«Безвіз» до Європи: не брехати і не хитрувати

«Безвіз» до Європи: не брехати і не хитрувати
Вже в ніч з 10 на 11 червня громадяни України почнуть перетинати кордон в рамках безвізового режиму з країнами Європи.

Тепер готуючись до мандрівки українські громадяни можуть планувати їх спокійно чи спонтанно, прагнучи з’їздити просто на вихідні чи відпочинок, або на різноманітні культурні заходи, футбольні матчі чи просто до друзів або рідних, - інформує Держприкордонслужба України.

Варто лише пам’ятати – обов’язкова вимога безвізу наявність біометричного закордонного паспорта громадянина України. Така ж норма стосується і дітей. А от українцям зі звичайними, не біометричними закордонними паспортами, потрібно, як і раніше, оформлювати візу.

Безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати на території країн ЄС не більше 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Аби більш детально дізнатися як ЄС визначатиме дні вашого перебування в Шенгені, ознайомитися з цим можна на сайті проекту «Відкрий Європу».

Перетин іноземцями кордону з європейськими країнами регламентує Шенгенський прикордонний кодекс. Саме тому прикордонна перевірка має встановити, що подорожуючий не планує порушувати європейські міграційні правила, а прикордонники перевірятимуть умови в'їзду.

Підставою для відмови у в’їзді може стати порушення правил перетину кордону та нездатність обґрунтувати мету й умови перебування. Саме тому громадянам потрібно надавати прикордонникам лише правдиву інформацію та не порушувати правил перетину кордону.

Зокрема, діти віком від 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно, до 16 років виїжджати за межі України можна лише у супроводі обох батьків, або одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду. Також запам’ятайте, якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України.

Крім того, перед поїздкою необхідно проконсультуватися про умови, що діють на кордоні країни.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.