «розумні системи» в енергетиці

На Волині впровадять «розумні системи» в енергетиці
У четвер, 9 березня на засіданні Антикризового енергетичного штабу генеральний директор ПАТ «Волиньобленерго» Володимир Купчак презентував пілотний проект «Впровадження ARM-систем (smart-grids) як складової частини системи «Розумна держава», який реалізують на базі товариства.

Про це повідомили у прес-центрі ПАТ «Волиньобленерго».

– Проект унікальний не просто для Луцька, а й для України загалом, – Володимир Купчук розповідає про амбітний задум товариства «Луцьк – smart-столиця України». – Розглядаємо його як складову енергетичної безпеки держави. Зараз, коли впроваджено надзвичайний став, це питання стає особливо актуальним. Адже енергетична безпека є складовою національної.

Співзасновниками масштабного проекту є ПАТ «Волиньобленерго», Волинська обласна державна адміністрація, Луцька міська рада. Як зазначив генеральний директор, напевне, вперше в Україні є взаєрозуміння між приватним бізнесом і владою, це унікальне співвідношення співпраці. Також він висловив сподівання, що проект пошириться по всіх областях України.

– Ми хочемо з розумного будинку, вулиці, міста, району, області побудувати розумну державу, – під час презентації генеральний директор розповідає про плани «Волиньобленерго» у напрямку енергоощадності та енергозбереження. Також зазначає, як можна скерувати цей проект на інші установи та галузі. – Що таке розумні системи – це забезпечення споживачів електричної енергії безпекою, надійністю на основі захищеної стратегії. До того ж проект передбачає впровадження інноваційних технологій .

За приклад у ПАТ «Волиньобленерго» взяли проект, який був реалізований у західних сусідів – у Республіці Польща у Вроцлаві. Поляки вірять, що сучасне місто – це успішний проект мешканців, влади та бізнесу.

– Проект «Розумне місто місто Вроцлав» – 630 тис. мешканців, 300 тис. точок обліку. Там зуміли впровадити розумні системи практично у всіх галузях господарства: в енергетичній екології, транспорті, в інфраструктурі мають розумні системи освітлення, – каже Володимир Купчак про закордонний досвід такої програми.

Який ефект від впровадження цієї системи очікується – щонайперше вона дозволяє відмовитися від ручного вимкнення, тобто дистанційно зможуть впливати на цей процес. Дає можливість віддалено моніторити напругу, оцінити час відключення електроенергії.

Також впровадження системи дозволить унеможливити несанкціоновані відключення, крадіжки. Є можливість підтримувати динамічне ціноутворення, уникнути некоректно перенесення даних, нівелює повторне виписування рахунків. Також споживач платитиме за реально використану енергію, а не за розрахункову, контролюватиме онлайн обсяги постачання послуг та показники приладів обліку через «Особистий кабінет». Проект дає можливість керувати послугами вручну або дистанційно, підвищує надійність і безперебійність послуг.

– Ми зуміли організувати навколо цієї ідеї профільне міністерство, міністерство економічного розвитку та торгівлі, – розповів генеральний директор «Волиньобенерго». – Зараз проект реалізується тестово як «Луцьк – snart-столиця України». На всю державу пропонується варіант «Розумна Україна» . Маємо на меті піднімати культуру споживання електроенергії.

Попередня платформа для впровадження масштабного проекту – село Зміїнець Луцького району. Тут приєднано до ARM-системи 99 споживачів. У селі Ржищеві Горохівського району – 171 споживач. На сьогодні тестують їхню роботу.

– Розумний лічильник – це фактично комп’ютер, – каже Володимир Купчак. – Зокрема він має зворотний зв’язок. На цій платформі можна зводити дані газових, теплових лічильників. За допомогою цього коп’ютера можна регулювати енергоспоживання окремого об’єкта.

Пілотний проект ПАТ «Волиньобленерго» реалізовується в мережах 10-0,4 кВ Луцького енерговузла. Він складова загальнонаціонального проекту в галузі електроенергетикики «Розумна держава».

Smart-система має дворівневу структуру. Перший: інформація з лічильників електроенергії споживачів передається на контролер збору даних, що встановлюється на КТП-10/0,4кВ. Для контролю режиму постачання та споживання електроенергії на кожному КТП-10/0,4кВ встановлюються лічильники з трансформаторами струму на кожній ЛЕП-0,4кВ, що відходить від КТП. Контролер збирає та обробляє первинну інформацію з лічильників та передає її каналами GPRS на центральний сервер. Другий: центральний сервер системи збору, обробки, зберігання даних. Групування і визначення обсягів постачання та споживання електричної енергії по окремих населених пунктах, приєднаннях (ЛЕП) чи підстанціях виконується на основі даних першого рівня.

Фінансування програми «Луцьк – smart-столиця України» передбачають із зовнішніх джерел, зокрема це Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк, інвестфонди, експортне фінансування. Також із внутрішніх (національних) джерел: прямі інвестиції, кредити ДІФІКУ, гроші інвесторів тощо.

– Головна перспектива програми «Впровадження ARM-систем (smart-grids) як складової частини системи «Розумна держава» – це управління послугою в кожній квартирі та комплексне управління енергоресурсами, а також їхнє раціональне використання, – підсумував Володимир Купчак. – Цією презентацією я хотів би звернутися до місцевої влади, аби створити комплексну програму.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині впровадять «розумні системи» в енергетиці
09 березень, 2017, 14:44