Волинські ченці поділилися різдвяними рецептами

Волинські ченці поділилися різдвяними рецептами
Ченці Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря пустили до себе на кухню і поділилися секретами приготування різдвяних страв.

Про це йшлося у сюжеті Першого Національного 6 січня.

Усю монастирську братію мають нагодувати двоє ченців – келар, так тут називають кухаря, та його помічника. Насамперед готують кутю.

Поки вариться пшениця, ієродиякон Никодим розтирає мак.

«Мак має бути натертий ідеально, бо від того, наскільки він пустить макове молоко, від того набагато залежить його смак. Тому що сам по собі він сухий. Має трошки гіркоти, а коли він розтирається, гіркота ця зникає», – розповів Никодим.

М'яса в монастирі не споживають, а протягом посту, крім святкових днів, ченці ще й відмовлялися від риби.

А вже на Святвечір вона має бути обов'язково. Це скумбрія, фарширована тушкованою морквою та цибулею, і запечена у фользі.

Щороку меню на Святвечір келар намагається урізноманітнити, врахувати кулінарні вподобання братії. Капуста тушкована, гриби, риба, вареники, голубці, консервація.

Але незмінні на столі – кутя та узвар. Головна ж умова – максимальна простота страв. І традиційно їх має бути не менш як 12.

«Для нас це символізує 12-х апостолів, яких Христос покликав на проповідь, які знали про Його народження, передали для нас місце Його народження, які, власне, для нас проповідували й принесли віру Христову», – зазначив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл.

Ближче до вечора в каміні у трапезній розпалюють вогонь і накривають на стіл. Помічник келара – послушник Михаїл розповідає: святкування у монастирі відрізняється від мирського.

«У монастирі повечеряла братія, нічна літургія в нас служиться і молебень на Різдво вдячний», – каже насельник Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря послушник Михаїл.

Цей монастир уже можна назвати інтернаціональним. Двоє етнічних українців, які народилися у Парагваї, колись в Інтернеті побачили, як тут готуються до Різдва. І тепер уже ченцями зустрічають Різдво на волинській землі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Різдво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські ченці поділилися різдвяними рецептами
07 січень, 2012, 09:45