Сотні маленьких волинян створили власні родоводи

Сотні маленьких волинян створили власні родоводи
Майже 700 учнів із 12 загальноосвітніх шкіл Старовижівського району стали учасниками творчого конкурсу «Нашому роду нема переводу». Ініціював його народний депутат України Степан Івахів.

А мета таких творчих змагань – підтримати талановитих дітей, розбудити їхню цікавість до родинних традицій та історії рідного краю, - повідомляє ВРД НСТУ.

38 учнів молодших класів загальноосвітніх шкіл району здобули право представити свої дерева-родоводи у фіналі районного конкурсу. Визначити переможців було нелегко: діти представили грунтовні знання своїх родоводів. А дехто дослідив їх аж до сьомого коліна. У конкурсі перемогла Наталія Томчук.

«Мій прадідусь ще живий. Він мені розказував про мій рід, про мою прапрабабусю, прапрапрадідуся… В нас є сімейний альбом, де дуже-дуже багато старих фотографій», – каже дівчинка.

За словами педагога Галини Бабій, родинне дерево Наталії Томчук, окрім глибини дослідження, запам’ятається і оригінальним оформленням роботи.

«Саме основне, що полотно взяте зі скрині прабабусі — Любові Томчук. Мотузка — тонка і товста, це теж з тієї скрині. Вирізання, фарбування тканини, накрохмалювання — це теж уже різновид трудового навчання, використання природного матеріалу. І найсучасніше — це викорситання комп’ютерних технологій на нашому дереві роду. Як говорять, з миру – по ниточці… Отак і ми створили своє родинне дерево», - каже Галина Бабій.

Учні також писали нариси на тему «Хто ми? Чиї сини? Яких батьків діти?» (кращим журі назвало твір Ольги Новосад з районного центру). А от у конкурсі міні-досліджень «Доля моєї родини в історії України» переможцем визнали Романа Кінаха зі Старої Вижівки. Доки сам Роман відпочивав у літньому таборі, почесну нагороду від організаторів на сцені отримав його батько Ростислав.

Він розповів: «Ми належимо до досить відомої родини в цьому селищі — родини Осіїків. Одна із представниць нашої родини в роки Другої світової війни виїздила на примусові роботи в Німеччину. Є й інші представники цієї родини… Карпук Віра Мойсеєвна, заслужений вчитель України. І вона зараз єдина, хто живий із цієї родинної гілки. В неї досить відома родина. Адже її син — Карпук Володимир Георгійович був депутатом Верховної Ради України. Ми не працювала заради нагрод чи призів. Чи заради перемоги. Просто — вирішили взяти участь і ознайомити тих, хто цікавиться родоводами, що у Старій Вижівці є така родина — і хай про неї трішечки більше стане відомо».

Сучасні технології дають можливість розповісти про свою родину чи малу Батьківщину і на величезну аудиторію користувачів інтернету та соціальних мереж.

Найкраще з цим завданням впоралася Світлана Черемшук із Сереховичів: «Наше село — дуже особливе. Там і співаки, і письменники, і трудівники. Мені хотілося саме поділитися цим. Також я детально описала кожну сільську вулицю: що на ній особливого. В нас також є озеро. Хотілося б , щоб люди більше знали про своє, рідне село».

З нового навчального року лауреати конкурсу будуть отримувати іменну стипендію народного депутата Степана Івахіва. Окрім дітей, організатори також нагородили подяками та сертифікатами на передплату фахових видань вчителів, котрі підготували учнів — переможців конкурсу.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаве повідомлення, чудова ініціатива. Було б дуже добре, якби найглибші родоводи були опубліковані на українському генеалогічному порталі ГЕНЕО http://forum.genoua.name/index.php це б було цінним доповненням тої великої бази даних, яка вже зібрана там.
Відповісти
Останні новини
Сотні маленьких волинян створили власні родоводи
10 липень, 2017, 19:39