Євреїв можна називати жидами, - Мін’юст

Євреїв можна називати жидами, - Мін’юст
У Міністерстві юстиції України вирішили, що слово «жид» таки-можна вживати.

Норм, які б забороняли вживання слів «жид», «жиди» чи «жидівка» Мін’юст не виявив, повідомляє Телеканал новин «24».

«Проведений міністерством юстиції аналіз не виявив вживання в актах законодавства України термінів «жиди», «жид» та «жидівка», а також норм, якими б заборонялось вживання зазначених слів. Разом з тим, в актах законодавства України вживаються терміни «єврейський», «особи єврейської національності», «євреї», - йдеться у відповіді міністерства головному редакторові видання «Київ єврейський» Елеонорі Гройсман.

У листопаді цього року президент Української ради єврейських жінок і головний редактор сайту «Київ єврейський» Елеонора Гройсман попросила представників партії ВО «Свобода» не називати євреїв «жидами», тому що вони вважають це слово образливим.

Водночас, у міністерстві нагадали, що будь-які форми дискримінації осіб та/або груп осіб за їх певними ознаками з боку державних органів, органів місцевого самоврядування, а також юридичних та фізичних осіб заборонені.

Цікаво, що в академічному словнику української мови слово «жиди» має два значення: 1) застаріла назва євреїв, 2) образлива назва євреїв.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 32
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в багатьох мовах Європи "єврей" звучить схоже на "жид". Польська: Żyd, англійська: Jew, іспанська: Judio, португальська :judeu. Відповідно, в них така назва нормальна, а в нас образлива? Виходить, правильно в Мін’юсті розсудили.
Відповісти
згоден.
але тоді в чому проблема відносно української мови? Чому Мін'юст розглядав це клопотання (вочевидь чиєсь)?
напевно проблема лежить у використанні цього слова останні так років 100, коли політика була направлена на створення "одного народу" і занедбання культурних тардицій (чимось подібне до процесу глобалізації культур але в жорсткішому вигляді), всі знаємо багато анекдотів про "жидів" в яких висвітлюються "не тільки хороші" стонони "типового єврея", таксамо в Росії про "хохлів" а в Україні про "кацапів", і такдалі, коли люди їхали до сусідніх дружніх республік вони в голові мали один образ а люди довкола мали інший образ цієї людини (підкоректований). Таких прикладів можна навести дуже багато і деякі з них сталися з волі людини а деякі ні.
Якось я так пишу, мені здається що зовсім незвязно, але я мусив це написати.
З проблемою сприйняття тебе як "типового" представника нації з куском сала, горілкою і питаннячками про традиції відповідно до анегдотів, я зустрічався і сам.
Хоча треба додати що цей процес всетаки природний і багато чого залежить від співрозмовника.
мені було б цікаво послухати думку/коментарі Єврейських організацій в цьому питанні.
Відповісти
Євреїв можна називати жидами!
не можна - а нужна!!
Відповісти
Відповідь на те що знизу:
Кажете, євреї при владі? Так, звісно! А ви, блін, де? чо не там? Так, вони молодці, принаймні, цілеспрямовані - хочуть владу - мають владу. А Ви, товариші, всі в жопі, тільки кричите. Євреї вас не били щоб туди попасти, і попали. Цивілізовано попали більш-менш.
А то зібралася тут купка дебілів-антисемітів і кричить, а не робить нічого.
Щодо назви "жид" - не маю нічого проти - в Польщі іншого слова і нема. Тільки вживається це слово у нас переважно в негативному значенні, і переважно тими семітофобами, котрі тільки кричать, скаржаться, а нічого не роблять, гріють дупу вдома.
До речі, якщо хтось мене кимось хоче назвати, чи хоче переконатися в моїй національній ідентичності - прошу, лишайте заявку - покажу те, за допомогою чого можна відрізнити одну націю від іншої, а також проведу роз'яснювальну бесіду на задану тему.
