Додати запис

Реальний аналіз з життя ДНР для прихильників «русского мира»

Відоме всеукраїнське видання Depo.Донбас підвело підсумки тижня в сепаратистському квазідержавному утворенні "ДНР".

Арешт начальників "поліції"

Як повідомляє "Оборона Маріуполя", "поліція" т.зв. "ДНР" поставила на потік бізнес з викрадення людей, у яких є хороший матеріальний достаток, з метою отримання викупу від їхніх родичів. Зокрема, в період з 17 по 20 листопада 2015 в місті Харцизьк Донецької області, який знаходиться на тимчасово окупованій території, так звані "співробітники Управління по боротьбі з організованою злочинністю" "ДНР", погрожуючи зброєю, викрали лідерів місцевих угруповань: "начальника поліції "ДНР" міста Зугреса, "начальника поліції" ДНР "Харцизька," начальника ДАІ "ДНР" Харцизька "і" начальника відділу боротьби з економічними злочинами "Харцизька. Викрадених з мішками на головах вивезли до Донецька.
Заарештованих звинувачують у вбивствах, викраденнях людей, автомобілів та інших матеріальних цінностей. Насправді, все набагато банальніше - місцеві бойовики приховували доходи від злочинного "бізнесу" і перестали ділитися з ватажками "поліції", що знаходяться в Донецьку ", - йдеться в повідомленні.

Збори "Союзу незалежних журналістів Донбасу"

22 листопада відбулися збори т.зв. "Союзу незалежних журналістів Донбасу" у м. Донецьку Зустріч організували керівництво творці "союзу" Павло Раста, Дмитро Гау і прес-секретар Надія Морозова. Головною темою обговорення стали можливі напрями розвитку ідеології на окупованих територіях, концепція роботи "незалежного журналіста", також обговорювалося питання свободи слова в сепаратистських "республіках".

Збори проходили у формі бесіди, в ході якої кожен міг висловити свою точку зору на те чи інше питання. На заході відзначилася Марина Харкова. Вона зазначила, що на даний момент досить важко сформувати ідеологію сепаратистів зважаючи на відсутність розуміння їх статусу.

"Ми не знаємо, що з себе представляють "республіки"? Чи то це" Новоросія ", чи то це у нас частина" ЛНР ", чи то" федеральний округ". Коли і що буде - невідомо. На даний момент у нас все впирається в статус", - розповіла Харкова.

Говорячи про концепцію об'єднання "вільних журналістів", Харкова зазначила, що проблеми повинні освітлюватися чесно, але не з метою дискредитувати сепаратистів, а з метою донести проблеми до звичайних громадян і правління. Відповідаючи на запитання, чи можливо в такому випадку зберігати середину між "ура-патріотичними" сторонами і "всепропальщікамі", вона зазначила: "Людина, яка знаходиться тут, упереджений спочатку. У яку сторону він упереджений - це вже залежить від нього самого: скептик буде писати одне, реаліст - інше, ліберал - третє. Я вважаю, що даний момент вирішується виробленням певного кодексу. Тобто, якщо ми вступили в зареєстровану організацію, то повинні відповідати певному кодексу".

Продовжуючи думку, Харкова уточнила, що робота "незалежних журналістів" окупованих територій повинна бути спрямованим не на шкідництво керівництву бойовиків, а на висвітлення проблем і на те, щоб бути сполучною ланкою між громадянами і "урядом" сепаратистів.

Бойовики в шевронах СОБР

Як повідомляє www.elekt.org.ua, на Донбасі знову помічено безліч російських десантників. Зокрема, біля населеного пункту Тельманове помічені російські спецназівці, перекинуті туди з Таганрога. На блокпосту "ДНР" біля Зайцеве знаходяться озброєні люди у формі з шевронами СОБР (спеціальний загін швидкого реагування - спецпідрозділ МВС РФ). При цьому вони абсолютно не приховують своєї приналежності до російської армії. Також активно висувається і військова техніка. Зокрема, біля Тельманове, вже до 10 одиниць бронемашин (гусеничні тягачі МТ-ЛБ, бойові машини піхоти БМП-1 і БМП-2, не менше двох бронетранспортерів типу БТР-Д), а також два бензовози на базі МАЗ і чотири критих вантажівки КамАЗ.

Крадіжка російського фінансування

Командування бойовиків Донбасу розкрадає гроші та інші матеріальні цінності, надані Росією на утримання військових частин. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.
"Кошти та матеріальні цінності, що виділяються російською стороною на утримання військових частин, розкрадаються командуванням і використовуються у власних інтересах", - йдеться в повідомленні.
Згідно з даними ГУР МО України, в 3 ОМБ в Горлівці за наказом командира І. Соколова, задля компенсації недостачі з зарплати бойовиків вилучаються певні кошти для проведення ремонту техніки та зброї.

