До Дня фізкультурника: фото першої Олімпіади в Києві

До Дня фізкультурника: фото першої Олімпіади в Києві
Сьогодні, 9 вересня, в Україні відзначається День фізичної культури і спорту. Спеціально до професійного свята фізкультурників розповімо про цікавий факт з спортивного життя України, про який не всі знають.

В 1913 році в місті Києві відбулась подія державного значення - Перша всеімперська олімпіада. З нагоди відкриття олімпіади було звільнено від занять гімназистів яких безкоштовно пускали на перегляд змагань. Урочисте відкриття олімпіади відбулося 20 серпня 1913 року. Спортивний комітет виділив на це змагання 10 тисяч рублів.

По стадіону маршем йшли члени Олімпійського комітету, судді і самі учасники загальною кількістю 639 чоловік. На урочистому відкритті були присутні поважні особи, а саме: двоюрідний брат імператора Миколи ІІ великий князь Романов Дмитро Павлович (той самий, який три роки по тому застрелить Григорія Распутіна), генерал-майор Володимир Воєйков, голова Російського олімпійського комітету В'ячеслав Срезневський, голова Олімпійського комітету доктор Олександр Анохін та багато інших.

Далі була урочиста молебень за здоров’я Імператора Миколи ІІ, і оголошено Першу Всеімперську олімпіаду відкритою.

Церемонія відкриття зібрала понад десять тисяч глядачів. Парад учасників проходив на спортивному полі, де зараз знаходиться кінотеатр «Київська Русь». На олімпіаді змагалося понад 600 спортсменів в двадцяти п’яти видах спорту з близько тридцяти міст Російської імперії.

У програму були змагання з плавання, марафонський біг, ходьба на десять тисяч метрів, футбол, штовхання ядра, велосипедні гонки, змагання з перетягування канату, легка атлетика, біг з перешкодами, вправи з вагами (кульова штанга), гімнастичні вправи, вправи зі списами, стрибки з жердиною і багато іншого.

Особлива увага приділялася спорудженню ложі для поважних гостей. Центральну ложу встановили на узвишші та декорували за останньою модою і прикрасили кольорами національного прапора. Крім центральної, було споруджено ложі для глядачів вартістю в 10 карбованців кожна. Місця для сидіння оцінювалися залежно від близькості до центральної ложі — від 5 карбованців до 75 копійок за місце.

Під час Олімпіади Петро Миколайович Нестеров вперше в світі виконав мертву петлю.

У київській олімпіаді вперше взяли участь жінки-спортсменки. Їх виступ на легкоатлетичному манежі Спортивного поля викликав підвищений інтерес, адже раніше жінки в Російській імперії не брали участь в спортивних змаганнях.

Незважаючи на деякі недоліки Олімпіада пройшла відмінно. Кияни ж відзначилися не тільки тим, що побудували перший стадіон, а й тим, що з 83 призових місць вибороли аж 37 призових місць, петербуржці - 33 призових, а москвичі - 5.



Фото - https://uk.wikipedia.org, http://oldkiev.ho.ua
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.