Відповісти
жид - і в африці жид.
навіщо на чорне казати біле?
Відповісти
Если в кране нет воды:
Значет выпели жыды,
Если в кране есть вода:
Значет жыд насцал туда!!!
Відповісти
шановні! були ви жидами у київській русі, були при гетьманах, є ви жидами зараз, і будете жидами до скону. а не подобається- авіарейси бориспіль-тель-авів літають регулярно. Летіть і воюйте з арабами на здоров'я.
Відповісти
идите полечитесь к психологу вы просто не умеете людей уважать на больных не обежаемся)))) какая разница еврей украинец англичанин лижбы человеком был
Відповісти
Вова,в тому то річ,що жид він тільки біологічно людина.А в усьому іншому це сволота,яка тільки думає і робить,як нажити легко гроші.Жид одночасно любить дві речі:ВЛАДУ І ГРОШІ.Заради цього він піде на все:на обман,на зраду,на компроміс,і якщо потрібно то він тебе і грохне.На жида навіть,якщо не так поглянеш, то вже верещить антисемітизм.Щоб їх ніхто нечіпав,вони себе зробили боголюбивим народом,а всі інші народи для них гої.Я,так думаю,що ти належиш до тих "боголюбивих",якщо за них так піклуєшся.Звертаюсь до української нації!Зверніть увагу,хто знаходиться при владі.За 21рік незалежності ми незпромоглися вибрати президента-українця.Всі чотири і всі жиди.В органах місцевого самуврядування 99%жиди.Верховнна Рада на50%зжидовыла.Кабінет міністрів на 100%жидовський.А де титульна нація?До чого ми дожились?ПОРА РОБИТИ ВИСНОВОК!
Відповісти
такі да, такі да.
в одному помилились - найбільше любить маму і гроші.
Відповісти
Тут нема кому це пояснювати, тут норм. люди-дурні, що ти тут їм пояснюєш, я це вже зрозуміла, це все дарма, бо до наших ніколи нічого не дійде, хай далі так живуть і нехай жиди ними й надалі керують та мають їх за бидло, а вони себе вважатимуть "царями"))), смішно та ницо це все, але наші люди не в здатності ніколи себе неоодоцінити,всі занадто себе переоцінюють, всі дуже себе люблять, менше б оцього,давно були б в Європі, а так "Горе от ума"...,а точнее.."от его отсутствия"!Так і в нас...
Тут...,що кажи, пиши, кричи-дарма, як продавалися так і далі це роблять!
Відповісти
Первый раз вижу неграмотного еврея.
Відповісти
неграмотного жида, не треба соромитись та принижуватись.
Відповісти
ооо, дякую що розяснили. Ато і так зрозуміло не було.
Відповісти
Нарешті! А то я все життя думав, що порушую наші прекрасні закони і взагалі антисеміт. Однак, якщо серйозно, то жид це якраз нормальне слово. Від жюд - юд - юдей. А от єврей -- навпаки. Ви ж усі християни. Біблію читайте. Там написано щось типу "Авраам -- єврей, що означає подорожній" (за дослівність не ручаюсь, але зміст такий). Ну -- "подорожній" це вже в біблії помякшено. По суті, можна було б сказати правильніше -- "волоцюга", "приблуда", "заволока" і т.д.
Відповісти
нууу, не усі :)))
Відповісти
Exaboto спокійніше, тебе в християнстві ніхто не звинувачує. г:)))
Відповісти
Не спи,Українцю!
Жиди вже годину не сплять,
Складаючи схеми,
Як спину твою прогинать!
Відкрий,українцю
Вже стомлені очі,
Допоки не робиш на них
Ти щоночі!
Щоб правити світом
І нами могли-
Ці ідиша діти
Христа продали.
Та взявши на себе
Всі муки гріхів,
Ісус милосердний
Іуду простив.
Прокинься нарешті
Прозрій і вставай!
І душу іуді
Свою не продай!
Ще доля майбутня
У тебе в руках,
Не дай супостатам
Рознести все в прах!
Не вір в той обіцяний
Ними нам рай
Прокинься нарешті
Прозрій і вставай!
Бо вкрита дорога
До їхнього раю-
Брехнею наживи
Без міри та краю!!!
Відповісти
+10000000000000
Відповісти
Мвсцезнаходження раю. Є єврейске народне прислів"я "добре там, де нас немає". Де їх немає -- там і рай
Відповісти
Шевченка -Франка т-Коцюбинського та Лесю Українку треба читати:
Воно дурне й того не знає,
Що в хаті хліба третій день немає,
Ше у суботу за той нещасний хліб
Останнюю худобу жид загріб