"Крім того, матеріально-відповідальні особи для приховування фактів розкрадання здійснюють списання матеріально-технічних засобів та паливно-мастильних матеріалів", - додали в Міноборони.

Мовні рефлексії Захарченко

Як повідомляє videonews.com.ua, ватажок т.зв. "ДНР" Олександр Захарченко вважає, що заміна російської мови в українських паспортах на англійську може "викликати хвилювання в суспільстві".
"Думаю, що це більшою мірою питання народу, а не рішення уряду. Поняття совісті, справедливості і рівності у наших народів адже однакові. Це у київських правителів вони інші. І я б звернувся до української влади. Повірте, народ терплячий, але народний гнів страшний. Ви вже всі політичні самогубці ", - йдеться в коментарі Захарченко на його сайті.

Нагадаємо, 19 листопада Президент Петро Порошенко підтримав розміщену на його сайті петицію з пропозицією прибрати з паспортів розділ, дублюючий інформацію про громадянина російською мовою.

Мітинг шахтарів

Як повідомляє ghall.com.ua, в окупованій проросійськими сепаратистами "Донецької народної республіки" місті Макіївка на одній з шахт за участю багатьох чиновників пройшов "урочистий" мітинг з приводу виконання якогось "річного плану" з видобутку кам'яного вугілля. Мітинг на підтримку "ДНР" пройшов на макіївській шахті "Холодна балка" (біля проммайданчика близько шахтного стовбура), яка 23 листопада 2015 нібито виконала "річний план".
Ця подія в житті трудового колективу вищевказаної шахти місцеві сепаратистські ЗМІ подали вельми пафосно: "Передовиків вугільної галузі країни привітали керівники держпідприємства" Макіїввугілля ", до структури якого і входить шахта, голова Федерації профспілок Максим Паршин, начальник департаменту вугільної міністерства вугільної промисловості Микола Ковальов, мер Макіївки Лариса Толстикіна, її попередник, а нині депутат Народної Ради Юрій Покінтеліца, представники місцевої влади ", - повідомляє про це" трудовий подвиг "одне донецьке ЗМІ, яке підконтрольне керівництву бойовиків "ДНР".

Відзначимо, що шахтарі "Холодної балки" з початку 2015 підняли "на-гора" близько 450 тисячі тонн вугілля.

150 млрд рублів на утримання

За інформацією російського неофашиста, спільники бойовиків Олександра Жучковского, саме така сума витрачена РФ на утримання "ДНР" приблизно за рік.

"Мова йде тільки про" ДНР "і тільки про" соціалці "- гуманітарна допомога, відновлення будинків і підприємств, пенсії і зарплати і мн. Ін. Хоча зрозуміло, що відносно загального обсягу відновлено мало, і що далеко не всі пенсіонери і бюджетники отримують гроші. А тепер уявіть, скільки коштів пішло і продовжує йти на військову допомогу - власне озброєння, боєприпаси, ПММ, зарплати кадровим військовим і "ополченцям" та ін. Якщо скласти соціальні та військові витрати РФ на "ДНР" і "ЛНР" за 15 місяців - суми астрономічні, - заявив Жучковскій. - Це я не до того, що "Донбас висне гирею на російської шиї", а про інше - ніякої здачі "республік" не відбувається. Всі розмови про "зливі" Донбасу - це дурниці (якщо під "зливом" мається на увазі ненадання допомоги "ЛДНР" і прагнення віддати їх Україні). Чому ж ми критикуємо російську владу за те, що відбувається? Не за "зраду Донбасу", а те, що замість швидкого, рішучого й ефективного способу вирішити проблему навесні минулого року, був обраний шлях повільний, болісний, ресурсозатратне і, в кінцевому рахунку, тупиковий. Судячи з усього, воювати доведеться все одно, і масштабних руйнувань і нових смертей не уникнути".

Русский неофашист закликає знищити Україну, інтегрувати окуповані території Донбасу до складу РФ спільно з південно-східними українськими регіонами.

Білоруські воїни "русского мира"

Як повідомляє informnapalm.org, в Білорусі стає вельми істотним суспільний резонанс з приводу публікації в ряді білоруських ЗМІ інформації про загрозу "російського світу", що виходить від численних проросійських козачих і "військово-патріотичних клубів" (ВПК), які стали останнім часом, особливо після анексії Криму Росією, дуже активні. Міжнародне волонтерський співтовариство InformNapalm вирішило провести поглиблений аналіз обстановки і вивчити ступінь небезпеки реалізації сценарію "російської весни" в Білорусі.

Значна активізація козачого руху і православних парамілітарних організацій спостерігається впродовж останніх п'яти років, і пов'язувати її, без сумнівів, можна з відкриттям у 2010 році представництвом "Росспівробітництва" в РБ у м Мінську "Російського центру науки і культури" і в 2014 році - подібного філії в м Бресті. Під прикриттям "Росспівробітництва" здійснюється загальна координація та фінансування угруповань. Представництво
"Росспівробітництва" в РБ є, по-суті, інкубатором численних проросійських організацій, безпосередньо насаджували ідеологію російського світу. Їх не без підстав можна підозрювати в підготовці в Білорусі кримського сценарію.

