В Україні можуть судити людей за плітками. ВІДЕО

В Україні можуть судити людей за плітками. ВІДЕО
Новий кримінально-процесуальний кодекс дозволяє судити людей за плітками.

Він вступає в силу в вівторок, 20 листопада, йдеться у сюжеті ТСН.

Нагадаємо, у зв'язку з його прийняттям юристи рядять українцям носити при собі паспорт, оскільки міліціонери можуть затримати їх на вулиці і «закрити» для «з'ясування особи» на 72 години.

Новий закон має декілька суперечливих моментів. Зокрема те, що суди зможуть збирати свідчення з чужих слів. При цьому людина, котра переповідатиме чутки, відповідальність за них не нестиме. Стаття 97 «Свідчення з чужих слів» є найбільш суперечливою у новому КПК.

«Ця норма не виключає маніпуляцій, вона допускає маніпуляції з чужими свідченнями у чистий нормальний процес доказу. Суддя вирішив, що його такі чутки влаштовують - він приймає до уваги. Вирішив, що не влаштовує - він їх не прийматиме», - пояснив віце-президент спілки адвокатів Петро Бойко. Юристи сподіваються, що свідчення з чужих слів не стануть основою обвинувачення, і людей на підставі чуток не переслідуватимуть, а переказані слова будуть лише додатком.

«Як буде на практиці працювати - це велике поле для зловживання для слідства, для використання засобів розслідування, щоб формувати доказову базу, бо слідство не вміє інакше працювати, ніж вибивати зізнання», - впевнений координатор програм харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

Саму кримінальну справу з 20 листопада порушуватимуть автоматично. Достатньо просто чиєїсь заяви на когось, а достовірність та переконливість викладеного не мають значення. Оскарження факту порушення справи - скасоване. Водночас щиросердне зізнання під час слідства суттєве лише для визначення покарання.

«Навіть не потрібно пояснювати відмову тим, що це зізнання сталося внаслідок незаконних дій, внаслідок катувань, тортур, примусів, погроз. Тільки докази, які будуть досліджені в суді, тільки ці докази ляжуть в основу обвинувачення», - повідомив адвокат Української Гельсинської спілки Олег Левицький.

Додаткове розслідування також відміняється. Або вирок, або виправдання. Третього - суду вже не дано. Але при цьому обвинувальний висновок замінили на матеріали до обвинувального акту. Беручи до рук такий документ, судді психологічно програмуються на обвинувальне рішення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні можуть судити людей за плітками. ВІДЕО
20 листопад, 2012, 09:48