Луцьке видавництво звинувачує духовенство в рейдерстві

Луцьке видавництво звинувачує духовенство в рейдерстві
Керівник видавництва «ІНІЦІАЛ» Віктор Федосюк (на фото) заявляє, що попри чинний договір про спільну діяльність із Волинською Єпархією УПЦ КП, Митрополит Луцький та Волинський Михаїл уклав короткостроковий аналогічний договір із «Спілкою воїнів АТО Волині» та організації «Військові капелани Волині».

Про це стало відомо 12 липня під час прес-конференції.

Конфліктна ситуація навколо видавництва «ІНІЦІАЛ» виникла через приміщення площею 80 кв.м., яке розміщується за адресою проспект Волі, 2, в будівлі колишнього монастиря бернардинів. Будівля є пам'яткою архітектури 17 століття. У приміщенні «Ініціал» працює на підставі «Договору про спільну діяльність» з Волинською єпархією Київського Патріархату з 1993 року.

За словами Федосюка, у 90-х роках він спільно із побратимами із Стрілецького братства «відвойовував» приміщення в УПЦ МП. Проте останнім часом вчинили декілька провокацій стосовно видавництва. Нещодавно до будівлі намагалися увірватися семінаристи, які винесли архів видавництва, а тепер владика передає приміщення, - заявив він.

Владика незважаючи на чинний договір з видавництвом уклав аналогічний договір про співпрацю з «Спілкою ветеранів АТО Волині». Згідно нового договору, який укладений лише на 1,5 місяця тобто до 31 серпня 2017 року, спілка також має зайняти приміщення, - заявив Федосюк.

Ці дії призвели до жорсткого протистояння між «Спілкою ветеранів АТО Волині» з іншими громадськими організаціями, котрі обстоюють право видавництва «ІНІЦІАЛ» і надалі займати приміщення та здійснювати видавничу діяльність.

Федосюк наголосив, що видавництво здійснює свою діяльність і на користь Київського Патріархату, як це було зумовлено чинним Договором - видаючи газету «Єпархіальні відомості», сплачуючи комунальні послуги понад площу та макетує вітання.

Також директор видавництва розповів, що нещодавно до «ІНІЦІАЛУ» приходив очільник «Спілки воїнів АТО Волині» і залишив лист з вимогою покинути приміщення в 10-денний термін.

Атовець Андрій Омельчук зауважив: прикро, що «Спілка воїнів АТО Волині» стала причетною до таких подій. Адже господарський спір стосовно приміщення у разі його виникнення можна вирішити в правовому полі. Натомість до конфлікту приплели воїнів, - додав він.

Омельчук додав, що після відвідин видавництва Серватовичем близько 20-ти айдарівців зібралися, аби обговорити ситуацію. Зрештою, вони висловили підтримку видавництву та зійшлися на тому, аби не допустити силового захоплення приміщення.

«Ця ситуація може призвести до першого на Волині реального протистояння між учасниками бойових дій», - вважає Омельчук. За його словами, спілка вважає, що отримала приміщення в користування, тож її представники налаштовані рішуче. Мовляв, атовці спілкувалися із колегами зі спілки та так і не зрозуміли, як ті збираються діяти у подальшому.

Депутат Луцькради Павло Данильчук зауважив, що останнім часом виникають непорозуміння із владикою Михаїлом, який намагається, на думку обранця громади, «стравити» патріотичні середовища. Мовляв, Волинь - стратегічний регіон боротьби, тут фактично намагаються посварити патріотів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нічого дивного в цій історіі ,такий Украінський менталітет .
Відповісти
Останні новини
Луцьке видавництво звинувачує духовенство в рейдерстві
12 липень, 2017, 12:57