Біологів більше, економістів менше: затвердили обсяг держзамовлення для вступників 2017 року

Біологів більше, економістів менше: затвердили обсяг держзамовлення для вступників 2017 року
Кабмін затвердив обсяг державного замовлення на 2017 рік на підготовку молодших спеціалістів, бакалаврів, магістрів, а також наукових та науково-педагогічних кадрів.

Відповідне рішення - з доопрацюванням постанови упродовж 3 днів - було ухвалено 12 липня на засіданні Уряду, - йдеться на сайті Міносвіти.

За освітньо-кваліфікаційним рівнем (ОКР) «молодший спеціаліст» обсяг держзамовлення становить 57 тисяч 175 місць, «бакалавр» – 82 тисячі 146 місць, «магістр» – 62 тисяч 231 місце. Загалом же держава виділить кошти на підготовку 212 тисяч 373 фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів у ВНЗ та наукових установах.

Порівняно з минулим роком держзамовлення на підготовку фахівців зменшилося на 17,5%. Це переважно пов’язано з тим, що цього року вперше не буде набору на ОКР «спеціаліст».

«Прощання з рівнем «спеціаліст» в Україні затягнулося. Про необхідність цього говорили ще 10-15 років тому, однак лише ухвалений 2014-го Закон «Про вищу освіту» визначив, що останній прийом на спеціаліста відбудеться в 2016 році.

Тому цього року відбулося остаточне скасування рівня «спеціаліст» і на нього немає держзамовлення», – повідомив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Зменшення обсягів також відбулося через скорочення кількості випускників 11-х класів на 4,3%. Утім загалом 54% цьогорічних випускників шкіл матимуть можливість навчатися у вишах за державний кошт.

Стосовно ж пріоритетних спеціальностей, то цього року вперше збільшено обсяги державного замовлення бакалаврів на природничі, технічні та аграрні спеціальності. Зокрема:
• «Фізика та астрономія»
• «Прикладна фізика та наноматеріали»
• «Математика»
• «Мікро- та наносистемна техніка»
• «Біотехнології та біоінженерія»
• «Атомна енергетика»
• «Агрономія»
• «Захист і карантин рослин»
• «Лісове господарство»

«МОН поступово зсуває пріоритети державного замовлення. Формуючи його, ми спираємося не тільки на попит з боку вступників, які здебільшого орієнтуються на поточну ситуацію в економіці України, а насамперед на ті перспективи, які ми хочемо закладати в економіку України на майбутні десятиліття.

Тому, готуючи пропозиції до держзамовлення 2017 року, ми орієнтувалися на середньостроковий та довгостроковий Форсайт розвитку економіки України. І збільшення замовлення на природничі, технічні та аграрні спеціальності – це крок до підготовки фахівців для майбутньої економіки України», – наголосив очільник департаменту.

Окремо збільшено держзамовлення для підготовки вчителів: МОН забезпечило 7 тисяч 405 місць для майбутніх вчителів-предметників. Загалом за галуззю «Освіта» передбачено 12 315 бюджетних місць.

Водночас зменшено обсяги державного замовлення для «бакалаврів» на спеціальності:

• «Економіка»
• «Право»,
• «Міжнародне право»
• «Туризм»
• «Готельно-ресторанна справа»

«Враховуючи наповненість ринку праці за цими спеціальностями, було прийнято рішення, що більший відсоток вступників за ними навчатиметься не за державний кошт. Ми ж сконцентрували зусилля на природничих, технічних та агарних спеціальностях, де не так просто виправдати витрати на контрактне навчання, але від цих спеціальностей залежить науково-технічний прогрес і рівень нашої економіки в наступні десятиліття», – сказав Олег Шаров.

В аспірантурі безкоштовно зможуть навчатися 4 422 аспіранти (4 409 в 2016 році), в докторантурі – 468 докторантів (493 в 2016 році).


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Біологів більше, економістів менше: затвердили обсяг держзамовлення для вступників 2017 року
13 липень, 2017, 11:27