Земля коштуватиме не більше $1 000 за га, – експерт

Земля коштуватиме не більше $1 000 за га, – експерт
Після зняття мораторію на продаж землі її вартість буде становити максимум тисячу доларів за гектар.

Таку думку у коментарі УНН висловив експерт з аграрних питань Андрій Мартін.

«У питанні ціни відповідь дуже проста: земля коштує рівно стільки, скільки доходів вона приносить своєму власнику. Некоректно, наприклад, порівнювати вартість українських земель із вартістю земель у Німеччині чи Нідерландах. Тому що в Нідерландах кожен фермер 1-1,2 тис. євро отримує прямих дотацій щороку на кожен гектар», - зазначив він.

Якби український фермер, за його словами, отримував по 11 тисяч гривень на кожен гектар, то в Україні була би дуже дорога земля.

«Сьогодні в нас фермер має, у кращому випадку, до двох тисяч прибутку. От якщо тисяча гривень прибутку, красна ціна такій землі – десь п’ять-шість тисяч гривень на гектар. Набагато вигідніше ці гроші покласти в банк. Тому, ще раз підкреслюю, відповідь дуже проста: земля коштує рівно стільки, скільки прибутку вона сьогодні приносить фермеру», - переконаний Мартін.

Експерт запевнив, що земля коштуватиме значно більше в Україні, ніж сьогодні, якщо будуть кращі умови для ведення агробізнесу, дотуватимуть виробництво, будуть менші податкові навантаження і більші реальні доходи отримуватиме власник.

«Ринок для того й потрібен, щоб вартість активу визначала угода між сторонами. Звичайно, ринок – це договірна ціна. Я як оцінювач можу лише прогнозувати, що в перші роки після зняття мораторію красна ціна нашим українським чорноземам, залежно від регіону, буде від трьохсот до восьмисот, максимум тисячі доларів за один гектар. Це те, що реально готові платити за придбання цієї землі. Дорожче, на превеликий жаль, поки що не буде. По мірі того, як зростатиме ефективність сільського господарства, відбуватиметься дооцінка цих активів. Будь-які спроби державного регулювання ціни завжди будуть приречені на невдачу. Просто буде тінізація угод – ховатися будуть реальні ціни, як і на нерухомість», - резюмував Андрій Мартін.

Нагадаємо, 9 грудня 2011 року ВР ухвалила в першому читанні законопроект «Про ринок земель». Проектом документу передбачається, що кожна фізична та юридична особа в Україні може купити не більш ніж 50 га землі, а орендувати – 6 тис. га.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Земля коштуватиме не більше $1 000 за га, – експерт
08 січень, 2012, 11:25