Додати запис

Для чого мимоволі агітуємо «За Донбас»?

Останнім часом, у колонках новин з АТО все частіше зустрічаю фрази «проплачені терористи», або інші синоніми, що вживаються по відношенню до «війни за гроші». Вітчизняні ЗМІ нерідко пишуть про росіян, та й не тільки, які воюючи на боці самопроголошених ДНР і ЛНР отримують від 100 до 1000 доларів добових. І читаючи це, якось мимоволі приходить думка, що автори таких публікацій непомітно для себе стають звичайними вербувальниками до лав терористів. Адже за нинішніми мірками, гонорари справді вражають!

От і стало цікаво…

А якщо цікаво, завжди знайдеться у кого запитати. Пішла до знайомого. Він з тої категорії людей, яка пересікши рубіж у «50» побачила більше, ніж навіть було потрібно. Мій товариш не «сепар» і не «укроп». Він з тих, на чию молодість припали Кабул, Баграм, Нагірний Карабах і ще невідомо що, тому «необстріляним» його назвати не можна. Такі як він однозначно не підтримують ні тих, ні тих. І саме тому вони часто по різні сторони барикад дивляться один на одного на Донбасі.

На моє запитання знайомий незвично довго мовчав, думав. Потім, взявши телефон, з кимось розмовляв деякий час російською і передав мені слухавку з словами: «Лишнього не запитуй».

Але я в се ж запитала!

Несподіваного телефонного співрозмовника звали Віктор, а можливо й ні, цього уже напевне не з’ясую…

Він виявився родом з с. Привольне Ростовської області і моєму знайомому доводився «братішкою по Афгану».

У себе вдома, після розпаду СРСР, він мало працював, більше пив, бо тверезий часто не міг заснути через жахіття у сні. За останні двадцять років Віктор з’їздив контрактником у Чечню. Відстоюючи ідеали «слов’янського світу» мало не загинув у Югославії. Та на війну все ж тягнуло.

Коли «закрутилося» на Донбасі ніби ожив, вірив що поїде «бити фашистів», а тут ще й вербувальник запропонував непогані гроші, від 1000 до 2000 місячних. Здивувало, правда, що не в рублях, а у валюті вічного ідеологічного ворога «з-за океану», але так навіть краще.

Через якісь особисті справи їхати наважився лише в жовтні.
До Донецька прибув за власний кошт (у ростовському воєнкоматі тепер не видають грошей наперед). Приїхав, пройшов медкомісію, і як професійний ПТУРщик з реальним бойовим досвідом потрапив у бригаду «Восток». Воював в околицях донецького аеропорту. Стикаючись з українськими військовими дещо переосмислив російську агітацію. А коли його позицію накрило артилерійським вогнем і розбомбило продуктовий склад, він та його нові товариші 4 дні сиділи без їжі, в повних талого снігу окопах, без медикаментів і можливості зігрітись. Та морально добило не це, а вигляд вгодованих «ополченскихидеологическихкомандиров» і «кладовщиков», які катаючись на майже нових «БМВ», якось не дуже поривались на передову.

Віктор те, що називається «псіханув», написав рапорт, і на початку лютого пішов отримувати зароблене, щоб повернутись додому.
Гонорар якось зразу «прибив до землі», адже за 2 з лишком місяці під кулями йому нарахували аж 200 доларів. «Вибач, мовляв, місцевим взагалі майже не платимо, грошей не вистачає. Ну а російським друзям ось нашкребли». На матюки Віктора відповів штабний офіцер, який, заявив, що «Якщо мало, то треба було загинути на позиціях, і тоді його сім’ї виплатили б компенсацію у розмірі 200 тисяч гривень, які видаються родинам загиблих громадян РФ».
У той момент, коли я хотіла запитати ще щось, зв'язок обірвався: розмова «За кордон» з’їла усі гроші, і я не почула історію до кінця.

Дивлячись вчора сюжети з затриманими батальйоном «Донбас» «сепарами» дізналася, що влада ДНР обіцяла їм виплачувати 360 доларів місячно, і мимоволі згадав Віктора.

В голові постало питання: чому ж наші ЗМІ не пишуть про те, що самопроголошені сепаратистські республіки відверто «кидають» своїх бійців, що «патріотичні новороси-альтруїсти» там давно закінчились. Для чого українські журналісти мимоволі стають вербувальниками терористів, пишучи про високі гонорари «донецьких солдат удачі» і так смачно і в деталях описують «жорстокі злидні українських військових» стимулюючи тим самим ухиляння від мобілізації? Чому ж ми, маючи відповідні можливості, не проводимо належних агітаційних кампаній, які на кінець покладуть край потоку отетерілих від безгрошів’я «пацанчиків» до лав ДНР та ЛНР!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ЗМІ повинні казати ПРАВДУ, а не маніпулювати інформацією. Це відповідь на запитання в останньому абзаці. А запитання в заголовку - то ваше субєктивне враження. Що немає нічого спільного з правдою.
Відповісти
В кожного своя правда
Відповісти
чим більше своїх найманців "кине" путлєр - тим більше їх проти нього потім вийде на вулицю, коли путлєра будуть скидати з трону.
Відповісти