Несправедливий розподіл: 12 округів Луцька - без депутата, а в 7 - відразу по двоє

Несправедливий розподіл: 12 округів Луцька - без депутата, а в 7 - відразу по двоє
У липні 2015 року українцям презентували новий "Закон про місцеві вибори", який передбачав нібито відкриті списки. Проте вони були щонайбільше "привідкритими". Тема досі актуальна, оскільки 12 округів в Луцьку не мають свого депутата, а аж 7 округів забезпечені двома обранцями громади.

Як наслідок, одні мікрорайони мають більше можливостей для розвитку, а інші, через відсутність людини в раді, яка б лобіювала їхні інтереси – часто залишаються обділеними, - пише ІА "Конкурент".

Для прикладу розглянемо ситуацію зі створенням депутатського фонду в Луцькій міській раді, загальна сума якого становить 4 мільйони 200 тисяч гривень, з яких у розпорядження кожного депутата Луцькради розраховано по 100 тисяч гривень щороку, упродовж 2016-2020 років.

Логічно, що кожен депутат буде "вливати" кошти на свій округ (як мінімум, більшу частину). Через це, цілком можливо, що 7 округів отримуватимуть по 200 тисяч гривень, а 12 – 0 гривень з депутатських фондів.

НОВОВВЕДЕННЯ У ВИБОРЧОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

Попередні місцеві вибори у 2010 році проводилися за змішаною системою: половину депутатів обирали по "мажоритарці", а інші – "заходили" в раду за закритими пропорційними списками партій.

Згідно з новим законом 2015 року, усі депутати обиралися за списками партій (ніяких самовисуванців) в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

Для цього партія закріплювала кожного кандидата в депутати за територіальним виборчим округом (у Луцьку їх було 42). Окрім того, був кандидата під №1, який представляв список і не був закріплений за жодним з округів. Такий "перший номер" отримував мандат автоматично, якщо його політична сила долала 5% виборчий бар'єр.

Порядковість інших кандидатів у списку визначалася за результатами голосування: чим більший відсоток партія здобувала у територіальному окрузі, за яким був закріплений відповідний кандидат, тим вище місце займав кандидат у списку своєї партії.

Тепер щодо волевиявлення та підрахунку: виборці на дільницях віддають свої голоси за певного представника партії, або ж за саму партію (якщо на окрузі відсутній кандидат), а потім за результатом усіх кандидатів від партії визначають її загальний результат.

Тут починається алогічність процесу. Оскільки часто депутатами ставали не люди, яких підтримала більшість, а висуванці, які набрали менше голосів.

Більше того, в окремих округах не було обрано жодного кандидата (остаточні прохідні "партійні" списки формувалися за обсягом набраних відсотків на окрузі, і не завжди мандат отримував переможець: його однопартієць міг отримати більшу підтримку у відсотковому еквіваленті зайнявши, приміром, друге місце).

Деякі ж округи навпаки "забезпечилися" двома, а то й трьома представниками.

Зокрема, у Луцьку 7 округів представлені двома депутатами, і аж 12 залишилися осиротілими:

Округи:
1 - Бунда Наталія Петрівна, Смаль Борис Анатолійович
2 - Романюк Микола Петрович
3 - Ткачук Євгеній Євгенович
4 - Побережна Вікторія Олександрівна, Яручик Микола Олександрович
5 - Савчук Сергій Ананійович, Собуцький Микола Миколайович
6 - Вавринюк Богдан Андрійович
7 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
8 - Волинець Олександр Петрович
9 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
10 - Рабан Микита Тарасович
11 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
12 - Бондарук Валерій Анатолійович
13 - Шкода Сергій Іванович
14 - Залевська Орися Іванівна
15 - Поліщук Ігор Ігорович
16 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
17 - Запотоцький Артем Олександрович
18 - Покровський Андрій Володимирович
19 - Дендіберін Микола Євгенійович
20 - Кравченко Олександр Володимирович, Ящук Віктор Петрович
21 - Дацюк Юлія Миколаївна
22 - Нестерук Петро Каленкович
23 - Янчук Тетяна Петрівна
24 - Авраменко Андрій Миколайович
25 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
26 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
27 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
28 - Бойко Петро Павлович, Лазука Олександр Іванович
29 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
30 - Шляхтич Тарас Васильович
31 - Козлюк Олександр Євгенович
32 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
33 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
34 - Мовяк Анна Володимирівна
35 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
36 - Була Сергій Володимирович
37 - Козюра Андрій Григорович
38 - ВІДСУТНІЙ ДЕПУТАТ
39 - Надточій Алла Володимирівна, Шостак Майа Вікторівна
40 - Балицький Сергій Іванович
41 - Безпятко Юрій Володимирович
42 - Богонос Богдан Михайлович, Соломатін Аркадій Миколайович

За результатами декількох опитувань та фокус-груп, проведених Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Міжнародною фундацією виборчих систем, було з'ясовано, що громадяни України погано розуміють цю нову виборчу систему.

Учасники конференції "Місцеві вибори 2015: висновки та рекомендації", яка відбувалася упродовж 16-17 грудня 2015 року зазначили, що подібна дезоорієнтація могла позначитися на явці виборців і вплинути на прийняття громадскістю результатів виборів. Що теж, аж ніяк не можна віднести до позитиву.

Окрім цього, закон був прийнятий лише за два місяці до початку виборчого процесу, що дуже ускладнило роботу виборчих комісій.

За підсумками тієї ж конференції "Місцеві вибори 2015: висновки та рекомендації", було наголошено на утриманні від застосування аналогічної виборчої системи на будь-яких майбутніх виборах. Також, доцільно було б проводити громадські обговорення виборчих систем, які пропонуються для впровадження.

***

Великою проблемою діючого "Закону про місцеві виборі" є його складність та незрозумілість для громадян. Це зовсім не класичні відкриті списки, коли виборці обирають з-поміж кандидатів від партії. Дослідження демонструють, що люди заплуталися. Більше того, не зовсім розібралися у цій системі і самі кандидати.

Інша важлива проблема – "пусті" округи, які обділені увагою місцевої влади. Звісно, мешканці мають право звертатися до будь-якого депутата або ж до міської ради, проте відсутність приймалень на місці, на практиці, значно ускладнює цей процес.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Знов стаття роздута, всі депутати є міськими і громадяни з будь-якого округу можуть і повинні звертатись до будь-якого депутата. "Ділення" на округи - це лише формальність.
Відповісти
Останні новини
Несправедливий розподіл: 12 округів Луцька - без депутата, а в 7 - відразу по двоє
11 липень, 2017, 11:19