Хто є хто в Луцькій міськраді: депутатські злидні і багатство

Хто є хто в Луцькій міськраді: депутатські злидні і багатство
У Луцькій міськраді – вісім депутатів-мільйонерів. Найбагатші – у БПП, «Укропі» та «Батьківщині».

Про це пише Аріна Крапка для руху «Чесно».

Найбагатшим депутатом Луцької міської ради за доходами є Андрій Покровський, обраний до ради від БПП. Минулорічний дохід бізнесмена-мільйонера становить понад 5,5 мільйона гривень. Поспілкуватися з найбагатшим депутатом не вдалося - він за кордоном.

«На жаль, він зараз за кордоном у робочій поїздці. Ще й там захворів. Коли повернеться, точно сказати не можу. Але як тільки він повернеться, то готовий відповісти на всі Ваші питання», - розповідає помічник Тарас Шкітер.

Сьогодні Покровський є власником близько десяти фірм, серед яких найбільш відомі в Луцьку - торгово-розважальний центр «Сіті-парк», «Сучасний дім плюс», «Казкова оселя», ресторан «Колобок» та інші.

Як повідомляли ЗМІ, засновниками однієї з фірм депутата, а саме ТзОВ «Розважальний центр "Промінь», є Андрій Покровський та іноземна фірма «Good Team Invest LTD». Її заснували за 3,5 місяця до конкурсу з продажу майна «Променя» у 2012 році. Статутний фонд - 1 500 доларів. Директором її є Джанкарло Еспехо (Giancarlo Espejo). Він родом із Белізу.

Крім того, депутат є власником словацької фірми – ТзОВ «Хеуст», а його дружина Ольга Мазуріна має 70% власності в ТзОВ «Консалтингова компанія Ліссет». Ця компанія є серед засновників місцевого інтернет-видання «Конкурент».

За повідомленням місцевих ЗМІ, Покровський ще раніше займався гральним бізнесом. Зокрема, йому належала мережа казино «Альфа-К-Луцьк».

Друге місце займає депутат від «Батьківщини» Валерій Бондарук.

Торік він задекларував 5,3 мільйона гривень, з яких понад 4 мільйони – дохід дружини.

«Я бізнесом займаюсь з 1994 року. Тому мав можливість заощадити і заробити ці кошти. А чотири мільйони моєї дружини – то це її бізнес. Я в нього не втручаюсь. Вона має магазини з хутром. 5 мільйонів заощаджень – це те, що я заробив і також там є кошти за продаж корпоративних прав», - пояснює Бондарук.

Депутат є власником фармацевтичної фірми «Волиньфарм», що має у своєму складі 138 аптечних підрозділів. Також клієнтами фірм є аптечні установи інших західних областей України.

До слова, ЗМІ повідомляв про те, що серед засновників ТзОВ «Волиньфарм» є офшорна кампанія «Кларіс Груп ЛТД», яке зареєстроване на Сейшелах і має статутний капітал обсягом 2,5 мільйона гривень.

Бондарук твердить, що сьогодні офшорної компанії серед засновників ТзОВ «Волиньфарм» немає.

Третє місце за доходами належить депутату від «Укропу» Микиті Рабану. Він задекларував майже 1,7 мільйона гривень доходу сім’ї.

У минулому році він заробив менше 20 тисяч гривень. Майже весь дохід - кошти від підприємницької діяльності.

«Мені здається, що моя декларація – одна з найбільш чесних. Моя підприємницька діяльність – це операції з нерухомістю, а саме оренда, купівля-продаж. Я не буду розповідати, тому що якщо я розповім, чим я займаюся, то я по-перше видам і клієнтів, які в мене є. Безумовно, це все вписано в декларацію не просто так. Я не якийсь невіглас. В мене є освіта. І ці всі дані є в наших податкових органах. Готівкою зберігаю більше 2 мільйонів – це кошти, які я накопичив за весь цей час. Я з 2013 року займаюсь підприємницькою діяльністю. Тим більше Ви бачите, що за рік я заробив більше мільйона, то можете уявити, що такі заощадження можливі», - розповідає Рабан.

