Штрафи для браконьєрів підвищать в 10 разів

Штрафи для браконьєрів підвищать в 10 разів
Розміри компенсації за винищення тварин, занесених до Червоної книги, збільшені у десять разів.

Про це 8 листопада повідомляє Дело.

Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про стягнення компенсації за незаконний видобуток, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх проживання (зростання). Цей документ представив міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький.

Як пояснили в прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України, метою постанови є встановлення розмірів компенсації за незаконний видобуток тварин і рослин, види яких додатково занесені до третього видання Червоної книги в 2009 році (445 видів). Діючі розміри компенсації були значно менше тих, що встановлені, зокрема, для мисливських тварин. Така ситуація робить об'єкти Червоної книги менш захищеними, ніж загальнопоширені представники флори і фауни.

В останній раз розміри компенсації були переглянуті у 1993 році. У прийнятому акті, згідно з експертними висновками наукових установ та з урахуванням інфляційних процесів, розміри компенсації збільшено у середньому по видам тварин і рослин в десять разів. Зате для найбільш вразливих і комерційно значущих видів розміри компенсації збільшені в 40 і більше разів. Перш за все, це стосується дельфінів, зубра, хижих птахів і осетрових риб.

«Враховуючи те, що існує нагальна необхідність посилення охорони рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин шляхом суттєвого підвищення матеріальної відповідальності за їх незаконне видобування або знищення, і враховуючи те, що дане питання знаходиться на постійному контролі громадських природоохоронних організацій, а незаконне використання рідкісних тварин і рослин завдає значної шкоди бюджету, уряд 7 листопада і прийняв відповідну постанову», - зазначили у відомстві.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Штрафи для браконьєрів підвищать в 10 разів
09 листопад, 2012, 14:21