Гірники почали акцію протесту на волинській шахті

Гірники почали акцію протесту на волинській шахті
На шахті «Бужанській» у Нововолинську триває акція протесту. Гірники не погоджуються із призначенням головним інженером копальні її колишнього директора Павла Танчева.

Про це повідомляє Буг.

На шахті четверту добу триває конфлікт. Ще 6 березня гірники другої дільниці розпочали безтермінову акцію протесту, відмовлячись спускатися в шахту. Вони протестують проти призначення головним інженером копальні стане Павло Танчев, який раніше обіймав посаду директора.

Також шахтарів обурює, недотримання умов охорони праці, відсутнє необхідне гірничошахтне обладнання, а це створює загрозу життю та здоров’ю. Керівництво копальні запевняє, що Павло Танчев – поки тільки кандидат на цю посаду, а скарги працівників дирекція готова вислухати.



Гірники шахти «Бужанської» написали директору копальні Руслану Шатковському колективну заяву. Повідомили, що у зв’язку з недотриманням умов охорони праці, грубими порушеннями паспортного кріплення розрізної печі 444 лави, відсутністю необхідного гірничошахтного обладнання та запчастин до нього продовження робіт у шахті неможливе.

Лідер незалежної профспілки шахти «Бужанської» Богдан Макарчук повідомив, що з 6 березня триває безтермінову акцію протесту, тому що керівник ДП «Волиньвугілля» Олександр Зорін своїм наказом призначив на посаду головного інженера шахти «Бужанської» Павла Танчева, який раніше очолював цю копальню.



За матеріалами аудиту Міненерговугілля, у 2016 році він допустив багатомільйонні фінансові порушення та недостачу вугілля обсягом понад 4 тисячі тонн.

У результаті цього конфлікту 9 березня керівництво шахти «Бужанської» зібрало комісію за участі працівників ДП «Волиньвугілля», щоб вислухати гірників, відповісти на всі їхні питання. Аби краще вирішити ситуацію, дирекція кожного шахтаря окремо викликала в кабінет. Такий крок гірникам був не зрозумілий, адже причину протесту вони пояснили письмово у заявах, тому вони прийшли колективно висловлювати незадоволення.

Очільник копальні Шатковський вважає: «Є документи, що Богдан Макарчук не є представником незалежної профспілки шахтарів, він лідер тільки на нашій копальні, його сприймає лише одна робоча дільниця. Незаконно, що гірники вже декілька днів не спускаються в шахту, лава стоїть, врахувати треба те, що це – об’єкт підвищеної небезпеки. Шахтарі не хочуть йти на діалог, вони збираються натовпом і одразу кричать, обвинувачують. Ми ж плануємо спокійно спілкуватися та належно працювати».

«Пішла чутка, що Павла Танчева хочуть призначити головним інженером, шахтарі одразу ж розпочали протестувати. Це було лише прецедентом для таких дій. Танчев – лише кандидатура, до роботи він не приступив. Молода та перспективна особа, всі кримінальні обвинувачення стосовно нього не доведені», – розповів Шатковський.

А от Танчев зізнався, що вже готується до роботи на шахті «Бужанській»: проходить медичну комісію і, можливо, вже з 10 березня буде головним інженером.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.