Краса воротнівського лісу: у «Малій Швейцарії» відкрили центр для юних лісівників

Краса воротнівського лісу: у «Малій Швейцарії» відкрили центр для юних лісівників
На базі загальнодержавного ботанічного заказника «Воротнів» волинські лісівники облаштували перший в Україні «Лісівничий молодіжний центр».

Відкриття садиби відбулося 7 жовтня.

Територію, де розміщений центр, часто називають «Малою Швейцарією». Місце захоплює своє красою – попри близьке розташування від обласного центру, від’їхавши трохи в ліс, опиняєшся наодинці з природою у повній тиші, в оточені столітніх дубів та старезних грабів. Краєвиди Воротнева заворожують - гарні дерев’яні мости біля ставків, де можна милуватися качками, які плюскаються у воді; молодий фруктовий сад, який розкинувся просто посеред лісу, та заколисуючі звуки гудіння бджіл з пасіки поруч.



У цьому чарівному куточку волинські лісівники облаштували «Лісівничий молодіжний центр», який не має аналогів в Україні. Тут лісівники створили потужну базу для навчання школярів, які відвідують шкільні лісництва. На базі садиби діятимуть екологічно-лісівничі лабораторії, а діти зможуть на практиці вивчати орнітофауну та вчитися берегти довкілля.



Лише протягом цього року на Волині розпочали роботу 8 шкільних лісництв, загалом же до кінця 2017-го їх кількість планують довести до півсотні. За словами очільника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександра Кватирка, молодіжний центр стане доброю базою для навчання юних волинян.



«Майбутнє цієї території буде великим, адже все, що ми сьогодні бачимо, створено для молодих поколінь, аби створювати і примножувати»,- зауважив Кватирко. Центр став результатом двох років клопіткої роботи багатьох волинських лісівників. Тому посадовець висловив вдячність усім, хто приклався до відновлення території, адже ще два роки тому він разом із своїм заступником на місці, де були суцільні зарості, розшукував ставки.

«Були бур’яни, розруха, розвалені приміщення і тому подібне. Два роки, спокійно, з критикою і різними здогадками, ми тут працювали. Сьогодні ви можете побачити результати цієї роботи», - додав посадовець. Тепер не треба шукати Швейцарію за кордоном, бо під боком є своя, не менш красива.



Опісля вітали лісівників заступники голови Волинської обласної держадміністрації Сергій Кошарук, заступник голови Волиньради Роман Карпюк та вихованці шкільних лісництв. Аліса Лахтюк із ратнівського шкільного лісництва розповіла, що школярі протягом двох років співпрацюють із Волинським обласним еколого-натуралістичним центром та Ратнівським лісгоспом. Лісівники для школярів проводять цікаві заняття, акції та екскурсії. Школярі натомість мають змогу відвідувати зльоти по всій країні, а цьогоріч вони брали участь у конкурсі на створення кращого парку та алеї і разом будуть створювати денропарк на території школи.

Відтак, після відкриття школярі, які завітали на відкриття центру, мали перший урок на оновленій території. Працівники лісового господарства розділили дітей на групи та провели екскурсію.

На території садиби облаштували низку міні-навчальних шкіл – рибалки, майбутнього лісу, лісового дизайнера, бджоляра, лісового кухаря, мисливця садівника тощо.



Будівлі, як розміщені на території облаштували та відновили працівники держпідприємства «Ківерцівське лісове господарство» та за його кошти. Замість старого саду заклали нову посадку із фруктових дерев, облаштували пасіку, будиночок для апітерапії, та будиночки для пасічника, рибалки та лісничого. Окрім того, відремонтували дорогу до садиби. Втім, їздити тут автомобілем заборонено, тому гості можуть залюбки прогулятися чи покататися велосипедами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Свої, тобто "приблатньонні", їздять там на авто по сто раз на день, шлагбаум не закривається
Відповісти
Останні новини
Краса воротнівського лісу: у «Малій Швейцарії» відкрили центр для юних лісівників
08 жовтень, 2017, 16:39