Волинським гірникам боргують 6 мільйонів гривень

Волинським гірникам боргують 6 мільйонів гривень
На Волині вже вкотре виникла заборгованість по виплаті заробітної плати на підприємствах ПАТ «Електротермометрія», ДП «Волиньвугілля» та ДП «Волинський облавтодор ДАК «Автомобільні дороги України».

Про це стало відомо 21 серпня під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, - інформує відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

За словами начальника головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області Світлани Савчук, постійно проводиться моніторинг фінансово-господарської діяльності платників-боржників з виплати заробітної плати. Однак, серед постійних боржників області залишаються підприємства ДП «Волиньвугілля», ДП «Волинський облавтодор» та ПАТ «Електротермометрія».

Зокрема, станом на 18 серпня 2017 року заборгованість із виплати заробітної плати по вугільних підприємствах області (ДП «Волиньвугілля» та шахтах) складає більше 6 млн грн., що порівняно з початком року зросла на 5,6 млн грн. Між іншим, заборгованість із виплати заробітної плати лише по ДП «Волиньвугілля» складає 457 тис. грн. проти 364 тис. грн. на початок року (в 1,3 рази більше).

– Із керівництвом підприємства неодноразово проводились бесіди, як представниками органів ДФС, так і представниками виконавчих органів міських рад. Враховуючи державну форму власності боржника та наявність бюджетного фінансування господарської діяльності, основною причиною виникнення заборгованості керівництво вбачає у несвоєчасному та недостатньому фінансуванні.

В той же час, окрім заборгованості по заробітній платі ДП «Волиньвугілля» є одним з найбільших боржників в області перед Державним бюджетом. Станом на 1 серпня 2017 року загальна заборгованість ДП «Волиньвугілля» перед бюджетом склала 111,9 мільйонів гривень, що виникла ще в 2001 році. Із вказаного часу борг не переривався. Заборгованість за єдиним соціальним внеском – 4,8 мільйона гривень. У поточному році органами ДФС стягнуто заборгованість в розмірі 870,7 тисяч гривень, – повідомила Світлана Павлівна.


– Держава щороку збільшує дотації шахтарям на погашення різниці між собівартістю і відпускною ціною вугілля. Тому говорити, що держава заборгувала шахтарям в своїх же дотаціях трохи не справедливо. В той же час, раніше у нас працювало 9 шахт, а залишилося 2. Над ними знаходиться структура ДП «Волиньвугілля». Виникає питання, для чого вона потрібна? Чому генеральний директор ДП «Волиньвугілля» не став директором однієї із цих шахт? Адже це паразитуюча структура, яка поїдає кошти Державного бюджету. Кількість людей, які працюють під землею постійно зменшується, а над землею – залишається незмінною. Тому й виникає заборгованість, а питання невиплати заробітної плати – лише верхівка айсбергу. І якщо шахта збиткова – необхідно приймати відповідні рішення, – зазначив Володимир Петрович.

Своєю чергою, на ДП «Волинський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» заборгованість по заробітній платі складає майже 1,6 млн грн., та з початку року зросла на 0,7 млн грн. У той же час заборгованість перед Державним бюджетом станом на 18.08.2017 року складає 4,5 млн грн., та по єдиному внеску майже 0,3 млн грн. У 2017 році органами ДФС стягнуто заборгованість в розмірі 0,5 млн грн.

Що ж стосується ПАТ «Електротермометрія», то заборгованість по заробітній платі складає 2,1 млн грн., та з початку року зросла на 1,3 млн грн, що більше, ніж у 2 рази. На сьогоднішній день заборгованість платника перед бюджетом відсутня.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.