Повідомили нові подробиці отруєння людей на весіллі у Ківерцях

Повідомили нові подробиці  отруєння людей на весіллі у Ківерцях
Про результати епідеміологічного розслідування спалаху сальмонельозу в кафе «Гопачок» міста Ківерці, де отруїлись люди на весіллі повідомляють медики.

Про це розповіли у Волинському обласному лабораторному центрі.

Нагадаємо, що протягом 14-18 серпня до обласної інфекційної лікарні та інфекційні відділення Ківерцівської та Маневицької ЦРЛ госпіталізовано 37 хворих, з них 7 дітей з попереднім діагнозом «харчова токсикоінфекція, сальмонельоз?». Стан 11 хворих в т.ч. 1 дитини важкий, у 23 хворих в т.ч. 4 дітей – середньої важкості, у 3 хворих, в т.ч. 2 дітей захворювання протікало в легкій формі.

На даний час всі хворі проліковані, виписані в задовільному стані. За результатами епідеміологічного розслідування причиною захворювань стала сальмонела ентерітідіс.

В ході епідрозслідування встановлено, що зазначені вище хворі перебували на святкуванні весілля 13 серпня в кафе «Гопачок», розташоване в м. Ківерці, приймало участь 80 осіб.

Обставинами, котрі могли сприяти виникненню та поширенню захворювання стали фактори епідемічного ризику в організації святкування: включення в меню великої кількості епідемічно небезпечних страв, дозволено використання страв принесених замовниками без відповідних супровідних документів, придбаних на ринках, страв домашнього приготування тощо, порушення протиепідемічного та дезінфекційного режимів, технології приготування страв. Не враховано температурний фактор навколишнього середовища — температура повітря понад 30 градусів, яка є оптимальною для розмноження та накопичення сальмонели ентерітідіс.

При опитуванні постраждалих встановлено, що спільними стравами, котрі вживали хворі були м’ясна нарізка (вживало 95% хворих) та салати «Софія», «Японський», «Пісня Солохи» — вживали 90% захворілих.

Ймовірними факторами передачі послужили готові страви (м’ясна нарізка та салати), котрі були комбіновані при приготуванні.

Медичними працівниками лабораторного центру вжиті заходи по локалізації спалаху. В кафе проведено дезінфекцію, генеральне прибирання, повторний лабораторний контроль. Відхилень не виявлено.

В осередку захворювань проводились лабораторні обстеження хворих, контактних осіб та об’єктів довкілля. Бактеріологічно обстежено на кишкову групу інфекцій 39 осіб, з них 21 хворий.

На мікробіологічне дослідження відібрано 98 проб харчових продуктів, питної води, та змивів з об’єктів довкілля. У одній із них виділена сальмонела ентерітідіс (печериці фаршировані). Згідно даних опитування хворих печериці вживали лише 11 осіб (29% захворілих). М’ясна нарізка, салати для дослідження не надавалися, у зв’язку з їх відсутністю.

Були дані рекомендації керівнику закладу харчування щодо локалізації та ліквідації вогнища, проведена роз’яснювальна робота з персоналом.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Повідомили нові подробиці отруєння людей на весіллі у Ківерцях
13 вересень, 2017, 10:57