Додати запис

Не одні хани у полон її брали…. А вона «не скорилася, із сльози відродилася, українкою ж бо народилася»

Два роки минуло днями, як лідера української опозиції Юлію Тимошенко кинуто за грати. Але її не вдалося ізолювати від політики, та головне – від людей. Вона все одно грає одну з головних ролей на політичній сцені, а в народі саме з нею пов’язують надії на перемогу опозиції на президентських виборах 2015 року, в яких Конституція жодним чином не забороняє їй брати участь.

Відомий політичний експерт Денис Богуш порівняв Юлію Тимошенко з легендарним птахом Фенікс, який воскресав з попелу, відроджувався молодим. Які тільки випробування не випали на долю Тимошенко за останні два роки! Перебування в ув’язненні та арешт, який Європейським судом вже визнаний незаконним та політично вмотивованим. Хвороба хребта з ризиком інвалідності у разі відсутності належного лікування. Тортури: фото з синцями бачив увесь світ. Її літня мама через хвилювання за дочку втратила здатність ходити, але Юлі не дозволили провідати матір. Юлію Володимирівну не відпустили на похорони свекра. Її чоловік визнаний політичним біженцем та отримав офіційний притулок у Чехії.. Вона й сама могла ще до арешту виїхати за кордон. Оточення радило їй убезпечити себе, бо наміри влади вже були очевидні. Вона не поїхала, будучи переконаною у своїй невинуватості. Тепер їй кажуть поклопотати про помилування у Януковича – не просила, не просить і не попросить. Бо впевнена у своїй чистоті перед законом. Це про неї міг би написати Маяковський, будь він її сучасником: «Гвозди бы делать из этих людей!».

Чому Харків тепер знову друга столиця
Передбачалося, що за тюремними гратами про колишнього прем’єра і головного опонента Януковича люди і світ невдовзі забудуть. Цього не сталося. «Спроби Януковича протягом двох років ізолювати Юлію Тимошенко як політичного лідера не вдалися. Юлія Володимирівна є одним з ключових учасників політичного процесу», - заявив в інтерв’ю радіо «Свобода» Арсеній Яценюк, голова політради «Батьківщини», обраний на цю посаду за наполегливою рекомендацією самої Тимошенко. Такої ж думки й експерти. «Для волі та харизми стіни тюрми не є перешкодою, - каже професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. – Усунути Юлію Тимошенко як головного політичного опонента Вікторові Януковичу не вдалося».
Харків, куди Тимошенко доправили відбувати «покарання» за власну політичну популярність, так вже мимохідь сталося, повернув собі статус ще однієї столиці України. Якщо за ці два роки порахувати кількість іноземних делегацій, які побували у «головному кабінеті країни» в адміністрації Президента та в камері, а згодом – у лікарняній палаті Юлії Тимошенко, то з’ясується: на боці Тимошенко суттєва перевага. Та не в цій арифметиці суть. Вона в іншому: вже рік не бачачи сонячного світла, не покидаючи меж лікарняної палати, Юлія Тимошенко залишається ключовою постаттю української політики.
У її актив за цей час можна записати звісно ж не лише постійне перебування в інформаційному просторі. За цей час Юлія Тимошенко привела об’єднану опозицію до першого місця за партійними списками на парламентських виборах 2012 року серед опозиційних партій. До того ж, саме завдяки її зусиллям «Батьківщина» посилилася «Фронтом Змін», ПРП і частиною Народного Руху України. Навіть із-за грат вона впливає на стратегічні рішення своєї партії, задає тон у політичному житті, наполегливо працює над здобуттям Україною європейської перспективи. Саме вона ініціювала Національний круглий стіл, аби опозиція та влада спільно виробили план заходів щодо підписання у листопаді Угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі з ЄС. Як зазначає Юрій Якименко, директор політико-правових програм Центру Разумкова, провідної політико-експертної структури в нашій країні, «Тимошенко має абсолютний вплив на свою політичну силу і високу ступінь впливу на політичні процеси в цілому».

