Додати запис

Література на фестах України-2013

Підбірку фестивалів, де можна буде побувати на літературній сцені підготував Андрій Любка для «ЛітАкценту»

1. Міжнародний еко-кульутрний фестиваль «Трипільське коло 2011. Повітря» (м. Ржищів Київської області, 30 червня – 3 липня).

Сайт фестивалю: тут

Хоча на сайті фестивалю ще не оприлюднено повної програми, оргкомітет люб’язно повідомив нам: на фестивалі щодня відбуватимуться літературні акції, квести і зустрічі з письменниками, точний розклад і склад яких наразі узгоджується. Більше того, фестиваль навіть має свого літературного координатора – Оксану Самару.

2. Міжнародний фестиваль мистецтв «Fort.Missia 2011» на фортах Другої світової війни (село Поповичі Мостиського району Львівської області, 1-3 липня).

Цей фестиваль, як і всі інші заходи, що їх організовує МО «Дзиґа», буде матиме потужну літературну складову, котра відбуватиметься на кількох сценах і майданчиках. Літературну частину фестивалю наповнюватимуть музично-поетичні проекти та читання відомих українських письменників: Олександр Ірванець, Іван Малкович, Остап Сливинський, Петро Мідянка, Олег Лишега, Олена Заславська та ін. Куратор літературної частини поет Юрко Кучерявий також повідомив, що є ідея зібрати на фестивалі всі поетично-музичні проекти, котрі наразі відбуваються в Україні, отож можна буде почути й побачити ще кількох письменників та гуртів, із якими вони працюють.

3. Міжнародний фестиваль «АртПоле» (с.Уніж, Івано-Франківська область, 12-16 липня).

Цей фестиваль навіює одразу два ностальгійні пориви: по-перше, це – перейменовані й легендарні «Шешори», по-друге – відбуватиметься «АртПоле» там, де відбувався теж чудовий фестиваль «Уніж», який «заглох», знову ж таки, у зв’язку з матеріальною скрутою. Сподіваємося, це поєднання сформує вибуховий коктейль гарного настрою. Щодо літератури на «АртПолі», то програма ще формується, але очікується приблизно 15-20 письменників-учасників, а ведучими фесту будуть Павло Нечитайло та Сергій Жадан.

Ще три фестивалі, які традиційно запрошували письменників для участі і організовували літературну сцену, наразі не оголосили своєї програми: «Тарас Бульба», «Славське-рок», «Захід-2011».

Організатор «Дня Незалежності з Махном» – МО «Остання барикада» – заявили про намір цього року провести фестиваль патріотичної пісні «Гайдамака UA» приблизно на День Незалежності в селі Буки Сквирського району Київської області. З огляду на те, що подібні заходи «Барикади» завжди супроводжуються літературними виступами, можна сподіватися на літературну програму й цього року.

Із календарем усіх фестивалів України можна ознайомитися на зручному онлайн-сервісі.

Як бачимо, цього літа літератури буде не густо, як, зрештою, й якісних фестивалів. Залишається сподіватися, що такий «відпочинок» дасть можливість українській літературі добряче вистрелити в свій «золотий час» – восени, адже вже з початку вересня на нас чекають і розширений «Meridian Chernowitz», і Форум видавців у Львові.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.