Дитсадок на Волині не можуть добудувати 20 років

Дитсадок на Волині не можуть добудувати 20 років
Майже 20 років минуло відтоді, як у селі Залісці Рожищенського району припинив роботу дошкільний навчальний заклад «Малятко». 10 років тому його взялися відбудовувати.

Про це пише Район. Рожище.

Новий дах, сучасний дитячий майданчик, цілком пристойний ремонт, новенькі меблі і сантехніка. Ніби усе є для того, щоб нарешті перерізати червону стрічку і ці стіни нарешті загомоніли. А ні.

Надія на те, що на початку навчального року маленькі мешканці сільської ради зможуть нарешті реалізувати своє право на дошкільну освіту, знову згасає.

На початку липня проінспектувати готовність об’єкту прибув голова ОДА Володимир Гунчик. Виявилось, не все, що зовні гарне, відповідає будівельним нормам.

Так зокрема генпідрядник, а нині це ТзОВ «Луцьккомунбуд» замість передбаченої проектом бруківки виклав подвір’я плиткою, що в дощову та сніжну погоду стане надто слизькою.

Немає воріт, не зроблене озеленення, не замінені старі бетонні стовпчики, до яких кріпиться паркана сітка, не обладнано під’їзду до котельні, немає належного приміщення для зберігання твердого палива, є ігровий, та нема спортивного майданчика, бракує системи фільтрації води, яка в цьому населеному пункті перенасичена рудою.

Таким чином сформували перелік змін до проекту, який, як виявилося, мав чимало прогалин. Генпідрядник зобов’язався виправити недопрацювання. На зміну проекту піде час, а також, ймовірно, доведеться знову залучати додаткові кошти. Голова ОДА дав час проектантам і генпідряднику до жовтня.

Замовник реконструкції Залісцівського ДНЗ – управління капітального будівництва ОДА. Про виділення і освоєння коштів звітує не охоче. Так, зокрема, на запит депутата Рожищенської районної ради Олександра Кучірки надіслали відписку.

А от Рожищенській РДА інформацію надали. Згідно відповіді, з початку виконання робіт виконано наступний перелік робіт:

утеплено фасад та покрівлю
встановлено енергозберігаючі вікна
замінено покриття даху на металочерепицю
проведено оздоблювані роботи
побудована котельна
встановлено 2 твердопаливні котли

На це все пішло понад 3,2 мільйона гривень. Фінансування здійснювалось за рахунок коштів обласного бюджету та Державного фонду регіонального розвитку.

За словами депутата Рожищенської районної ради Олександра Кучірки, нещодавно область на умовах співфінансування виділила ще 1,2 мільйона гривень на облаштування території садочка. 10% (120 тисяч гривень) - виділили з районного бюджету.

Завідувачка навчального закладу Оксана Нікітюк каже, що село вже втомилось чекати, коли дитячий садочок нарешті відчинить двері.

«Реконструкція старого приміщення ДНЗ почалася з 2008-го зробили проект. Повністю замінили дах. Тендер виграли «Луцьксантехмонтаж». Роботу зробили швиденько. Це було десь у 2013-ому. За 400 тисяч перекрили будівлю і внутрішні двері замінили. А потім почалися труднощі. Інші тендери, інші підрядники… Котельня була в приміщенні. Потім нас змусили переробити проект і збудувати котельню на дитсадок і школу, замінити тепломережі. Таким чином довелося витратити лишніх 1,5 мільйона», - каже завідувачка дитсадка.

«Поки одне доробляють, інше руйнується, а молодь покидає неперспективні села. Нині дошкільна група працює по 3 години щодня, її відвідують 15 діток. Ми орендуємо класну кімнату в сільській школі. Умови, звісно, не пристосовані для повноцінного навчання та виховання дошкільнят.

На території Залісцівської сільської ради проживає 594 людини, дітей дошкільного віку - 45. Після проведення реконструкції всього приміщення до нашого садочка будуть зараховані і діти сусідньої Березолуківської сільської ради. Там придбали шкільний автобус, хочуть довозити діток до нас», - розповіла вона.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.