Під час проведення OSINT-розвідки відкритих джерел InformNapalm вдалося отримати важливі дані про склад і структуру козацького руху в Білорусі та про численні православних військово-патріотичних клубах (ПВПК), створених під заступництвом Російської православної церкви. Було встановлено, що в країні діє близько 20 козачих угруповань, які користуються всебічною підтримкою місцевої влади та силових структур, а деякі з них навіть беруть участь в охороні громадського порядку спільно з підрозділами МВС. Однією з центральних козачих угруповань проросійського руху в Білорусі є ВПК "Козачий Спас". Керівник - Петро Борисович Шапко 29.07.1976 р.н.

Ветеранський статус

Згідно з інформацією sprotyv.info, т.зв. "ополченці ДНР" обурені тим, що їм досі не склали "нормальний закон" про статус "УБС".
"Терористи" ДНР "обурюються, що" народним радою ДНР "до теперішнього часу не прийнятий закон" Про статус учасників бойових дій ", а законопроект" міноборони ДНР ", зареєстрований Анжелікою докинути (" депутат Народної ради ", член фракції руху" Донецька республіка ") викликає хвилю обурення серед представників НВФ" ДНР ", - йдеться в повідомленні.

Згідно зазначеного законопроекту, учасниками бойових дій визначені "військовослужбовці, в тому числі звільнені в запас, відставку, проходили військову службу, включаючи вихованців військових частин (юнкерів) або тимчасово перебували у військових частинах, штабах і установах, що входили до складу діючої армії в період Великої Вітчизняної війни або в період інших військових операцій по захисту Вітчизни, партизани, члени підпільних організацій, що діяли в період ВВВ на тимчасово окупованих територіях Союзу Радянських Соціалістичних Республік в період виконання міжнародних завдань ".
"У зв'язку з тим, що в законопроект не внесені" ополченці ДНР ", з боку обурених бойовиків фіксуються емоційні звернення на адресу" депутатів народної ради ДНР "з вимогою скасування подібних положень і якнайшвидшого прийняття дієвого закону" Про статус учасників бойових дій ", - повідомили в "ІС".

Фобії сербських найманців

Як передає www.informator.su, сербські найманці, що воюють на боці сепаратистів, бояться повертатися додому. Відео від Грема Філліпса, відомого своїми симпатіями до сепаратистам британського журналіста-провокатора, підтверджує дану інформацію: "Відомий британський журналіст, який прославився своїм перебуванням на Донбасі, взяв інтерв'ю у відомого ополченця з братської Серії з позивним" Деки ", в якому вони поговорили про розслідування СБУ, Сербії, ситуації в Донецьку та багато іншого".

В інтерв'ю сепаратистським ЗМІ сербський найманець Деян Берич заявив, що зараз не може повернутися додому, чекаючи, що сербський народ підніметься на протести і скине діючий конституційний лад в Белграді. Тільки після цього він зможе повернутися - в іншому випадку його заарештують сербські спецслужби за найманство. Він вважає, що у разі вступу України в ЄС, в рамках процесу реституції Польща і РФ поділять територію України, після чого українська держава остаточно розпадеться. Сербський найманець також критикує публічну риторику Ігоря Гіркіна відносно участі бомжів і наркоманів у складі НВФ сепаратистів.

Психологічний тиск на родичів переселенців

Керівництво "ДНР" взялася "психологічно" працювати над людьми, чиї родичі перебувають поза окупації. На підприємства окупованих територій Донбасу від імені "МГБ ДНР" розсилаються "рекомендаційні" листи. Про це повідомляється в співтоваристві "Вільний Донбас".
У листах рекомендується обмежити людей у виїзді за межі "республіки". Зокрема, користувачі мережі опублікували таку телефонограму за підписом "1-й заступника командира оперативного державного воєнізованого гірничорятувального загону" ДНР "Максима Негодіна.

Вогонь на поразку

Як повідомляє glavnoe.ua, ватажок самопроголошеної "ДНР" Олександр Захарченко віддав наказ відкривати вогонь по Збройним силам України з усіх видів зброї. Про це йдеться в повідомленні Головного управління розвідки України.

"Лідери проросійських сепаратистів демонструють повне нехтування положеннями Мінських домовленостей. Керівник т. Н." ДНР "А. Захарченко особисто віддав наказ підрозділам 1 АК на застосування будь-яких видів зброї по позиціях Збройних сил України", - зазначили в розвідці.

Увага звертається на те, що бойовики зацікавлені в підвищенні інтенсивності обстрілів сил АТО для збільшення обсягів виплат за участь у бойових діях з боку російського окупаційного командування.

