У рибі, якою торгували на Волині, знайшли глисти

У рибі, якою торгували на Волині, знайшли глисти
На Волині у рибі путасу працівники ветсанекспертизи знайшли до сорока одиниць гельмінтів на кілограм їстівних частин.

Цього року на Волині забракували третину перевірених рибопродуктів, пише газета Відомості-UA.

«Цього року в листопаді один раз не було видано документи на реалізацію коропа з Ратнівського району. Адже при дослідженні в лабораторії в рибі виявили гельмінти — філометроїдоз. Зараз власник лікує рибу, і її реалізація буде здійснюватися наступного сезону», каже завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи у Волинській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини Інни Вакульчук.

«Як і кожен живий організм, риба уражається як інфекційними захворюваннями, так і паразитарними. Є велика кількість гельмінтів, які локалізуються в кишечнику, у внутрішніх органах риби, навіть у м’язах. Усе, що стосується оселедця, пройшло через митниці, а отже, там досліджували, наскільки інтенсивне ураження личинками, тобто була паразитарна оцінка. Якщо виявлено більше п’яти личинок будь-якого виду на один кілограм, але саме їстівних частин — м’яса, молочка, ікри, то ця риба до реалізації не допускається. Що стосується оселедця, то один-два екземпляри анізакіди, про яку ви говорите, не є сильним ураженням. Це неживі личинки у кишківнику на тій частині, що видаляється. Це не шкідливо і не псує товарний вигляд. Цього року один раз у області було зафіксоване сильне ураження — в межах до сорока одиниць гельмінтів на кілограм їстівних частин — у путасу»,- пояснює Інна Вакульчук.

Головний спеціаліст інспекції у справах захисту прав споживачів Ольга Філімончук розповідає: «Ми провели перевірку і відібрали зразки замороженого філе пангасіуса для дослідження у супермаркеті «Наш край» ТОВ «Арго-Р» у м. Камені-Каширському. За результатами випробувань, проведених лабораторією Волинського науково-виробничого центру стандартизації, метрології, сертифікації партія філе пангасіуса, що була у продажу на час перевірки, визнана стандартною. Однак відібрані порції забраковані через завищену масову частку глазурі на 2,6% (виробник — В’єтнам, постачальник «Міжнародна група морепродуктів», м. Київ). Застосовано фінансові санкції та видано припис про заборону реалізації цього товару».

За інформацією Ольги Філімончук, під час перевірки за скаргою споживача у магазині «Наш край» ТОВ «Арго-Р» у м. Луцьку знімалися з реалізації 15 кг варено-морожених креветок у панцирі. В доступній формі на ярликах не було інформації про дату виготовлення та термін придатності до споживання. У магазині «Наш край», що на Соборності, заборонялися до продажу оселедці свіжоморожені через незадовільні органолептичні показники — пожовкла поверхня з неприємним запахом розкладеного риб’ячого жиру. Дату виготовлення цієї риби та термін придатності встановити не вдалося.

Ольга Філімончук зауважує, що з приводу продовольчих товарів люди рідко звертаються в інспекцію, адже зазвичай витрачають невеликі суми грошей, тому просто мовчки викидають зіпсований чи неякісний продукт. Але навіть коли людина поскаржилася, на проведення перевірки торгової точки необхідно отримати дозвіл із Києва. А це затягується у часі, тож уже саме тієї партії товару може й не бути.

Загалом інспекція у справах захисту прав споживачів цього року перевірила 1,96 тонни рибопродуктів, із яких забракували 0,56 тонни, або 28%. В основному через відсутність достовірної інформації для споживачів про назву та масу фасованої продукції, невідповідність вимогам нормативних документів, незадовільний зовнішній вигляд продукції чи пакування.
На фото Відомості-UA: Гельмінти з риби путасу
На фото Відомості-UA: Гельмінти з риби путасу


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А у продавцов?
Відповісти