67 днів, або Європейська стратегія Тимошенко
Саме таку назву має послання Юлії Тимошенко, і саме в ньому детально розписано план заходів для повернення України до Європи. Починає Юлій Володимирівна з того, що за два місяці до саміту Східного партнерства ЄС у Вільнюсі достеменно так і невідомо, чи взагалі Віктор Янукович прийняв позитивні рішення щодо справжнього демократизації країни.
- Його справжні плани такі ж непрозорі, як і паркани в Межигір’ї. Складається враження, що керівник країни зовнішньополітичний курс уже обрав. І цей курс — Межівектор’є, - написала Тимошенко. І одразу ж дала відповіді на питання про те, як не дати владі зірвати й провалити наше успішне майбутнє.
- Треба негайно, практично зараз, вивести весь підготовчий процес до підписання угоди в публічну площину на загальнонаціональний рівень. Треба забезпечити прозорість кожної деталі переговорів, кожного кроку виконання критеріїв. Шляхом повного суспільного контролю треба не дозволити правлячій партії кинути до парламенту законопроекти сумнівної якості, які під прикриттям своєї "європейськості", будуть проштовхувати посилення авторитарних тенденцій у нашій країні (наприклад, закон про загальнонаціональний референдум), - саме такою бачиться Юлії Володимирівні тактика на найближчі тижні.
На тверде переконання Тимошенко, треба негайно створити нову організаційну структуру на кшталт круглого столу або асамблеї, яка буде активно та публічно діяти відсьогодні і до вступу в законну силу Угоди про асоціацію, включаючи підписання та ратифікацію цього документа. Нова структура має називатися Національний круглий стіл "Порозуміння заради європейського майбутнього", бо при такій роботі, як сьогодні, це майбутнє може просто ніколи не настати.
Кожне засідання круглого столу має завершуватися прийняттям письмових рішень з усіх питань, обов’язкових для затвердження в парламенті та уряді. Тоді робота такої консолідуючої системи, як Національний круглий стіл, може, при бажанні, дати шанс швидко та публічно знайти порозуміння з усіх спірних питань, які стосуються виконання критеріїв ЄС.
- Я пропоную сучасним політикам дослухатись до моєї поради, бо як би я була сьогодні на місці президента України, я б саме так і організувала роботу в ці останні 67 робочих днів перед самітом у Вільнюсі. Бо фраза "в листопаді життя не закінчується" — це не позиція лідерського тину. Але я не президент України і тому можу давати лише поради, - зазначає Тимошенко.
Навіть крізь тюремні мури Юлії Володимирівні вдалося встановити контакт із громадянським суспільством, а її ініціативу підтримав такий знаний в Україні громадський авторитет, як почесний президент Києво-Могилянської Академії В’ячеслав Брюховецький. Днями він вже провів перше засідання круглого столу.

Чому влада боїться Юлії Тимошенко?
Така впливовість “фактору Тимошенко” вселяє панічний страх у Віктора Януковича. Він не тільки не позбувся головного політичного опонента, а й ще більш підсилив її, перетворивши наближення виборів 2015 року на свій страшний сон. Після всіх обіцянок «покращання» виграти перегони у нього немає жодних шансів. А тут ще й руки не дістають до того, аби одночасно змінити правила гри. Саме тому заїжджені спікери Партії регіонів як мантру цитують ст. 9 закону про вибори Президента, де мова йде про неможливість примати участь у виборах особи, в якої не погашена судимість.
У когось ще залишилися сумніви, що Тимошенко було засуджено не за «газові угоди», а саме як головного політичного супротивника?
Власне, на цьому аспекті одразу ж після перемоги у 2010 році й будувалася майбутня «переможна» стратегія регіоналів. Закрити, ізолювати, посадити.
Хоча Конституція України, а саме ст. 103, не забороняє брати участь у виборах Президента людині, що має судимість. Єдиними обмеженнями на участь у виборах є термін громадянства України, досягнення 35-ти річного віку, та володіння українською мовою. Насправді, Конституція має вищу силу перед будь-яким законом. То ж для того, аби не допустити до виборів Тимошенко, владі доведеться змінювати Основний Закон.
У нинішньому її стані ситуацію вичерпно окреслив колишній суддя Конституційного суду Микола Козюбра: «В Основному Законі немає заборони балотуватися людині з судимістю. Не можна законом встановлювати те, що не передбачено в Конституції. Тим більше звужувати права, що вказані в цій самій Конституції». Схожу позицію висловив і заступник голови ЦВК Андрій Магера: «Конституція не забороняє засудженим балотуватися у президенти. Якщо говорити про ст. 103 Конституції, яка визначає вимоги до кандидата на посаду президента України, то там немає такої вимоги, як відсутність судимості за скоєння якогось злочину", - заявив він. "Чи це недогляд народних депутатів, які ухвалювали Конституцію, чи це навмисно зроблено, важко сказати. У будь-якому разі, юристам і членам ЦВК, по-моєму, необхідно виходити з букви Конституції України. Навіть усупереч тому, що в чинному законі про вибори президента України існують обмеження для засуджених осіб і осіб, які мають судимість для балотування на посаду президента, однаково потрібно виходити з чинної Конституції".
Таким чином, шанси Юлії Тимошенко взяти участь у виборах і перемогти на них є не гіршими, ніж у інших опозиційних претендентів, будь-який з котрих в умовах автократії може зіштовхнутися з реальними чи надуманими перешкодами в реєстрації у якості кандидатів. Якщо Віталія Кличка Янукович визнає настільки ж небезпечним для себе, як і Юлію Тимошенко, він, напевно, дасть команду не реєструвати і його, спираючись на конституційну норму про десять років проживання в Україні, обов’язкову для кожного кандидата: відомо, що Кличко як спортсмен хоч і прославляв Україну, але довго жив поза її межами.
А тим часом за даними опитувань Центру Разумкова та Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва», Тимошенко впевнено зберігає лідерство серед опозиційних кандидатів в Президенти, виходить до другого туру з чинним главою держави і впевнено у нього виграє. Тим більше, що саме Юлію Тимошенко переважна більшість українців визнає лідером опозиції.
Окрім того, її досвід переконує в тому, що серед інших кандидатів саме вона більше за будь-кого підготовлена до того, щоб взяти на себе відповідальність за країну. Вона перевірена та загартована часом, досвідом, життєвими обставинами. Лише вона як людина з непересічним розумом та надзвичайною силою волі має потенціал не просто перемогти Януковича, а й зламати вирощену ним сімейно-корупційну систему управління, забезпечити європейські зміни в Україні.