Готівкою політик зберігає 2,4 мільйона гривень.

Рабан - співвласник ТОВ «Аспект права», а саме йому налажить 50% (150 тисяч гривень) статутного капіталу. Також 50% має депутат з «Укропу», секретар міської ради Ігор Поліщук.

Четверте місце в рейтингу найбагатших депутатів займає позафракційний депутат Євгеній Ткачук. Він потрапив до Луцької міської ради від БПП, а згодом і очолив фракцію. Однак політичні міжусобиці після смерті мера Миколи Романюка та його підтримка опонентів з «Укропу» призвели до того, що на сьогодні його виключили зі складу президентської партії.

У минулому році сукупний дохід становив 2,6 мільйона гривень.

У його власності є ПП «Автоцентр Плюс», що працює з 2007 року і надає послуги з ремонту та обслуговування транспортних засобів.

Крім того, він як фізична особа-підприємець займається роздрібною торгівлею продуктів харчування, напоїв тощо.

Як повідомляв сайт «Наші гроші», Ткачук отримав дозволи у міської ради на встановлення магазинів «Смакота» в 2010 році, уклав договори оренди землі під магазинами на три роки, а через місяць став депутатом Луцької міської ради, де ввійшов до земельної комісії. Протягом своєї каденції він голосував і за продовження оренди землі під ці магазини, однак фактично вони вже тоді належали не йому, а його сину. Таким чином, у депутата був конфлікт інтересів.

По телефону відповідати на запитання Ткачук відмовився. Пообіцяв зателефонувати пізніше: «Я не можу зараз розмовляти. У мене люди. Напишіть питання в смс-повідомленні... Потім вам перетелефоную».

Однак ні смс-відповіді, ні дзвінка від нього так і не надійшло.

З цінних речей Ткачук задекларував годинники – наручний годинник ULISSE NARDIN в 2008 році придбаний за 144 тисячі гривень, годинник ROLEX, придбаний в 2009 році за 96 тисяч гривень.

Депутат-«радикал» Сергій Була торік задекларував понад 1,4 мільйона гривень сукупного доходу. Майже всі ці гроші – дохід його дружини Ірини Стецюк.

Кошти в різній валюті він зберігає на банківських рахунках та готівкою.

І про те, чим займається його дружина, відповідає неохоче: «Насправді, при всій повазі до журналістів, але підприємницька діяльність – це комерційна таємниця. Ви ж це знаєте. Чи вам розповісти, в який спосіб вона (дружина - прим. автора) заробляє гроші, щоб хтось робив те саме? Тобто там все офіційно, і ніяких нюансів там немає. Ви подивитесь і все з’ясуєте. Там і торгівля є, і здача майна в оренду. Починаючи з 2000 року , в мене сім’я займається. В мене мама і тато підприємці. І щорічно ми декларуємо доходи і щомісяця платимо податки. При тому раніше це були зовсім інші суми. Якщо взяти в гривнях по відношенню до курсу долара. Тобто я вважаю, що ті суми, які задекларовані, доволі незначні».

Нагадаємо, журналісти повідомляли про те, що депутат Луцькради Була фінансував Радикальну партію Олега Ляшка.

«Як завжди, журналісти не розібралися. В мене була виборча компанія. Я йшов кандидатом в 23 окрузі на Волині. Відповідно вносив свої кошти в кампанію, оплачував друковану продукцію, ефіри. Чому переписали так, не знаю. Комусь це вигідно, напевно», - каже Була.

Депутат Петро Нестерук, який віднедавна очолює фракцію БПП «Солідарність» в Луцькраді, задекларував 1,37 мільйона гривень сукупного доходу сім’ї за минулий рік. Також у депутата – частка у ТОВ «Полісся-Трейд» обсягом 2,8 мільйона гривень або 70%.

Дружина в минулому році заробила 88,9 тисячі гривень, дохід від заняття підприємницькою діяльністю – 995,4 тисячі гривень.

