Після нового року цукор подорожчає, - «Укрцукор»

Після нового року цукор подорожчає, - «Укрцукор»
Голова правління національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Микола Ярчук наголосив, що вартість цукру мусить зростати, хоча б до рівня собівартості.

Разом з тим, Ярчук вважає, що наступного року аграрії не сіятимуть цукрові буряки через збитковість виробництва, повідомляє УНН.

«Ціна буде на такому рівні, як вона є зараз, а після зупинки заводів зросте. Тому що собівартість цукру значно більша, ніж була у попередньому році. Крім того, у наших сусідів немає цукру. І сьогодні ціна продукту в Росії майже 800 дол/т. І хочемо ми цього чи не хочемо це вплине на цінову ситуацію, і частина цукру піде на експорт», - зазначив експерт.

Голова «Укрцукру» уточнив, що на подорожчання цукру слід очікувати після нового року. Хоча він не взявся спрогнозувати, на скільки відсотків буде збільшено вартість продукту. Але наголосив, що ціна мусить зростати, адже цукор дорожчає і в Білорусі, у Казахстані він коштує 1 тис дол/т, у Грузії – 1 тис дол/т, у Європі його немає.

Ярчук наголосив, що низької ціни на солодкий пісок потрібно боятися. Адже якщо держава не вживатиме заходів, то наступного року сільгоспвиробники не будуть сіяти цукрових буряків через збитковість галузі.

«Треба закликати уряд, щоб вжити заходів. Бо сьогодні ми порадіємо низькій ціні, а завтра будемо дуже дорогий цукор їсти. Ніхто не буде сіяти буряк і ніякі заходи потім не допоможуть», - резюмував фахівець.

Як повідомляють ЗМІ, на сьогодні закупівельна ціна на цукор нового урожаю становить 5 тис грн/т, а роздрібна вартість складає 6-6,2 тис/т (нефасований).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Классное взял сравнение, в этих странах производство сахара не может сравниваться с Украиной по объему производства и переработки свеклы. В Белоруссии 3 завода, в Казахстане штук 5 еле дышащих и в Грузии 1 на сырце. Как можно сравнивать с Украиной? Разве что Беларусь, там хоть предприятия на уровне.
Відповісти