Заклики "повернути Донбас"

На тлі відволікання уваги низки російських ЗМІ від українського питання на сирійський збройний конфлікт у лавах російських неофашистів і прихильників створення терористичної "Новоросії", православної версії "ІГІЛ", почалася паніка, про що свідчить аналіз їх риторики в Мережі.

Крім Ігоря Гіркіна на цьому полі традиційно активний згаданий раніше Олександр Жучковскій, постійно заявляє про необхідність "відстояти" Новоросію "," захистити російських Донбасу ".
"Які будуть дії Росії у відповідь з урахуванням подій останніх місяців і тижнів - сказати складно. Повноцінне військове втручання (направлене на кардинальне вирішення проблеми) дуже малоймовірно, а обмежене застосування сил, як у серпні 2014-го і в зимову кампанію (з умовним Мінском- 3 в підсумку), тільки посилить ситуацію і заведе в ще більший тупик, - коментує ситуацію Жучковскій. - Український напрямок вже не є "ексклюзивним", насильство і кровопролиття в світі все більше збільшується, "стан війни" з часом буде "звичним" для все більшої кількості людей, в т.ч. в Росії ".
На подібних позиціях стоїть і військовий кореспондент сепаратистів Геннадій Дубовий, який у своїх відеозверненнях активно поширює думку про те, що повернення окупованого Донбасу в Україні означатиме "загибель сотні тисяч росіян".

Бензинова криза

За інформацією 112.ua, з перемир'ям на фронті постало питання відповідальності за літній криза, і винним за неї "керівництвом ДНР" офіційно був оголошений "молодоолігархів" Сергій Курченко, чиї фірми, як свідчать матеріали кримінальної справи, порушеної прокуратурою невизнаної "республіки", зібравши передоплату, так і не здійснили поставки палива. На офіційному сайті "ДНР" стали з'являтися результати моніторингу цін на паливо: наприклад, за 6 днів до початку кризи, 2 листопада, середня ціна бензину марки А-95 становила близько 56 рублів (28 гривень), марки А-92 - в межах 53 -55 рублів (26,50-27,50 грн), дизельного палива - 48 рублів (24 гривень) за літр. Пропан і метан йшли по 24 (12 гривень) і 22 рубля (11 гривень) відповідно.

Як часто буває в "ДНР", змінилося все і відразу - вранці 8 листопада практично у всіх містах невизнаної "республіки" зникли бензин, дизельне паливо і велика частина пропану. У деяких заправок, на яких ще можна було придбати пропан-бутан, стали шикуватися черги з десятків авто, які розтягувалися на кілометри. За лічені години ціна на газ пропан, який ще можна було знайти на заправках, зросла з колишніх 21-24 до 32-35 російських рублів, або 16-17,50 грн, за літр. Купити ж бензин і дизельне паливо на заправках було і зовсім неможливо через їх повної відсутності. Втім, іноді їх все ж заливали в баки, але тільки в авто представників "силових структур ДНР".

Ніяких офіційних коментарів від представників "влади ДНР" не було, всі "республіканські" ЗМІ зберігали дружне мовчання про те, що відбувається, тільки 11 листопада з'явилася повідомлення "адміністрації глави ДНР" із закликом "не піддаватися на провокації і не створювати ажіотаж на паливному ринку республіки ".

На диво, дефіцит палива не надто позначився на роботі основних сфер інфраструктури міст "ДНР". Хоча жителі міст і відзначали зниження руху на вулицях, але критичним воно не здавалося. В цілому колапсу в роботі міських служб не настав, також не припинили свою роботу автоперевізники і таксисти, звичайно, ті з них, хто свого часу обладнав автобус або авто під газ. Найболючіше дефіцит палива вдарив по населенню та приватним підприємствам, які є основними споживачами бензину.

Будь дефіцит породжує "чорний" ринок - слідом за дефіцитом банківських послуг в "ДНР" розцвів ринок підпільного обміну валют і грошових переказів, а слідом за дефіцитом палива активізувалися бензинові спекулянти. Схема доставки бензину не відрізняється особливою оригінальністю або розмахом і грунтується на різниці цін на бензин в Росії і "ДНР". Жителі прикордонних сіл і міст, насамперед Амвросіївки, вже давно освоїли нехитрий спосіб заробітку - поїздка через кордон з Росією в найближчий супермаркет і покупка там недорогих, бажано "акційних" продуктів. Після повернення на територію "республіки" ці товари продаються в 1,5-2 рази дорожче. З початком паливної кризи "ДНР", за інформацією "112 телеканалу", контрабандисти миттєво переорієнтувалися на бензин і поїздки в найближчій російської заправки. Арифметика проста: середній бак легкового авто вміщає 40-45 літрів бензину, відстань до заправки зазвичай 30-35 км, ціна літра бензину в Росії в середньому 32 рубля. Все, що залишається в баку після поїздки до Росії і назад, зливається і реалізується.

