У Луцьку хочуть по-новому проводити допорогові закупівлі

У Луцьку хочуть по-новому проводити допорогові закупівлі
У Луцьку хочуть регламентувати здійснення допорогових закупівель за допомогою застосування електронної системи закупівель. Таким чином, тендери сподівають зробити прозорішими та ефективніше використовувати бюджетні кошти із запобіганням корупційних ризиків.

Про це стало відомо 26 червня під час засідання бюджетної комісії.

Публічні закупівлі відбуваються у разі, якщо вартість товарів чи послуг становить понад 200 тис грн, а робіт- 1,5 млн грн, а без застосування електронної системи закупівель здійснюється купівля на суми менші 50 тис грн. Тож міська рада, як власник комунальних підприємств, пропонує врегулювати механізм проведення таких закупівель.

На засіданні обговорювали Положення про проведення допорогових закупівель застосуванням електронної системи закупівель. У ньому передбачене встановлення окремих категорій закупівель, на які не поширюється процедури закупівель, що пов’язані з характером самих операцій (такі як послуги фінансових установ, поштового зв’язку тощо). Окрім того, згідно із запропонованими змінами, керівник комунального підприємства повинен визначити уповноваженого суб’єкта, який відповідальний за роботу в системі електронних закупівель Це може бути або працівник комунального підприємства, або колегіальний суб’єкт (тендерний комітет), або ж наділений відповідними повноваженнями працівник структурного підрозділу міської ради.

Згідно із задумкою, прийняття відповідного положення сприятиме зменшенню корупційних факторів та підвищенню трудової дисципліни в діяльності керівників комунальних підприємств. Адже планують запровадити й моніторинг та оцінки ефективності використання публічних коштів.

Так, за 3 дні потенційні учасники торгів мають подати всі документи для тендеру, який триватиме 8 днів. Потім протягом 30 днів розпорядник має укласти договір. Окрім того, після його збігання не передбачений термін на оскарження.

Зрештою, голова бюджетки Борис Смаль зауважив, що ідея гарна, але може спричинити чимало труднощів. Тому варто спочатку «протестувати» положення на кількох тендерах.

Натомість депутат Павло Данильчук зауважив, що наразі вже відбувається чимало тендерів. Тому на разі варто рекомендувати керуватися положенням при закупівлях, а з жовтня зробити положення обов’язковим до виконання. Можна навіть створити спеціальний відділ, який би займався контролем таких закупівель.

Зрештою, депутати не підтримали проекту рішення про затвердження положення. Надалі можливість його впровадження розглянуть під час сесії міськради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.