Бурштинова Волинь: проти старателів знову кинуть спецпризначенців

Бурштинова Волинь: проти старателів знову кинуть спецпризначенців
У північні райони Волинської області повертають спецпризначенців. Також силовики працюватимуть на Рівненщині і Житомирщині.

Там знову на повну силу запрацював спеціальний оперативний штаб. Його задача - боротися із незаконним видобутком бурштину, - повідомляє BBC Україна.

Нацгвардія та бійці інших підрозділів дислокувалися у тих місцях минулого року. Це вилилося у чимало, арештів, сутичок та конфліктів зі старателями.

Цього року в оперштабі працюватимете стільки ж поліцейських, як і в 2016-му - кілька сотень. Точної кількості керівництво не називає.

Звичайні селяни переважно «працюють» за допомогою сачків та власних рук. Прибуток від такого способу невеликий, але й ризики менші.

А групи старателів мають різну техніку - насоси, помпи, авто, трактори. Минулого року у них навіть вилучили броньовик. Інколи до групи може входити кілька сотень людей. Траплялися випадки, що вони блокували правоохоронців.

Бурштин на Поліссі видобувають принаймні із 1990-х років. Відтоді українська влада так і не спромоглася упорядкувати цей промисел та створити умови для легального видобутку каміння.

Ситуація значно ускладнилася кілька років тому, коли ціна на бурштин почала зростати, і нелегальний промисел став масовим. Чи не найбільше бурштин зацікавив бізнесменів із Китаю. У найкращі часи досить великий камінь можна було продати за кілька тисяч, а то й десятків тисяч доларів. Це дало старт справжній лихоманці на Поліссі.

Окрім усього іншого, стихійний видобуток шкодить довкіллю та інфраструктурі - вимиті водою ями ніхто не закопує, а інколи старателі підкопують навіть залізничні колії. Через морози взимку на родовищах ніхто не працював, однак весна знову повертає сюди шукачів наживи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Найбільший парадокс,що місцевість бурштинова без доріг,нормальних дитсадків,шкіл,підприємств з виробництва.край розрухи, безперспективний.всі гребуть під себе.а діти ростуть знаючи одне,не вкрадеш не проживеш,як старші роблять:-).
Відповісти
Останні новини
Бурштинова Волинь: проти старателів знову кинуть спецпризначенців
09 березень, 2017, 18:02