Волинське село на фото сторічної давнини

Волинське село на фото сторічної давнини
Кожного вересня село Чевель на Старовижівщині святкує День села та річницю побудови церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

Цей храм мабуть головна споруда населеного пункту. Архітектурний ансамбль церкви є класичним зразком подібних дерев’яних побудов на Волині у ХІХ ст., і є пам’яткою історії та культури місцевого значення. В храмі зберігаються ікони, які обновились в оселях жителів села.

У 2017 році виповнюється 496 років з дня першої згадки про село в документах та 146 років, як був побудований вищезгаданий храм.

В електронній базі Краківського національного музею вдалось натрапити на колекції світлин, що були зроблені в 1916 році в селі Чевель. Автором фотографій є військовий фотограф, стенографіст та художник Станіслав Яновський.

В 1916 році в селі Чевель квартирувався ІІ полк польських легіонерів, зокрема, уланів. Восени 1915 року всі формування Легіонів, а це близько п’ятнадцяти тисяч чоловік, перебували на позиціях на Волині. Легіонери відзначилися у боях під Костюхнівкою під час російського наступу в 1916 року.

На представлених світлинах 1916 року, зокрема, на першому фото можна розгледіти Свято-Троїцьку церкву в селі Чевель, яка була побудована в 1847 році. В описі церкви за 1860 рік зазначено, що приміщення церкви дерев’яне, маленьке, а поряд із церквою побудована дерев’яна дзвіниця. Наприкінці ХІХ століття храм відвідували близько 1449 прихожан.

Окрім польських солдат, на фото можна побачити багато місцевих жителів в регіональному одязі. Також кілька фото показують панорами сільських вулиць села Чевель сто років тому.



Джерело фото: http://www.kultura.malopolska.pl

Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кроковяк танцюють....
Відповісти
Останні новини
Волинське село на фото сторічної давнини
06 вересень, 2017, 20:22