Додати запис

КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО ВОЛИНЯН НА ПРОВЕДЕННЯ МИРНИХ ЗІБРАНЬ ОБМЕЖУЮТЬ

До такого висновку дійшли громадські активісти під час засідання круглого столу на тему «Реалізація права на мирні зібрання у Волинській області: стан та перспективи»

За повідомленням Волинської обласної громадської організації «Асоціація захисту прав молоді Волині», 2012-го року до Волинського окружного адміністративного суду надійшло 15 позовних заяв від органів влади щодо заборони та обмеження права на мирні зібрання. Всього суд задовільнив 9 позовів про заборону мирного зібрання, з них 7 було задоволено повністю, а 2 – частково. Варто зазначити, що ця кількість суттєво зросла. У 2011 році було лише 2 таких заяви, а у 2010-му – жодної.

В рамках проекту «Підвищення рівня спроможності громадського активу області реалізувати право на мирні зібрання» представники Асоціації захисту прав молоді Волині провели соціологічне опитування, під час якого опитали 200 респондентів – журналістів, активістів громадського руху та студентів. Як з'ясувалося, 65% респондентів вважають, що в Україні не можна безперешкодно проводити мітинги; 11% вважають, що можна, та 20% – не знають відповіді на це запитання. Також опитування показало, що 60% респондентів знають, куди звертатися для проведення мирних зібрань, 35% відповіли, що не знають, а 5% – вагаються з відповіддю.

На думку експертів, це свідчить, що в області низька поінформованість населення про право на мітинг. А це сприяє порушенню їх прав з боку влади, міліції та суду.

Заступник голови Асоціації молодих реформаторів Марія Доманська наголосила, що згідно з рішенням виконкому Луцької міської ради від 2008 року, мерію необхідно попереджати за 4 дні до проведення заходу. І так в багатьох містах України. Фактично, це обмежує право громадян на мирні зібрання. А на минулій сесії міської ради депутатам не вистачило голосів, щоб скасувати це рішення виконкому. Тому активістка запропонувала виконавчому органу влади самому ж це рішення відмінити.

В обговоренні у форматі скайп-конференції також взяли участь експерти Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” Михайло Лебідь та Володимир Чемерис. Вони зазначили, що в Україні зростає і кількість заборон, і кількість самих протестів. За їхніми словами, в містах Києві та Харкові мирні зібрання проводять навіть попередивши владу за 15 хвилин до заходу. Мовляв, рішення міськвиконкомів про завчасне погодження проведення мітингів є антиконституційним (Конституційний Суд ще у 2001 році трактував, що місцева влада не може встановлювати конкретний час для повідомлення про мирне зібрання). Пропонують звертатися до Прокуратури та до суду.

Підтримав таку позицію громадських організацій і член Луцького міськвиконкому Михайло Щур. Радить рішення міськвиконкому щодо попередження органів влади про мирне зібрання знову намагатися скасувати на сесії міської ради.

Водночас, начальник відділу зв'язків з громадськістю Луцької міської ради Олена Макарова наголосила, що владі потрібен певний час, щоб встигнути забезпечити належний правопорядок під час мирних зібрань.

Присутні на засідання круглого столу активісти закликали всі громадські організації мобілізуватися і зробити громадську кампанію, що забезпечить конституційне право мешканців Волині на мирні зібрання.

Довідково: круглий стіл відбувся в рамках реалізації проекту «Підвищення спроможності реалізації громадсько-активної частини населення Волинської області права на свободу мирних зібрань» за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В образце нового украинского биометрического паспорта арабский вариант написания названия "Украина" звучит как "Уркания". Изменив последовательность всего 2 букв, получилось совсем иное смысловое звучание. Причем очень нелестное.
Неуважаемые общественные-грантососы, и общественницы-грантососихи, расслабтесь и получите удовольствие.
Мы живем в УРКАнии.
Відповісти
Нешановний попередній дописувач!Добре хоч за допомогою грантів хтось і щось хоче зробити. А таке хамло як ви тільки завжди заважає і заздрить. Я підтримую цих людей вони активні а значить свого доб'ються.
Відповісти