Волиняни протестують проти медичної реформи

Волиняни протестують проти медичної реформи
Мешканці віддалених від райцентрів сіл Волині просять владу не закривати їхні місцеві сільські лікарні через створення так званих медичних округів.

Про це пише «Волинь-нова».

Волання про допомогу селяни виклали в колективних листах до редакції газети.

«Ми, пенсіонери, люди похилого віку із села Самари-Оріхові, що у Ратнівському районі, були дуже здивовані, довідавшись від головного лікаря району П. Бегаля про реорганізацію лікарні у Самарах, - пишуть селяни. - Хочеться знати, хто автор цієї ідеї? Кому цікаво замість добра принести людям лихо? Якби ж начальство знало, якою ціною нам дісталася лікарня, наскільки потрібна вона селянам, то не зазіхало б на нашу старість. У селах тепер доживають віку люди старшого покоління, які все життя чесно трудилися, не шкодуючи сил і здоров'я. А тепер їм така віддяка?

У Самарах зразу після війни збудували дерев'яну лікарню. Використовували будматеріали селян. Лікарнею користувалися мешканці багатьох сіл. З роками приміщення лікарні стало непридатним, і коли головним лікарем став Михайло Миронович Яворівський, то почав пробивати будівництво нового лікувального закладу. Він оббивав пороги усіх інстанцій і за півроку збудували сучасне приміщення. У цьому є велика заслуга селян з навколишніх сіл, які допомагали як могли.

Тепер нашу лікарню хочуть закрити. У нас за роки незалежності вже зруйновано овочесховище, пекарню, дитячий садок, інтернат, пилораму, столярний цех. За цей період відкрито в селі лише магазини та бари, які торгують горілкою. Тільки розмови ведуться про турботу про людей, а насправді сільські жителі позбавлені умов для нормального життя.

До райлікарні жителям багатьох сіл треба долати 50-70 кілометрів. Як зробити це важко хворим пенсіонерам, особливо тим, кому доводиться регулярно лікуватися у стаціонарі?», - йдеться в колективному листі, підписаному 30 жителями села Самари-Оріхові.

Іще один лист від жителів сусіднього села Самари Ратнівського району.

«У нас дуже велика проблема. Влада хоче закрити лікарню. У сільській лікарні завжди багато людей у стаціонарі, лікуванням задоволені, - йдеться в листі. - Кожного дня їздять чиновники, але не можуть знайти ніяких порушень, в лікарні чистота й порядок. В останній приїзд заборонили приймати у стаціонар хворих. Ми збираємо підписи. Будемо висилати в усі інстанції. Люди бунтують, збираються перекривати дорогу. Може, підкажете, що нам робити і як добитись правди», - пише Андрій Тарасюк від імені громади села Самари.

Наступний лист-відчай – від жителів села Велимче Ратнівського району, яке є одним з найбільших на Волині.

«Держава завжди дбала про наш населений пункт. У селі побудована добротна триповерхова школа. На місці старої лікарні вже більше 20 років працює нова, двоповерхова, в якій повертають здоров'я не тільки жителям Велимча, а й сусідніх сіл.

Так склалося географічно, що село заходить вглиб Камінь-Каширського району, який належить до чорнобильської зони. З одного боку річка, яка, видно, «затримала» радіацію, а з другого — забруднена зона, через яку ми завжди добираємось до районного центру.

Не отримуючи належного санаторно-курортного лікування і пільг, як у сусідньому районі, жителі Велимча масово хворіють, багато хто, не доживши до пенсійного віку, відійшов у Вічність. У нас вся надія на місцеву лікарню, де завжди можуть допомогти у біді. Велимченська дільнична лікарня обслуговує жителів сіл Велимче, Датинь, Запілля, Дошне із загальною кількістю населення 4567 чоловік. Медична допомога надається дільничною лікарнею з 15 ліжками загального та 10 ліжками денного стаціонару, також двома ФАПами сіл Датинь і Запілля. Радіус обслуговування — сім кілометрів. Відстань до Ратнівської центральної районної лікарні становить 34 кілометри.

Новина про те, що лікарню у Велимчі мають зробити амбулаторією, людей обурила. Аналізуючи видатки на утримання лікувального закладу після реорганізації, бачимо, що жодної економії коштів не буде. Згідно із Законом України про місцеве самоврядування депутати сільської ради мають право не дати згоди на реорганізацію дільничної лікарні. Населення задоволене якістю медичних послуг, які надає дільнична лікарня. То для чого така реорганізація?

Люди були шоковані, почувши про так звану «реформу» місцевої медицини. Спочатку ми думали, що реформа — це коли щось покращують, добавляють, а виявилося — забирають. Ніхто не запитав, як нам краще. Є наказ міністра охорони здоров'я № 735 від 30 серпня 2010 року, згідно з яким передбачається «вивчення позиції населення щодо зміни порядку надання медичної допомоги з подальшим формуванням позитивного ставлення населення до цих системних перетворень». Чому ж ніхто не поцікавився думкою жителів Велимча? Ліквідовують стаціонарний відділ. Для нас це найстрашніше. Говорять, що буде так, як в Європі. А, може, краще розпочати з пенсій та заробітних плат, щоб вони хоч наблизилися до європейських?», - йдеться в колективному листі, підписаному 461(!) жителем села Велимче.

Нагадаємо, внаслідок реформи медицини на базі Ковельської центральної районної лікарні створено Ковельський госпітальний округ – до цього новоствореного медичного об’єднання увійдуть лікувальні установи Ковельського, Ратнівського, Старовижівського та Турійського районів. А відтак – низку сільських лікарень закриють. І людям доведеться діставатися до окружної лікарні за 50 і навіть 100 кілометрів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волиняни протестують проти медичної реформи
10 січень, 2012, 11:22