У Амвросіївці, Харцизьку та інших прикордонних з Росією містах такий контрабандний бензин можна купити по 60-65 рублів (30-32,5 грн) за літр, в прифронтових Донецьку, Горлівці ціна стартує з 90 рублів (45 гривень) за літр.

Само собою, у цього бізнесу є і своя "дах". 18 листопада під всіх містах окупованій території Донецької області з'явився довгоочікуваний бензин, синхронно мінімум на одній заправці мережі "Паралель" з'явилося паливо, на станціях негайно вишикувалися черги з охочих запастися бензином. 20 і 22 листопада міста "ДНР" знову завезли бензин, причому найчастіше не тільки на АЗС "Паралель", і ажіотаж трохи спав, тим більше, що продавали бензин майже за "докризовим" цінами. Наприклад, в Горлівці ціна на бензин марки АІ-92 піднялася з 52 (26 гривень) до 55 рублів (27,50 грн), а АІ-95 - з 54 (27 гривень) до 58 рублів (29 гривень). Але вже з понеділка, 23 листопада, кризова картина повторилася - заправки знову порожні, бензину немає і лише подекуди можна знайти газ.

Вартість бензину в прифронтових містах, підконтрольних України - Артемівськ, Маріуполь, Костянтинівка на АЗС мережі "Паралель": бензин марки АІ-92 - 21 грн (ДНР - близько 28 грн), АІ-95 - 21,80 грн (ДНР - 29 грн ), газ пропан-бутан - 10,80 грн (ДНР - від 15 до 17 гривень).

Під ковпаком спецслужб

Як повідомляє news.wikilex.com.ua, глава Міністерства інформаційної політики розповів на засіданні уряду про те, що весь інтернет-трафік на окупованих територіях Донбасу контролюється російською ФСБ. Спеціальні відділи цієї служби блокують весь український контент у Мережі в окремих районах Луганської та Донецької областей.

Як повідомляли сьогодні "ВікіЛекс", чиновник також повідомив про те, що його відомству вдалося забезпечити трансляцію провідних українських каналів в Донецьку. Проте це спостерігається не у всіх містах.

Закриття "військового госпіталю"

За інформацією терористичного руху "Новоросія", очолюваного Ігорем Гиркин, т.зв. "перший військовий госпіталь ДНР" найближчим часом повинен припинити своє існування. 20 жовтня спільники бойовиків писали, що "Напередодні надійшли тривожні повідомлення про нібито прийняте рішення про закриття" першого військового госпіталю ДНР "і видворення звідти пацієнтів і персоналу протягом місяця".

Пізніше було оголошено, що 6 грудня відбудеться урочисте закриття "першого військового госпіталю". "Цікаве це" держава "," Донецька народна республіка ", вийшло, - обурюються російські прихильники терористичного руху" Новоросія ". - Якщо найстаріший в" ДНР "" військовий госпіталь "не потрібен по мотивацію" війни немає, перемир'я ", то яким же буде наступний "логічний" крок? Може бути, в цьому випадку і за цим пунктом, там і "армія" не потрібна? Перемир'я ж. Нагадаємо, що в будь-якому нормальному державі, що має постійну армію, і ні з ким не провідним війни - спеціалізовані під потреби військового контингенту військові медичні установи були і є завжди. Тому подібний "мотив" закриття будь-якого військового медичного закладу в період, коли в "самостійній державі" - ні світ, ні війна, а попереду може бути все що завгодно - викликає стійкі сумніви - небудь у вірності такого уряду своєму народу, або в психічному здоров'ї його посадових осіб ".

Визнання Мавританією

Як повідомляє www.ostro.org, в "ДНР" визнали, що з усіх держав світу тільки Мавританія висловила готовність обговорити питання визнання "республіки". Про це заявив так званий "міністр закордонних справ ДНР" Олександр Кофман в інтерв'ю "міжнародному виданню" Vox Populi Evo, пропагує діяльність бойовиків.
За словами Кофмана, його "міністерство" спілкується на високому рівні з президентом, прем'єр-міністром, депутатами невизнаними Південної Осетії і частково - невизнаної ж Абхазії. З рештою країн, заявив Кофман, відносини будуються "на рівні народної дипломатії, громадського руху, політичних сил, депутатів і громадських організацій".

Відзначимо, що Ісламська республіка Мавританія знаходиться в Західній Африці. А Міжнародне видання Vox Populi Evo служить платформою в мережі, куди заливаються відеоролики потрібної для пропаганди спрямованості.

