Українців після смерті хочуть змусити стати донорами

Міністерство охорони здоров'я України розробило та направило до Верховної ради законопроект, згідно з яким кожен українець зможе стати донором органів після своєї смерті, якщо при житті юридично не оформить відмову від такої перспективи.

Законопроект був переданий до парламенту два тижні тому і на часі знаходиться на вивченні комітету Верховної ради з охорони здоров'я, пише ТСН.

Головний трансплантолог МОЗ України Олександр Никоненко пояснив необхідність прийняття такого закону.

«У нас 7 центрів трансплантації готові до постійної роботи. Але трупне донорство практично блоковане. У нас в країні роблять сотню пересадок нирок на рік, одну - серця і 12-14 - печінки. При цьому щорічно в трансплантації нирки потребують більше 2000 людей, печінки - близько 1000, серця - 500-700. Після смерті людини згоду на пересадку його органів має дати родич, але він перебуває у важкому психологічному стані, і найчастіше відмовляє», - каже Никоненко.

За словами головного трансплантолога, при розробці українського законопроекту автори орієнтувалися на досвід Росії, Білорусії, Італії та Австрії.

Таким чином, після прийняття закону всі українці стануть потенційними донорами.

Всім 2 місяці будуть роз'яснювати, що вони можуть відмовитися від здачі органів: для цього потрібно буде написати заяву і віднести в поліклініку за місцем проживання або відправити електронною поштою в Держслужбу з трансплантації.

Це відомство створить єдиний реєстр відмовників, а також контролюватиме роботи із забору органів і пошук потенційних донорів.

У лікарнях працюватимуть фахівці, що підшукують потенційних донорів у відділеннях реанімації та проінформують про них центри із забору органів.

Головний ризик, про який кажуть юристи, - неякісні органи для трансплантології та процвітання «чорного» ринку органів. Автори закону сподіваються на сувору систему контролю, запевняючи, що такі зловживання будуть неможливі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

Отже уявімо ситуацію
Комусь з нових українських буржуа терміново необхвдна чи то пересадка чи то трансплантація. Звісно грошей на це він не шкодуе. Пробема тільки з донором
Але для багатих українців всупає в силу вислів " немає людини - немає проблеми, або є донор немає проблеми" А донорами у нас можуть стати пракично всі від новонародено до .... без обмеження віку.
Далі домірковуйте самі....
Отже в Україні зі вступом в силу цього законороекту різко збільшиться кількість замовних або " випадкоих " смертей :
а) немовлят в лікарнях ( плацента),
б) здорових чоловіків чи жінок ( пересадка органів, кінцівок) .
А смерть може наступити будь де і в будь якому випадку( наші лікарі за великі гроші напишуть будь яку причину смерті, а паталоганатоми та дільничі інспектори міліціх без сумніву підтвердять лікарські діагнози)
Отже шановні" потенційні донори" вас готують на запасні частини для українських буржуа та іхніх нащадків.
Сподіваюся, що партії Свобода , Батьківщина та Удар не підтримають подібний законопроект.
Досить з нас робити безмозглу худобу !!!
Відповісти
у нашій високорозвинутій країні за добу на дорогах гине 15 людей. Цього має вистачити всім українським буржуа ще й залишиться холопам.
Відповісти
з одного боку це добре,що ми орієнтуємось на досвід інших країн і зможемо допомагати потрбуючим,але з іншого це неправильно-я недумаю що всіх людей попередять про таке донорство,наприклад як написано-Після смерті людини згоду на пересадку його органів має дати родич, але він перебуває у важкому психологічному стані, і найчастіше відмовляє»,можна було б зробити навпаки щоб бажаючі на донорство після смерті написали заяви що вони дають згоду на передачу органів після смерті.На мою думку так було б краще і людина сама б вирішувала долю як-би свого тіла в подальшому.Змушувати стати донором не можна!
Відповісти
Шановна Дашо.
Стосовно досвіду інших країн.
- там відсутня корупція (в лікарні,серед медперсоналу, контролючих органах),
- там зовсім інший рівень життя,
- там присутня страхова медицина, згідно якої перед лікарським ліжком чи перед хірургом - професором усі рівні, незалежно від товщини гаманця.Фактично страхова медицина покриває усі фінасові видатки
- В Україні відсутня будь яка гарантія ,що потребуючого органи пацієнта який фінасово неспроможний оплатити дорогущу подібну операцію, покладуть БЕЗКОШТОВНО на хірургічний стіл і прооперують БЕЗКОШТОВНО, ну принаймні з мінімальними видатками з боку сільського хлопця чи звичайного роботяги котрий гарує на мінімальну зарплатню!!!
Отож замисліться . І подумайте кому на користь подібні Законодавство.
Відповісти
Я розумію те що вище вами написане Журналіст з володимира)те що ви написали не так сильно наближене до мого,і мої думки стосовно цього такі ж як у вас,я просто описала як краще було б зробити а не чи буде така операція безкоштовна і тому подібне
Відповісти
не потрібно робити такого закону,справді,немає людини-немає проблеми!зараз такі буржуа,що думають лише про себе я теж надіюсь що ці партії не підтримають цього закону
Відповісти
Регі-рулять!
Даєш "жмурів" на "шрот"!
Що не законопроект,то "шедевр"!
Цікаво наскільки ще вистачить терпіння у громади,виносити весь цей шизоїдний глум!
Зібрати би їх самих тих розумників-авторів таких проектів в одну спільну бандероль і відправити на органи!!!
Відповісти
Оцією фразою-
"У лікарнях працюватимуть фахівці, що підшукують потенційних донорів у відділеннях реанімації та проінформують про них центри із забору органів" можна сказати автори цього "дикого закону" проти людини висказали все. Тобто " пацієнт скорее мертв чем жив".
Боже збережи Україну та покарай тих нелюдів які придумують такі дикі закони!!!
Відповісти
И что ето будет чем кончится
Відповісти
Останні новини
Українців після смерті хочуть змусити стати донорами
18 листопад, 2012, 11:07