Волинські ліси всихають тисячами гектарів

Волинські ліси всихають тисячами гектарів
На Волині лише за рік площі знищених комахами дерев зросли з 1 тисячі до 6 тисяч гектарів.

Про це повідомляє 5 канал.

Волинські ліси можуть зникнути через комах-короїдів. Шкідники стрімко створюють свої колонії і швидкими темпами знищують здорові дерева. Феромонні пастки, які мають вберегти від короїдів хвойні, не справляються зі своєю функцією. Екологи та лісівники кажуть, що врятувати ліс може санітарна вирубка уражених дерев. Проте до червня на неї діє заборона.

Масштаби нашестя короїдів добре видно з висоти пташиного польоту. На Волині лише за рік площі знищених комахами дерев зросли з 1 тисячі до 6 тисяч гектарів. Уражені шкідниками хвойні всихають і стають розплідниками для цілих колоній комах.

«Ми виділили п'ять небезпечних (видів – ред.), а з них найактивніший – це верхівковий короїд. Саме цей вид проявив себе так, як ніколи до цього ніде себе не проявляв. Він став видом агресивним, активним, який атакує вже й здорові дерева», – звітує старший науковий співробітник НДІ лісового господарства Василь Бородавка.

Селяться шкідники переважно на соснах. На одній – до 15 тисяч комах, що здатні за кілька місяців знищити здорове дерево. До того ж, шкідники розносять небезпечний грибок.

Науковці кажуть: за лічені дні розпочнеться нова хвиля розселення цих комах. Щоб убезпечити дерева від шкідника, лісівники застосовують такі собі феромонні пастки. Та це, зізнаються фахівці, не вбереже хвойні від колоній короїдів. Найдієвіший метод боротьби – це санітарні вирубки дерев. Однак, до середини червня це забороняє закон.

Нині на Волині в зоні небезпеки майже 50 тисяч гектарів хвойних – стверджують лісівники. Тому вони хочуть ініціювати якнайшвидше скасування заборони на санітарні вирубки, щоби встигнути врятувати ще здорові дерева.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс, Волинь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські ліси всихають тисячами гектарів
27 квітень, 2017, 10:22