«Відбілили» волинську суддю, якій закидали корупцію

«Відбілили» волинську суддю, якій закидали корупцію
Рожищенський районний суд постановив закрити справу про адмінправопорушення, пов’язане з корупцією, відносно голови Володимир-Волинського міського суду Надії Пікули.

Про це повідомляє Район. Рожище.

Надію Пікулу звинувачували у порушені антикорупційного законодавства та Кодексу судівської етики через те, що вона приймала рішення у справах, де одну зі сторін представляв її зять – адвокат Роман Рудись.

У протоколах, складених поліцією, фігурувало дві таких судових справи. На думку прокурора Леоніда Сасюка, Надія Пікула повинна була попередити раду суддів про наявний конфлікт інтересів. Але цього зроблено не було.

На першому судовому засіданні, що відбулося 29 березня, відповідачка доводила, що Рудись більше не мешкає з нею під одним дахом. З її слів, у судових засіданнях він просто надавав правову допомогу одній зі сторін, а що сторонам у справах були відомі їхні родинні зв’язки, однак ніхто не заявляв про відвід головуючої.

Тоді ж суддя Іван Сіліч, який розглядав справу Пікули, ухвалив викликати у наступне судове засідання представника поліції, який складав протокол, а також витребувати звукозаписи зазначених у протоколі судових засідань.

Однак все пішло за іншим сценарієм. Про поліцейського і звукозапис вже ніхто не згадував. Не було і Надії Пікули. Натомість прибув адвокат Юрій Нечай зі свідком, юрисконсультом виконкому Володимир-Волинської міської ради Юлією Католик.

Про виклик цього свідка, принаймні під час судових засідань, ніхто не клопотав. Але вона прибула і давала покази. Юлія Католик запевнила, що була представником відповідача у справі, про яку йдеться в протоколі. Каже, знала про родинні зв’язки Пікули заздалегідь, довіряла цій судді, не заперечувала щодо задоволення самого позову, підстав для відводу судді не бачила.

Суд дослідив матеріали справи і перейшов до судових дебатів. Прокурор вкотре нагадав, що в межах даної справи не досліджується правосудність рішень, винесених Пікулою, йдеться лише про те, що вона не вжила заходів із запобігання конфлікту інтересів.

Натомість адвокат Юрій Нечай вважає, що прокуратура і поліція взагалі не наділена повноваженнями складати протоколи про корупційні діяння, бо для цього, за його словами, створенні нові органи, як то НАЗК чи НАБУ.

Зрештою, суддя закрив справу за відсутністю складу правопорушення. Це рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не "відбілив" а виніс суддя справедливе і законне рішення!А чому не пишете що прокурор з"явився на засідання добре піддатий?
Відповісти
Останні новини
«Відбілили» волинську суддю, якій закидали корупцію
13 квітень, 2017, 08:00