«Дружина ходить на роботу на ТзОВ «Полісся- Трейд» і отримує зарплату як штатний працівник. А я підприємець з 2007 року, займаюсь роздрібною торгівлею будматеріалами, продуктами харчування та готельно-ресторанним бізнесом. Гроші накопичуємо потрохи, так як бізнес постійно потребує розвитку і капіталовкладень. Дивідендів отримав 288 тисяч від ТзОВ «Полісся- Трейд» та 995 тисяч від підприємницької діяльності. Спочатку займався будівельними матеріалами. Зараз основна підприємницька діяльність - це готельно-ресторанний бізнес», - стверджує депутат.

За його словами, він є власником готелю «Nester-House», що розташований на березі озера Світязь Шацького району.

Керівник фракції «Свободи» в міськраді, депутат Микола Федік в минулому році отримав 999,9 тисячі гривень. Це дохід від зайняття підприємницькою діяльністю.

Заробітна плата дружини – 59 тисяч гривень. Готівкою він зберігає 24 тисячі доларів.

В Єдиному реєстрі фізичних-осіб підприємців вказано, що Микола Федік зареєстрований як фізична особа-підприємець з 27 липня 2016 року.

У кведах вказані такі види діяльності, як надання в оренду офісних машин та устаткування, вантажний автомобільний транспорт та інші діяльність у сфері транспорту.

До слова, в декларації за 2015 рік вказано, що він був безробітним.

Депутат-«свободівець» Віктор Ящук торік отримав мільйон гривень від провадження підприємницькою діяльністю.

Як фізична особа-підприємець працює з 2012 року. Основні види діяльності – виробництво фанери, дерев’яних плит, оптова торгівля деревиною, надання ландшафтних послуг, організація будівництва будівель та інше.

До списку депутатів з найбільшим рівнем статків потрапили майже всі ті, хто отримав у 2016 році найбільші доходи. За винятком «укропівця» Сергія Балицького.

Покровський кошти зберігає на банківських рахунках та готівкою. Також має корпоративні права обсягом кілька мільйонів гривень.

Друге і третє місця розподілили між собою представник БПП Петро Нестерук і «укропівець» Сергій Балицький.

Відповідно Нестерук зберігає 8,656 мільйона гривень, а Сергій Балицький - 8 мільйонів.

Депутат від «Укропу» є власником ТОВ «Вишків-Брук», що займається виготовленням бруківки і говорить: всі кошти зароблені важкою працею.

«Це кошти з підприємницької діяльністю. ТОВ «Вишків- Брук» виник недавно, а я займався побутовою технікою. Мої батьки займалися побутовою технікою. В мене був магазин «Мелодія плюс». І паралельно я ще займався оптовим продажем дитячих колясок», - каже депутат.

Четверту і п’яту сходинку найзаможніших депутатів Луцької міської ради займають власник фармацевтичних компаній, депутат від «Батьківщини» Валерій Бондарук (6 мільйонів гривень) і позафракційний депутат, підприємець Євген Ткачук (5,6 мільйона гривень).

П’ятірку найбідніших депутатів становлять двоє «укропівців», представники «Самопомочі», «Народного контролю» та «Свободи».

Депутат-«свободівець» Богдан Богонос в минулому році всього заробив 21 тисячу гривень. Це заробітна плата в ТОВ «Вог Рітейл». Також, за інформацією в е-декларації, в 2016 році він придбав 12 соток землі у Великому Омелянику поблизу Луцька за ціною 80 тисяч гривень. Ніякої інформації про майно і доходи дружини не вказав.

«Те, що мені дали з бухгалтерії на роботі, те я і вказав. Усі інші доходи – це такі собі кошти, які є досить дрібними. Там комусь комп’ютер поремонтувати і тд. Там по 50, 70 гривень може бути. Щодо землі, то цю землю ми купили не в 2016 році, а раніше, в 2008 році. На той час це було 10 тисяч доларів. Я брав кредит на 5 років, щоб її купити», - зазначив Богонос.

Депутат від «Укропу» Петро Бойко з дружиною в 2016 році всього заробили 35 тисяч гривень.

Чоловік є очільником об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Вікторія - Луцьк-1». Заробітна плата, отримана за місцем роботи у багатоквартирному будинку – 17,3 тисячі гривень. А зарплата дружини, отримана за місцем роботи у Волинському регіональному біблійному коледжі - 18 тисяч гривень. Також чоловік має квартиру в Луцьку.

