У Луцьку встановлять меморіальну дошку євреям-повстанцям

У Луцьку встановлять меморіальну дошку євреям-повстанцям
У Луцьку на території одного із колишніх гетто встановлять меморіальну дошку єврейським повстанцям.

Про це стало відомо 5 грудня під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради.

Головний архітектор міста Юрій Казмірук повідомив, що волинська релігійна громада прогресивного іудаїзму звернулася за дозволом розмістити меморіальну дошку євреям, які загинули в гетто на теперішньому проспекті Волі.

Вже є погодження управління культури Волинської облдержадміністрації та обласної комісії у справах жертв війни та політичних репресій.

Мемораільну дошку хочуть встановити на будівлі колишньої єврейської гімназії імені Глікліха (на фото). У 1941 році там утворили гетто, де перебувало приблизно 500 євреїв. Зараз цей будинок є частиною приміщення Педагогічного коледжу.

У 1942 році в'язні цього гетто підняли повстання, яке випередило відоме Варшавське повстання євреїв. Заколот придушили, а євреїв розстріляли.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А до чого тут Варшавське повстання, яке відбулось 1944 року? Якщо тодішні польські політики, не дочекавшись допомоги західних держав, вирішили підняти людей за місяць до того, як радянські війська змогли визволити Варшаву, зробили велику помилку (назвемо це так), то навіщо плутати ці дві зовсім різні події?
p.s. Прошу не коментувати варіантами типу "А совіти не хотіли визволяти Варшаву". Для таких коментаторів прошу прочитати історію 2 світової, особливо частину за дрігу половину 43 і початок 44 року.
Відповісти
під Варшавським постанням малося на увазі повстання у Варшавському гетто. Євреї розвивають тему, що Луцьке повстання було першим. Про це і йшлося.
Відповісти
Тільки мені "євреї-повстанці" звучить як оксюморон? ))))
Відповісти
Останні новини
У Луцьку встановлять меморіальну дошку євреям-повстанцям
05 грудень, 2012, 13:06