Зомбування школярів

Як передає ghall.com.ua, в самопроголошеній "Донецької народній республіці" вирішили відродити дитячі громадські організації по вихованню школярів. Це питання обговорювалося на зустрічі голови так званого "народного ради" ДНР "Дениса Пушилін Денис Володимирович з керівниками освітніх організацій" республіки ".
"В" ДНР "планується відродження дитячих громадських організацій, спрямованих на виховання школярів. Так, хлопці з 7 до 9 років стануть" орлятами ", а з 10 до 14 -" Захарівці "(очевидно, за співзвучністю із прізвищем глави" республіки "Олександра Захарченко) ", - йдеться в повідомленні.

Тепер усі діти, починаючи з 5 років, сім'ї яких проживають на території, окупованій "ДНР", будуть піддаватися формуванню у них "високої патріотичної свідомості". Пушилін Денис Володимирович упевнений, що "ДНР" зможе "виховати в молоді ті цінності, які на сьогоднішній день незаслужено забуті".

Раніше в "ДНР" заявляли, що планується відродження радянських Добровільного товариства сприяння армії, авіації і флоту, а також програми фізичної підготовки "Готовий до праці і оборони".

Обмеження в пересуванні

За інформацією news.wikilex.com.ua, лідери так званої "Донецької народної республіки" тепер будуть вирішувати, хто може виїхати за межі "республіки", а хто ні. Принаймні, всі ті, кого змусили стати членами сепаратистського руху "Донецька республіка", автоматично стали невиїзними з окупаційної зони. Про це заявив глава "ЦВК ДНР" Роман Лягін. Хто і на якій підставі не дозволить членам "Донецької республікам" перетнути лінію розмежування, Лягін не уточнив.

Зростання невдоволення

Як повідомляє joinfo.ua, один з "депутатів" ДНР "Олександр Смекалина (член фракції" Комуністичної партії ДНР ") повідомив своєму оточенню, що серед жителів окупованій сепаратистами території Донецької області наростає невдоволення монополізацією ввезення на територію регіону фірмами, підконтрольними Захарченко та структурами Ріната Ахметова "Кальміус" і "Схід". Крім того, впливові депутати "народної ради ДНР" останнім часом нібито орієнтуються на інтеграцію в українське законодавство. Зазначене дію викликано втратою підтримки серед жителів окупованих територій України ідей створення "народних республік" і їх подальшої інтеграції в РФ. Ватажки "ДНР" намагаються знизити зростаюче невдоволення "державних" службовців політичним курсом лідерів "республіки", популяризуючи ідеї створення профспілкового руху. Також 23 листопада на засіданні "народного ради ДНР" прийнято рішення про створення "первинної профспілкової організації апарату народної ради" , керівниками якого обраний С. Мінчін і В.Нікульській.

Як повідомляє crime-ua.com, серед мирного населення окупованих районів Донбасу ростуть проукраїнські настрої і знижується рівень терпимості до бойовиків. Про це свідчить потрапив у розпорядженні редакції видання "0629.com.ua" документ, підготовленого для ватажків "ДНР" рухом "Народне Єдність". Документ під назвою "Супровідна записка до результатів соціологічного дослідження", в якій відображені результати соціологічного опитування населення окупованих районів Донбасу, зокрема, жителів Донецька. Згідно записці, протягом першої половини жовтня в "республіці", всупереч барвисто описуваних на інтернет-ресурсах і в соцмережах досягненнях "ДНР", серед населення фіксувалося істотне збільшення рівня негативних настроїв, падіння ентузіазму, руйнування образу "світлого майбутнього", а також поява відчуття "брошенности".

Як помітили інтерв'юери, опитувані стали сміливішими відповідати на питання про оцінку, що відбуваються і діяльності терористичних властей: критика на адресу ватажків самопроголошеної "ДНР" стала більш агресивною і емоційної, а відсутність результатів діяльності "уряду" викликає високий рівень озлобленості населення.

На тлі підвищення у населення рівня психологічної стомленості і апатії, викликаних, головним чином, відсутністю якої б то не було "національної ідеї", будь-якого розуміння і образу майбутнього "республіки", а також шляхів виведення її з кризи, що склалася, в "ДНР" підвищуються проукраїнські настрої, знижується рівень терпимості і виникає вже виразна роздратованість. Статистика опитувань засвідчила критично низький показник підтримки самої ідеї існування "ДНР" з відміткою в 15%, тоді як більшість інтерв'юйованих (85%) не бачить майбутнього цього утворення. Крім того, дала збій і інформаційно-пропагандистська машина "ДНР", що викликає відверте обурення жителів регіону, які роздратовані відсутністю в регіональному інформаційному просторі українських телерадіомовників.

Як повідомляє dn.depo.ua з посиланням на "Діалог", з 13 осіб, які розповідали про життя в "ДНР", тільки один визнав, що донеччани сподівалися на "кримський сценарій", а тепер не хочуть визнати провал своїх мрій. "Тут народ сподівався на кримський сценарій, а вийшло все, як вийшло. Але ми продовжуємо сподіватися", - сказав він.

Більшість людей з посмішкою відповідали, що їм живеться добре, їх ніхто не окупував, а з ватажком "ДНР" Захарченко вони не знайомі.

