Різдвяний стіл на Волині подорожчав

Різдвяний стіл на Волині подорожчав
У новорічно-різдвяні свята вкотре зросли ціни на продовольчих ринках Луцька – подекуди вартість м’ясних і молочних харчів зросла вдвічі.

Про це пише «Волинь-нова».

Якщо у магазинах ціни залишилися більш-менш стабільними, то на ринках вони пішли вгору. Цінова політика у нас, на жаль, не така, як у цивілізованих європейських державах. Напередодні свят там традиційно знижують вартість товарів, продають їх за акційними цінами, а у нас навпаки - підвищують. До того ж, ціни у нас європейські, а зарплати і пенсії — українські, і ніяк не встигають за підвищенням цін.

Старенька лучанка, колишня працівниця «Луцькводоканалу» Лідія Поліщук, з якою мала розмову на Центральному ринку, бідкалась, що складала копійку до копієчки, аби зготувати 12 страв, економила кілька місяців.

«Пенсію маю невеличку - менше тисячі гривень. Щомісяця більше ста гривень йде на ліки і на харчі треба щось залишити. Але ж на свято хочеться накрити стіл, як годиться», - розмірковувала.

Цьогоріч різдвяний стіл обійдеться дорожче - зросли ціни на огірки, помідори, болгарський перець, а також на тверді сири, рибу. Ще в грудні на дві-три гривні подорожчали яйця. Позначилось на ціні й зростання вартості комбікормів, подорожчання електроенергії, пального. Не останню роль відіграло й те, що основна маса яєць ввозиться в область. Тож посередники не пропускають можливості заробити. Така ситуація склалася через те, що в області нема жодного великого виробника яєць.

Напередодні Новорічно-Різдвяних свят подорожчало й м'ясо. За кілограм свинини потрібно заплатити на п'ять гривень дорожче, ніж місяць тому, хоча її на ринках багато. А ось яловичини обмаль, і вона недешева. Ціни на телятину взагалі захмарні — лопатку можна придбати за 55 гривень, шинку — за 70, філе — за 75 гривень. Одна з причин зростання цін на яловичину, кажуть експерти споживчого ринку, скорочення поголів'я великої рогатої худоби.

У європейських країнах прийнято готувати на Різдво святкову індичку. Більшості волинян вона не по кишені, бо заплатити за невеличку тушку птиці потрібно 120-150 гривень (у залежності від ваги). Якщо подасте гостям замість неї гуску, — викласти доведеться щонайменше 100-110 гривень. Домашню курку можна купити за 52-55 гривень.

Оскільки влітку через підвищення заготівельних цін подорожчала свинина, то більшість волинян перейшла на курятину. Вона зараз удвічі дешевша за свинину і компенсує нам відсутність у меню дієтичного м'яса телятини.

Сутужно нині любителям молока, сметанки, іншої молочної продукції. Вона дорога. Літр молока коштує 6-7 гривень, кисломолочного сиру — 18-24 гривні. Ще дорожча сметана. Ціни на масло теж не для тонких гаманців — 55-58 гривень за кілограм. Майже на 20 відсотків дорожче, ніж торік, коштують у цю пору горілчані вироби, бо на них підвищили акциз і зросла вартість спирту.

Єдине, що подешевшало цього року, — овочі. Зараз вони коштують наполовину менше, ніж у цю пору торік. Їх виростили більше, ніж волиняни можуть спожити. Тож 2011 рік, певне, увійде в історію як рік рекордних врожаїв овочів. Небачено низька ціна на картоплю — 80 копійок — гривня. Моркву і буряки можна купити за 2 гривні (кілограм), капусту — за 1.50.

Уряд обіцяє, що стрибків цін у першому кварталі цього року не буде, бо нема підстав. Тож будемо сподіватися, що після святкувань ціни увійдуть у буденне русло.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.