Поблизу Луцька відновили джерело, оповите легендами

Поблизу Луцька відновили джерело, оповите легендами
У селі Городище-Друге Луцького район освятили джерело Анни, яке нещодавно відновили. Це вже 85 оновлене джерело на Волині.

Про це повідомляє Слава праці.

З ініціативи вчителя географії місцевої школи Володимира Мухи, минулого року була організована екологічна експедиція з вивчення болота (як називають його в народі «Вдовине»), що знаходиться неподалік села Городище. Було записано багато спогадів старожилів не тільки цього населеного пункту, але сусідніх сіл.

Виявляється, що за часів панування королівської Польщі у цій місцині жив пан Зволінський, який мав безліч різних забаганок. Одного разу захотілося йому подарувати своїй пані дику качку і тому, хто її зловить і принесе, обіцяв грошей і наділ землі. Кинулися люди у болото, серед них - Карпо Цинапа, якому вдалося зловити качку. Приніс він її пану, а той за платнею сказав прийти опісля. Скільки не ходив Карпо по обіцяне, але так і не дочекався.

Спіткала його лиха доля – разом із кіньми впав у болото. Тоді пану запала в очі вдова Карпа та марна була панова затія: вона йому не підкорилася і забрала її життя болотна стихія. Поблизу того місця, де втопилася вдова, з’явилося джерело. Розповідають, що приходили сюди люди, щоб напитися води та втамувати спрагу. Деякі з них поблизу джерела чули пронизливий зойк, і хто знав легенду, вважав, що це вдова сумує за життям.

Краєвиди, де віднайшли джерело, – неповторні. Та й смакові якості джерельної води припали подорожнім до вподоби. Тому місце, що дихає давнину, вирішили облагородити і, в першу чергу, зробити добрий доступ до джерела. Загалом на відновлення джерела знадобилося майже 40 тисяч гривень.


Водоосвятний молебень за участю церковного хору проводили три священики.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: джерело
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.