Волинський ветеран УПА відзначив 95-річчя

Волинський ветеран УПА відзначив 95-річчя
23 серпня відзначив 95 років від дня народження ветеран Української повстанської армії Петро Мартинюк - Дуб.

Петро Мартинюк народився у 1922 році в с. Роговичі на Волині. Закінчив 4 класи початкової школи в рідному селі, відвідував Локачинську польську школу. У 1940 році розпочав навчання у Львівському технікумі на факультеті автотракторної механіки.

З юних літ став членом Організації українських націоналістів. Протягом 1942 року очолював пропагандивну референтуру, привозив зі Львова й поширював на Волині націоналістичну літературу.
Петро Мартинюк у часи повстанської молодості
Петро Мартинюк у часи повстанської молодості

У березні 1943 року Петро Мартинюк вступив в Українську повстанську армію, пройшов старшинський вишкіл. 22 травня взяв участь у бою з нацистами, де отримав важке поранення в ногу. Після тривалого лікування був призначений керівником референтури Служби Безпеки УПА із підбору кадрів на навчання.

У січні 1945 року був заарештований органами НКВС. Засудили Петра Мартинюка на 10 років ув’язнення, яке відбував у норильских таборах ГУЛАГу. У 1953 році брав участь у Норильському постанні політичних в’язнів проти сваволі табірної адміністрації. Після закінчення терміну отримав додаткових 5 років неволі.

Звільнившись з ГУЛАГу, Петро Мартинюк повернувся на Волинь, оселився у м. Володимир-Волинський. Працював на цукровому заводі слюсарем, завідувачем механічної майстерні, згодом — старший майстер із ремонту обладнання у механічному відділі.
Петро і Ольга Мартинюки після ув'язнення в Норильську
Петро і Ольга Мартинюки після ув'язнення в Норильську

У кінці 1980-х П.Мартинюк один із перших взяв участь у національно-демократичному русі, входив до складу місцевого осередку Народного руху України.

Був учасником підняття українських прапорів у багатьох містах, організовував мітинги. Із заснуванням Братства вояків ОУН і УПА Волинського краю імені Клима Савура Петра Мартинюка обрали головою Братства ОУН і УПА Володимир-Волинського району. За його ініціативи поставили пам'ятний знак воякам УПА у Володимирі.

Від 22 серпня 2012 року Петро Мартинюк – почесний громадянин міста Володимира-Волинського. Він нагороджений різними державними орденами, 19 серпня 2016 року був нагороджений Відзнакою Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України» — за значні особисті заслуги у становленні незалежної України.
Петро Мартинюк
Петро Мартинюк

Петра Мартинюка часто відвідують журналісти та патріотична молодь, яким він розповідає про боротьбу Української повстанської армії за незалежність України.
Петро Мартинюк з пластунами, Новий Загорів, 2009 рік
Петро Мартинюк з пластунами, Новий Загорів, 2009 рік

Він герой багатьох документальних фільмів про український визвольний рух.
Травень 2009 року
Травень 2009 року

Текст - Леся БОНДАРУК

Фото з сімейного архіву Петра Мартинюка та Лесі Бондарук (Український інститут національної пам’яті)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.