Українські студенти організували «халявне» навчання

Українські студенти організували «халявне» навчання
За межами шкільних та університетських аудиторій українські студенти та випускники організували безкоштовні курси та лекції в рамках проекту «Вільна школа».

Низька якість української освіти (жоден вуз України не входить до топ-400 кращих університетів світу) і подорожчання навчання створюють ґрунт для альтернативних освітніх проектів, пише Фокус.

Організаторами майданчиків самоосвіти є, як правило, студенти і випускники вузів. Так у Києві вчорашні студенти заснували самоосвітній проект «Вільна школа» на початку 2012 року.

«Мета ініціативи - забезпечити людям доступ до безкоштовних знань. Це стосується і найбільш популярних курсів, і спеціалізованих дисциплін», - розповідає одна із засновниць і волонтерів школи Тоня Мельник.

І хоча проект створили зовсім недавно, викладання ведуть з багатьох предметів: французької, німецької та англійської мов, дизайну, фізики, математичної логіки, екології та історії. Творці стверджують, що тут немає вікових обмежень і цей проект - втілення лозунгу «вчитися ніколи не пізно».

Розклад занять можна знайти на веб-сайті проекту vilna-shkola.org.ua. Організатори школи активно просувають свій проект в соціальних мережах - тематичні групи «ВКонтакте» і Facebook налічують більше 2000 учасників.

Схожа ініціатива - «Відкрита школа» - вже більше року існує в Сімферополі. «Ми працюємо не як постійно діючі курси, а скоріше як лекційний майданчик для активної молоді. Вже провели більше 20-ти різнопланових занять», - пояснює координатор проекту, студент політології з Національного таврійського університету Максим Осадчук. Вхід на лекції тут також вільний. Лекції у «Відкритій школі» вже прочитали викладачі з Києва, Львова, Москви та Лондона.

«У Чернівцях, Львові та Хмельницькому теж діють« вуличні університети», де відкриті для всіх бажаючих лекції та обговорення проходять на вулиці», - розповідає громадський активіст Іван Шматко. Правда, у цих проектів є серйозний недолік: заняття проводяться нерегулярно і залежать від погоди. У Києві теж діє вільна «Школа Парк» на Оболоні. Популярністю користуються дитячі садки Монтессорі, які застосовують альтернативну методику розвитку дітей.

«У цілому ж такі ініціативи є або невеликими волонтерськими, або частіше комерційними проектами, доступними для обмеженого числа людей», - говорить Іван Шматко. Втім, активіст упевнений, що в найближчі роки некомерційні проекти з поширення знань будуть все більш затребувані.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
якби європейські чи американські професори отримували по 200 євро зарплатні при таких цінах на продукти і комуналку...
Відповісти
Останні новини
Українські студенти організували «халявне» навчання
03 грудень, 2012, 11:22