Все про кривавий теракт у Барселоні: хронологія, жертви та реакція силовиків

Все про кривавий теракт у Барселоні: хронологія, жертви та реакція силовиків
17 серпня у Барселоні стався теракт, який забрав життя щонайменше 13 людей. Водій фургона направив свій автомобіль у натовп пішоходів і втік з місця події.

ТСН.ua зібрав усе, що відомо про теракт.

Що сталося?

Близько 16.50 вечора за місцевим часом (17.50 за Києвом)

У центрі Барселони фургон в'їхав у натовп на пішохідній вулиці. Водій мікроавтобуса навмисно направив свою машину у натовп людей на пішохідній вулиці Рамбла - одного з найпопулярніших бульварів Барселони. Він їхав зигзагом, щоб задавити якомога більше людей. Зловмисник проїхав відстань більше 500 метрів, після чого залишив фургон і втік.

Спочатку повідомлялося, що нападник забарикадувався у кафе і взяв заручників, але пізніше поліція спростувала ці повідомлення.



Хто є жертвами?

Кількість постраждалих внаслідок теракту у Каталонії сягнула більше 100 - поліція
Унаслідок теракту загинули щонайменше 13 людей, більше 100 отримали поранення, повідомляє поліція Каталонії. Кількість загиблих може зрости, оскільки багато поранених перебувають у критичному стані.

Наразі відомо, що внаслідок нападу жертвами стали громадяни 18 країн. Міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндсер заявив, що серед тих загиблих є громадянин його країни. Пізніше він уточнив, що загиблою є жінка.

Міністерство закордонних справ Нідерландів також заявило, що троє громадян Голландії отримали травми під час нападу. Зараз вони перебувають у лікарні, їхньому життю нічого не загрожує.

Грецький дипломат у Барселоні заявив, що постраждали троє громадян його країни - жінка та її двоє дітей.

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що перевіряє інформацію, чи немає серед постраждалих українців.



Автомобіль протаранив поліцейських


Майже одразу після нападу на вулиці Рамбла недалеко від місця теракту – на вулиці Ла Діагональ – автомобіль Ford Focus збив двох поліцейських, які стояли в оточенні. Правоохоронці відкрили вогонь по машині і почалася гонитва за зловмисником.

В 10 км від Барселони, у Сан-Жуст-Десверні водій Ford Focus був застрелений. Наразі невідомо, чи пов'язаний цей випадок із терактом.

Хто стоїть за нападом?

Відповідальність за напад у Барселоні взяла терористична організація "Ісламська держава". В угрупованні нападників назвали "солдатами халіфату" і зазначили, що вони здійснили теракт через заклики Іспанії приєднатися до анти-ІДІЛівської коаліції під проводом США.

Через кілька годин після нападу поліція заявила про затримання двох підозрюваних, але серед них немає водія фургона.

Один із підозрюваних був заарештований у місті Альканар, другий – у Ріполі. Один із затриманих - марокканець, інший - з іспанського анклаву Мелілья у Північній Африці. Відоме ім'я одного із підозрюваних - Дрісс Убакир, на його ім'я орендували фургон, який збивав пішоходів у Барселоні. Повідомляється, що він сам з'явився до поліції і заявив, що його документи вкрали, а сам він не причетний до теракту.

Окремо поліцейські заявили, що теракт у Барселоні може бути пов'язаний із вибухом, який стався минулої ночі в Альканарі – це місто розташоване у 200 км на південь від столиці Каталонії. В ніч проти 17 серпня стався потужний вибух у будинку, де начебто розташовувалася нарколабораторія. Внаслідок цього загинула одна людина і семеро отримали поранення, будинок був зруйнований вщент.

Антитерористична операція у Камбрілсі

У ніч проти 18 серпня поліцейські провели антитерористичну операцію у Камбрілсі – це місто розташоване у 120 км на південь від Барселони.

Поліція заявила, що проводить спецоперацію, яка може бути пов'язана із терористичним актом, і попросила мешканців міста не виходити на вулицю. Пізніше іспанські правоохоронці повідомили, що застрелили чотирьох терористів і ще одного важко поранили.

Пізніше іспанські ЗМІ написали деякі подробиці інциденту у Камбрілсі. За відомостями El Pais, близько першої години ночі фургон спробував заїхати на пішохідну зону на набережній, проте перекинувся, і ймовірні терористи були вбиті поліцією. Наразі ситуація у місті під контролем.


Попередні атаки в Іспанії

Напад у Барселоні став найбільшим за останні 13 років. У березні 2004 року внаслідок вибухів на вокзалі і залізничних станціях у Мадриді загинула 191 людина, більше двох тисяч постраждали. Той теракт вчинили джихаддисти, пов'язані з "Аль-Каїдою".


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Все про кривавий теракт у Барселоні: хронологія, жертви та реакція силовиків
18 серпень, 2017, 07:37