Встановлять пам’ятник останньому командиру УПА на Волині

Встановлять пам’ятник останньому командиру УПА на Волині
У селі Підгаття в Маневицькому районі встановлять пам’ятник Степану Ліннику – командиру останнього підрозділу УПА на Волині.

Про це пише Наталія Малімон на шпальтах видання День.

Про те, що на Волині ще у 50-х роках минулого століття діяли підпільні групи УПА, свідчать архівні документи СБУ та Компартії. Одну із таких груп очолював Степан Лінник на псевдо «Сергій». Ліквідувати Степана Лінника радянська влада зуміла лише 20 жовтня 1955 року. Причому ліквідувати його зуміли лише у нерівному бою біля села Комарове, називаючи підрозділ Лінника «бандою Рижого».

Колекція архівних документів, які дослідив директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, містить звіти про збройні зіткнення упівців з нацистами – засідки на колони, напади на гарнізони та важливі об’єкти, докладно є опис про напад на Камінь-Каширський 19 серпня 1943 року, бої з каральними експедиціями тощо.

Наприклад, є звіт про одну з найуспішніших операцій УПА, коли повстанці розгромили залогу, вбивши до 100 німецьких солдатів і поліцаїв, захопивши великі трофеї.

Петро Хомич і виступив з ініціативою про встановлення пам’ятника останньому командиру підрозділу УПА на Волині Степану Ліннику у його рідному селі Підгаття Маневицького району. Одним із меценатів є і уродженець села Цміни (Підгаття нині входить у Цмінівську сільську раду), котрий мешкає на Херсонщині. Пам’ятник має постати на свято Покрови, у жовтні цього року.

На жаль, де похований Степан Лінник, невідомо.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Встановлять пам’ятник останньому командиру УПА на Волині
19 квітень, 2017, 19:22