«Звитяга-2017»: як це було. ФОТО

«Звитяга-2017»: як це було. ФОТО
«Звитяга» - це військова тернова гра, яка проводиться з 2006 року. На Волинь приїжджають молоді люди з усіх куточків України.

Цьогорічна гра проводилась 6-9 травня на території парку «Цуманська пуща». Організатори - всеукраїнська молодіжна громадська організація «Національний Альянс».

Суть гри полягає в наступному: всі люди діляться на 2 команди – сотні. Креівник сотні - сотенний. До команди входить до 200 людей. Цьогорічні сотні називались «Вовча зграя» та «Лісові чорти».

Також існує третя сила – «махновці». Вони вносять деструктив та цікавість у гру.

Головна мета сотні – охороняти прапор. Якщо сотня втрачає прапор - це програш. Основна мета – забрати прапор супротивника і зберегти свій до завершення гри.

Щоб забрати прапор, необхідно подолати "ворожу" команди. Для цього у кожного гравця на руці знаходиться символ життя – пов’язка. Зірвати пов’язку означає вбити супротивника.

Зазвичай бої проводяться біля таборів однієї з сотень, проте, махновці можуть влаштовувати і договірні бої на інших територіях.

Під час боїв є певні правила: не можна навмисно наносити фізичні удари, використовувати больові прийоми, кусатись та використовувати зброю.

Напевно, найцікавіше та найнебезпечніше у терновій грі – нічні розвідки. Сотні шукають табір противника, аби вкрасти прапор, а «махновці» заважають командам та «диктують» свої правила. Гравці можуть ходити через болота, стояти у воді, маскуватись усіма методами. Усе це дозволяє відчути гру та повернутись у часи УПА.

Як кажуть організатори, головна суть «Звитяги» - не бійка. Теренова гра вчить дисципліні, витримці та водночас пропагує українську історію.

Терен гри (територія) поблизу урочища Лопатень, на якому відбувався захід, є історично важливим, адже входив до повстанської Колківської республіки та часто був прихистком для воїнів УПА. У Цуманських лісах загинули та поховані багато повстанців, тому на одному місці бою в перший день гри, був освячений хрест, який попередньо був встановлений організаторами «Звитяги», а саме у лісі поблизу с. Знамирівка. Старожили говорять, що на тому місці відбувся нерівний бій між підрозділами УПА та НКВС, загинуло 6 повстанців.

Також під час гри діють три основних правила: не палити, не вживати лайки та алкоголю. Тих, хто провинився, карають.

Цього року владу отримали нові сотенні і проводи. Змагалися між собою дві сотні «Вовча зграя» на чолі із Шостаком Максимом (псевдо «Слон») та «Лісові чорти» із сотенним Романом Битяком (псевдо «Хмара»).

Перемогу та два прапора здобула сотня «Слона», батько якого – Сергій Шостак в час Революція Гідності разом із сином брав участь у подіях на Майдані, був поранений. Із початком АТО був заступником командира взводу, 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», 27 липня 2014-го загинув під час проведення операцій батальйоном під Луганськом, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Вдруге на допомогу організаторам прийшли волонтери-медики із Тернопільського молодіжного осередку Всеукраїнської ради реанімації, які всі дні слідкували за здоров`ям учасників.

На закритті гри кращі таборовики отримали цінні подарунки від організаторів, а всі учасники – футболки із логотипом гри від спонсорів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Всех отправить на буряки
Відповісти
Останні новини
«Звитяга-2017»: як це було. ФОТО
10 травень, 2017, 22:12