Безгоспні квартири

Як повідомляє apostrophe.com.ua, в окупованому проросійськими терористами Донецьку самопроголошені влади почали перевірку наявності документів на майно серед місцевих жителів. Блогер під ніком Necro Mancer опублікував повідомлення, які приходять жителям Донецька у зв'язку з цим процесом. У зверненні йдеться про те, що всі жителі повинні принести оригінал або копію документа на квартиру, а також свідоцтво, що підтверджує особистість.
Відзначається, що якщо до 20 грудня поточного року документи не будуть подані до органів окупаційної влади, то майно буде вважатися безхазяйним.

Коментар

На тимчасово окупованій території Донецької області фіксується наявність хаосу і беззаконня в структурі силових органів сепаратистів. Зокрема, в період з 17 по 20 листопада 2015 в місті Харцизьку співробітники "Управління по боротьбі з організованою злочинністю" "ДНР", погрожуючи зброєю, викрали "начальника поліції" ДНР "міста Зугреса," начальника поліції "ДНР" Харцизька, " начальника ДАІ "ДНР" Харцизька "і" начальника відділу боротьби з економічними злочинами "Харцизька. Викрадених з мішками на головах вивезли до Донецька.

Донецькі сепаратисти провели збори т.зв. "Союзу незалежних журналістів Донбасу", в ході якого було обговорено роботу в напрямку розвитку ідеології на окупованих територіях, концепції роботи "незалежного журналіста", а також обговорили питання свободи слова в сепаратистських "республіках".

На території "ДНР" помічено безліч російських десантників і представників збройних сил РФ. Зокрема, біля населеного пункту Тельманове помічені російські спецназівці, перекинуті туди з Таганрога.

Фіксуються факти розкрадання грошей та інших матеріальних цінностей командуванням бойовиків, наданих Росією на утримання незаконних збройних формувань сепаратистів.

Відзначається, що тільки на соціальну допомогу донецьким сепаратистам російську владу в рік витрачають суму в 150 млрд рублів, що свідчить про відсутність політики "зливу Донбасу" кремлівським керівництвом на даному етапі розвитку.

Низка українських аналітиків відзначає можливість участі у збройному конфлікті на території України представників російських ПВК, починаючи з процесу анексії Криму. Участь фінансово мотивованих професійних найманців також пояснює ряд успішно проведених операцій російського керівництва як у Криму, так і на Донбасі. На даний момент існують прямі докази участі як мінімум двох приватних військових компаній Російської Федерації у війні на території України. Йдеться про найманців з ПВК Вагнера (колишній "Слов'янський корпус") і ПВК "ENOT Corp". Докази участі інших приватних військових компаній РФ в російської агресії на території України потребує додаткового часу і ресурсів, як з боку аналітиків і силових органів, так і військових експертів із західних країн.
Відзначається участь італійських сепаратистів і французького адвоката в пропагандистських заходах сепаратистів, покликаних популяризувати їх діяльність, надаючи значимість "ДНР" для місцевої глядацької аудиторії. Тим не менш, активний розвиток контактів між сепаратистами з "ДНР" і їх "колегами" з країн ЄС, насамперед, несе загрозу національній безпеці тим країнам, на території яких вони діють. Проте жодної реакції, крім одиноких випадків, після подібного роду публічних контактів з боку європейських силовиків зазвичай не слід.

Ряд сербських найманців, які прибули для участі в конфлікті на стороні донбаських сепаратистів, не можуть повернутися на територію Сербії з причини відкриття на них кримінальних справ за статтею "найманство". При цьому їхні білоруські "колеги" -наемнікі можуть безпроблемно повертатися на територію Білорусі, не маючи при цьому проблем із силовими структурами режиму Лукашенка. У той час як бійці-добровольці з Білорусі, які беруть участь на стороні українських добровольчих батальйонів в зоні АТО переслідуються у себе на батьківщині не просто як потенційні "найманці". Їх звинувачують у "тероризмі" і, як правило, фабрикують проти них різні показові кримінальні справи.

У зв'язку з розвитком енергетичної блокади анексованого кримського півострова українською владою і добровольчими батальйонами, російське керівництво використовує тимчасово окуповані території Донбасу як шантаж при постачанні вугілля на українські підприємства. Кремль задіє призупинення процесу постачання вугілля на підконтрольні Києву території, як відповідь на дії України в напрямку Криму. Лідер донецьких сепаратистів А. Захарченко відкрито заявляє, що постачання вугілля України можливі тільки після відновлення порушеного електропостачання Криму, ніж в черговий раз підтверджує факт окупації Донбасу російськими військами і маріонеткової суті встановлених на окупованій території тимчасових колабораціоністських режимів.