Не Україна в нас , а ХАЗАРІЯ, ми окуповані!
Відповісти
Цей абєздолєний народ завжди виставляє себе мученмком і всі йому повинні співчувати і на халяву щось давати. Жиди кричать, що їх найбільше винищили під час другої світової. Брешуть жиди. Українців та росіян в рази більше вбили, про те їм шмат землі від палестини не обломився.
А шо ці ушльопки роблять під час свого жидівського свята з нашою Уманю, то бити їх треба прямо на виході з борисполя.
Відповісти
В тебе ВОВА-
ГОлова дубова!
Відповісти
Так, є проблема взаємовідносин з євреями, є її глибокі історичні, культурологічні корені. Але цей факт аж ніяк не зменшує того, що ви всі тут про євреїв висловлюєтесь як останні кретини...
Відповісти
Є жиди, жиди кажуть, що є гої, гої не люди, тому люди жидів не терплять.
Які проблеми? Хто критин?
Може вже на негра треба казати темношкірий? Він що, від того не буде негром?
Відповісти
Які ще євреї ? гебреї , ібри , ібріми , жиди !
Відповісти
Сьогодні тільки націоналіст пукне, а жиди гвалтують, що це фашизм і нацизм. Так вони в Росії кажуть про "лимонівців". Проте нехай жидво задумається, хто ж породив фашизм, хто тисячі років виставляв себе "титульною" нацією світу, іших запрягаючи в ярмо? Брудне і гидке жидво. Тому й то Гітлер ставив певну ціль - як на мене, цілком справедливу. Щоб відкрити собі очі на цих "титулів", почитайте книгу американського журналіста Дугласа Ріда "Правда про Сіон", і взнаєте правду про цих кровопивць протягом віків.
Відповісти
так вам і треба, покидьки. тільки наш народ обраний, а ви це знаєте і біситеся, бо перебуваєте на нижчій сходинці. але як би ви тут не кидалися своїм же лайном, ви нічого не зміните - пропащі ви українці. Ха-ха-ха!
Відповісти
семіт.Адольф Голокостом зробив рептицію,а ми вам покажемо ВЕЛИКИЙ СПЕКТАКЛЬ,який по жидівскі буде ШОА!
Відповісти
ага, ешелонами їх вивозили і спалювали та розстрілювали тисячами за раз. А ці вівці навіть і не пикнули. Пощастило тим, кого під страхом власної смерті українці по підвалах переховували. Раджу жидам на цю тему глянути фільм "людина в скляній будці"
Відповісти
ваш народ обраний носити почесну назву ЖИД, пишатись цим, та постійно отримувати піз:-)лей від інших народів. Вітаємо з обранням.
Відповісти
Шановний СЕМІТ. Народ єврейський(жид)був вибраний Єговою до 33року н.є після того коли ви повісили Ісуса ХРИСТА на дереві є ТІЛЬКИ Духовний Ізраіль.Після знищення Єрусалиму 70р ніхто не може доказати що він належить до левитів (ДОКУМЕНТИ БУЛИ ЗНИЩЕНІ).останній був ПЕРШОСВЯЩЕННИКОМ Ісус ХРИСТОС(помазанец).Кожні 100років у мовах проходять зміни ВЖИВАТИ СЛОВО ЖИД ЦЕ НЕ ОБРАЗЛИВО ЯКЩО ВОНО НЕ ВИДЕ ДО СПОТИКАННЯ ЯКЩО ВЕДЕ ДО СПОТИКАННЯ КРАЩЕ НЕ ВЖИВАТИ.ДОСЛІДЖУЙТЕ БОЖЕ СЛОВО.З ПОВАГОЮ.
Відповісти
Останні новини
Євреїв можна називати жидами, - Мін’юст
18 грудень, 2012, 14:58