Рівному загрожує ртутний апокаліпсис. ВІДЕО

Рівному загрожує ртутний апокаліпсис. ВІДЕО
У Рівному заборонили роботу єдиного в області підприємства, яке збирало і відправляло на утилізацію відпрацьовані люмінесцентні лампи.

Діяльність фірми заблокували депутати, які впевнені: ртутні лампи неправильно зберігають, тому небезпечні відходи загрожують життю і здоров'ю мешканців Рівного, повідомляють ФАКТИ.ICTV.

Відпрацьовані лампи збирають у металевий вагончик, який не відповідає жодним нормам, нарікають депутати. Ще й перевозять його з місця на місце – що є грубим порушенням.

«Це має бути капітальна споруда, яка має знаходитися від найближчого помешкання рівнян не менше ніж у 100 метрах. А там метрів 20 від сили. Це має бути приміщення з опаленням, де температура не опускається нижче 5-ти градусів», - каже депутат Рівненської міської ради Святослав Євтушенко.

Підприємство збирає з усієї області та відправляє на утилізацію відпрацьовані лампи вже майже 20 років. Керівник каже: має на це всі відповідні документи і справу свою знає добре. Тимчасовий пункт прийому облаштував згідно санітарних вимог – оббив зверху та знизу металом, зробив вентиляцію та не дозволяє накопичувати там більше 2-х тисяч ламп. Хоча небезпечною є кількість від 6-ти до 8-ми тисяч. Чому депутати не надали йому дозволу на продовження роботи – не знає.

«Ніякого руху той вагончик не має. Ми його не використовували для транспортування. Тим більше, на дорогах – бо для цього треба спеціальний транспорт. З 2001 року вагончик за територією не був ні разу», - запевняє керівник підприємства Іван Ковальчук.

Екологи проблем у роботі підприємства не бачать. Воно - єдине в області, тому блокувати його роботу не варто. За рік на утилізацію відправляли понад 60 тисяч ламп. А збирати небезпечні відходи більше нікому. Їх просто викидатимуть на смітники. Тоді доведеться боротися з екологічною катастрофою.

«Відповідно до фаху своєї діяльності, мають усі документи. У тому числі, і ліцензію Мінприроди. Отримали її в 2011 році і працюють відповідно до неї. Щоб здійснювати діяльність, вони навіть отримали дозволи від ДАІ для того, щоб перевозити ці люмінесцентні лампи», - каже начальник відділу екології Рівненської міської ради Валентина Веремко.

Як відомо, ртуть, потрапивши до організму людини, залишається там на все життя. Вражає центральну нервову систему, печінку, нирки та дихальні шляхи. Тож негайно залагодити конфлікт радять і медики.

«Декілька місяців ніякої надзвичайної ситуації не буде. Але через деякий час настане критична точка, коли терміново треба буде вирішувати проблему», - попереджає заступник головного державного санітарного лікаря в Рівненській області Роман Сафонов.

Аби не наламати дров і не призвести до екологічного лиха, в місті зберуть спеціальну комісію, яка ретельно дослідить роботу підприємства. Знайти компроміс потрібно обов’язково, адже йдеться про безпеку людей.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ТОП-10 кращих фільмів року
30 листопад, 2012, 12:57
Рівному загрожує ртутний апокаліпсис. ВІДЕО
30 листопад, 2012, 12:43