У Луцьку буде меморіальна дошка тричі повішеному воякові

У Луцьку буде меморіальна дошка тричі повішеному воякові
На будівлі Луцького базового медичного коледжу, що на вулиці Лесі Українки, 2 буде вивішена меморіальна дошка в пам'ять про загиблих вояків УПА.

Дозвіл на вшанування героїв дав міськвиконком, - повідомляє відділ інформаційної роботи Луцької міськради.

Конкретно, то меморіальну дошку звісять у пам’ять про повішених 1945 року вояків УПА В’ячеслава Новосада і Антона Мельничука з хутора Красний Сад.

У історичній довідці, наданій керівником редакційно-видавничої групи «Науковий центр історичних студій Волині» професором Миколою Кучерепою, зазначено:

«як метод залякування місцевого населення у 1945 році широко застосовувалися публічні страти. Яскравим прикладом такого «заходу» була кривава розправа над двадцятирічними юнаками – вояками УПА у Луцьку. На Різдво, 7 січня 1945 року, важкопоранених та контужених В’ячеслава Новосада і Антона Мельничука з хутора Красний Сад (тепер с.Бережанка) Горохівського району було повішено на ринковій площі Луцька…

Незважаючи на те, що надворі тріщав мороз, повстанців страчували босими, в самих лише сорочках, з вивішеними на грудях табличками, де визначалася їх провина. Гнітюче враження на очевидців справив і той факт, що перед смертю один із повстанців – В’ячеслав Новосад – двічі зривався з шибениці. Проте енкаведисти від поставленого перед ними завдання не відступились…».

«Цей факт підтверджується показами свідків та очевидців події», - повідомляє Микола Кучерепа.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку буде меморіальна дошка тричі повішеному воякові
06 січень, 2012, 16:52