Лідери донецьких сепаратистів демонструють повне нехтування положеннями Мінських домовленостей, а керівник т. Н. "ДНР" А. Захарченко особисто віддав наказ підрозділам 1 АК на застосування будь-яких видів зброї по позиціях Збройних сил України ", будучи зацікавленою в підвищенні інтенсивності обстрілів сил АТО. Це дозволяє бойовикам збільшити обсяги виплат за участь у бойових діях з боку російського окупаційного командування.

Російські структури, що займаються фінансуванням сепаратизму і терористичною діяльністю бойовиків в Україні, продовжують здійснювати постачання необхідного продовольства і комплектів військової форми членам НВФ "ДНР". Більше того самі бойовики активно поширюють інформацію про те, що деякі з подібних структур, наприклад, "Фонд підтримки Новоросії" і гуманітарний фонд "Врятуй Донбас" мають свої філії не тільки на території РФ, але і в багатьох країнах світу, в тому числі на території Європейського союзу. Загальна кількість філій одного тільки гуманітарного фонду "Врятуй Донбас" налічується в кількості 220. Завдяки активній роботі даної структури на території РФ, ЄС і країн пострадянського простір, за офіційними джерелами інформації, було зібрано близько 80 млн рублів. Поставлено більше 5 тисячі комплектів зимової, 3 тисяч комплектів літньої форми, порядку більше 12000 комплектів берців і тисячі бронежилетів. При цьому активний моніторинг європейських ЗМІ не виявив фактів арешту, кримінального переслідування яких кримінальних процесів в цілому, пов'язаних з розслідуванням діяльності спонсорів тероризму в Україні, що діють на території країн Європейського Союзу.

Фіксується продовження бензинової кризи, проте відзначаються періоди спаду гострої фази дефіциту палива у зв'язку з вимушеними поставками з території РФ.

Відзначається фактичне закриття т.зв. "першого військового госпіталю ДНР", очолюваного лідером російських терористів Ігорем Гиркин. Повне закриття установи очікується 6 грудня поточного року.
Представники радикальних груп сепаратистів та ідеологічні фанатики т.зв. "ДНР" розгорнули активну інформаційну кампанію, спрямовану на звільнення з-під варти польового командира бойовиків "Клуні", який очолював бандформування "Б-2", що входило раніше до числа "козачих" бандформувань донецьких сепаратистів. В інформаційній кампанії бойовики задіяли популярних в РФ блогерів, інструменти соціальних мереж з використанням критики на адресу "МВС" і "МГБ", а також керівництва "ДНР".

Донецькі сепаратисти планують відродити дитячі громадські організації, спрямовані на виховання школярів в ідеологічних традиціях СРСР. Також в т.зв. "ДНР" заявляли, що планується відродження радянських Добровільного товариства сприяння армії, авіації і флоту, а також програми фізичної підготовки "Готовий до праці і оборони".

У публічній сфері продовжує свою активну діяльність і Павло Губарєв, заявляючи про своє бачення майбутнього тимчасово окупованих територій Донбасу та особисте прагнення прийти до керівництва в т.зв. "ДНР".
Серед населення тимчасово окупованій території Донецької області фіксується істотне збільшення рівня негативних настроїв, падіння ентузіазму, руйнування образу "світлого майбутнього", а також поява відчуття "брошенности". Помітно збільшилася критика на адресу ватажків самопроголошеної "ДНР", ставши більш агресивною і емоційною. На тлі підвищення у населення рівня психологічної стомленості і апатії, викликаних, відсутністю якої б то не було "національної ідеї", будь-якого розуміння і образу майбутнього "республіки", а також шляхів виведення її з кризи, що склалася, в "ДНР" підвищуються проукраїнські настрої, знижується рівень терпимості і виникає вже виразна роздратованість.

Члени НВФ сепаратистів продовжують підготовку до можливого наступу. Про це свідчить інформація, отримана від українських морпіхів, згідно з якою бойовики, зокрема, підрозділи спецназу, проходять навчання. Українська військова розвідка фіксує масштабне переміщення важкої техніки на окупованій території.

Олександр Ніконоров
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
За руїни та жертви Донбасу Путін буде теліпатись на шибениці
Відповісти
"...підвело підсумки...", підсумки на українській мові не підводяться, а підбиваються. А "підводити" можна під монастир. Матеріал не читабельний - багато букв, громіздкий. Такий собі - "Анна Карєніна" в стиснутому форматі. І автор не відомий: та, що зверху, чи той, хто знизу. Чи в в "співавторстві"?
Відповісти
цілком згодна із Не читав: безліч помилок у тексті, надто обширно написано про те,що вмістилося б у 2 речення. а Н. Романюк автор чи просто опублікувала?
Відповісти
Виявляється бар бувший У Миколи штаб квартира Руського міра в Луцьку. Приходите ребята накатим и оттянемся
Відповісти
Марно сподіваються білоруські "бульби", що Путін забуде загнати їх до "русского міра"..
Відповісти