Має повне право балотуватися в президенти
Між тим, не варто думати, що Тимошенко доведеться балотуватися як в’язневі Качанівської виправної колонії. Її шанси вийти на волю зростають з кожним днем. Європейський суд із прав людини весною вже визнав арешт Юлії Тимошенко незаконним та політично вмотивованим. Нині триває розгляд скарги на незаконний вирок в Україні. Імовірно, що попередні висновки ЄСПЛ знайдуть своє відображення і в остаточному його рішенні щодо «газової справи».
Звісно, українська влада цьому пручається. Ось і зараз вустами міністра закордонних справ Леоніда Кожари «держава Україна» наполягає на тому, що будь-які поблажки для Юлії Тимошенко неприпустимі, бо вона «не співпрацює зі слідством». Іншими словами кажучи, продовжує наполягати, що засуджена незаконно, за надуманими обставинами і виключно з політичних мотивів. Нинішній режим вдає, буцімто він прийшов назавжди і бранців сумління випускати не збирається. А насправді діє як сомалійські пірати, котрі за кожного бранця вимагали викупу.
Однак у такий спосіб клубок проблем наростає не лише для особисто Януковича, а й для всіх громадян України. українців. Тим паче, на очах розвалюється ще одна «резонансна справа» про убивство Щербаня. Генпрокуратура її то відкриває, то зариває за браком доказів. Бо ясно ж, що нікого вона не вбивала.
Звідки взялася ця «справа»? На переконання політтехнолога Дениса Богуша, «Юлія Тимошенко небезпечна для влади своїм рейтингом. Якщо вона буде брати участь у виборах, то за неї проголосує весь опозиційний електорат, і вона з великим відривом переможе Януковича». - політтехнолог Денис Богуш.
Показова й думка Віталія Бали: «Ми можемо змоделювати, що без підтримки Юлії Тимошенко, у разі її неучасті у виборах, жоден з опозиційних кандидатів не може розраховувати на перемогу чи в першому, чи в другому турі. Тимошенко – самостійний фактор української політики. Вона ще будь-кого може "списати" сама. Тим паче, на жодні компроміси, на відміну від інших політиків і кандидатів, вона точно не піде».
За влучним висловом Дениса Богуша, Тимошенко – як міфічний птах Фенікс, що воскрес з попелу. І суміщатися в тому, що режим буде подолано, не випадає. В найскладнішому випадку, якщо Янукович, всупереч закону, не допустить все ж таки її на вибори, Юлія Тимошенко підтримає кандидатуру Яценюка, про повну довіру до якого вона не так давно заявила. Яценюк не лише звільнить її із ув’язнення, але і поверне до влади на посаду прем’єр-міністра. Так принаймні вважає відомий політолог Тарас Березовець, який рідко помиляється в своїх прогнозах.

Із газети "Сільські вісті"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бла-бла-бла...
Відповісти
Хіба ж вона дійсно така безневинна вівця,коли обібрала свій народ на мільйони? ДІйсно,що вовк в овечій шкурі.
Відповісти