«Так, це всі мої офіційні доходи. Те, що я заробив і задекларував. Поїдьте, подивіться, як я живу. В мене нема Мерседесів, нічого іншого. Я вказав те, що мене уповноважили. А те, якщо є якісь додаткові кошти, то це вже мої справи. Я офіційно зарплату отримав, податки сплатив і все. Квартиру я отримав, працюючи на шовковому комбінаті. Раніше давали всім, хто працював на шовковому, а потім приватизували і вона у нас у власності», - розповів Бойко.

Його колега по фракції Юлія Дацюк проживає з чоловіком і двома доньками. Маючи невеликий сукупний дохід за минулий рік, її чоловікові вдалося зберегти 10 тисяч доларів готівкою.
Дацюк заробила 12 тисяч гривень у фонді олігарха, голови Волиньради Ігоря Палиці «Тільки разом». Також вона отримала 13,2 тисячі гривень одноразової допомоги при народженні дитини.

Тим часом чоловік заробив 22 тисячі гривень ТОВ «Вог Рітейл», 14 тисяч гривень пенсії та 100 гривень процентів у ПАТ «Приватбанк». Готівкою чоловік зберігає 10 тисяч доларів

Транспортних засобів у Дацюків, за даними декларації, немає.

«Я не вважаю, що це малі доходи. Тим більше, ми вказували в декларації заощадження, а є такі заощадження, які ми можемо не вказувати. От фактично на ці кошти ми і жили. У фонді Палиці я працювала за сумісництвом рік часу за цивільно-правовою угодою. А зараз вийшла з декретної відпустки і оформлена на офіційне повне працевлаштування», - розповіла Дацюк.

Депутат від «Самопомочі» Тарас Шляхтич за основним місцем роботи в ТзОВ «Галичина –Табак» в минулому році отримав 15,3 тисячі гривень. Ще задекларував 12 тисяч гривень процентів у «ПриватБанку».

Має депутат і заощадження обсягом 50 тисяч гривень. І ще 55 тисяч гривень – це кошти, позичені третім особам. Готівкою депутат зберігає 27 тисяч гривень.

Проживає з дружиною і сином. Доходів сім’ї не вказує.

«Фактично все, що заробив, показав в декларації. В мене в минулому році було більше власних збережень і дебіторської заборгованості. Вона була повернута і частина з неї ще залишилася, що я теж вказав в декларації. Ви ж бачите, що в багатьох депутатів є великі накопичення , в мене їх нема, тому що я їх проїв, тому така ситуація. Дружина моя не працює. Зараз пише кандидатську, готується до захисту», - розповів Шляхтич.

Депутатка від «Народного контролю» Анна Мовяк в минулому році задекларувала дохід обсягом 100,4 тисячі гривень.

Вона проживає з чоловіком і чотирма дітьми.

Мовяк отримала 10,3 тисячі гривень одноразової допомоги при народженні дитини, також 50,8 тисячі гривень державної допомоги сім’ям з дітьми. Допомога по безробіттю чоловіку – 3,5 тисячі гривень, зарплата, отримана за основним місцем роботи – 9,4 тисячі гривень, виплати згідно з договором – 1,4 тисячі гривень.

Готівкою сім’я зберігає 25 тисяч гривень.

«Доходи задекларувала всі. У 2016 році підприємницькою діяльністю займатися не мала можливості, тому доходи на рівні середньостатистичної сім’ї у Волинській області. Сказати, що мені катастрофічно не вистачало фінансів, я не можу. Можливо тому, що більшість продуктів харчування я не купую, є щось своє (із саду та городу), та й до кулінарних витребеньок моя сім’я не звикла. Дороговартісних товарів не купували та й не планували», - розповіла Мовяк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ми і самі знаємо як у школі вчилися, скількиза голос платять, хто батьки з ким в сауну їздять......
Відповісти
Останні новини
Хто є хто в Луцькій міськраді: депутатські злидні і багатство
12 травень, 2017, 13:43